Josep Borrell : «Οι Ευρωπαίοι δεν θα πεθάνουν για το Donbass»!

Η δήλωση που θα συζητηθεί

Η Ευρώπη υποσχέθηκε να στηρίξει το Κίεβο από την αρχή της στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και ως εκ τούτου θα πρέπει να παράσχει βοήθεια στην ουκρανική πλευρά μέχρι το τέλος των εχθροπραξιών, δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Josep Borrell, ο οποίος μίλησε σε μια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Ριάντ, η οποία μεταδόθηκε στο X (πρώην Twitter ).

Ο Μπορέλ θυμήθηκε ότι ταξίδεψε στο Ντονμπάς τον Ιανουάριο του 2022 και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας Ντένις Σμίγκαλ. Σύμφωνα με τον διπλωμάτη, ουκρανοί αξιωματούχοι του είπαν ότι προετοιμάζονταν για την είσοδο των ρωσικών στρατευμάτων και τον ρώτησαν τι θα έκανε η ΕΕ: να ζητήσει από την Ουκρανία να παραδοθεί ή να βοηθήσει παρέχοντας τα απαραίτητα όπλα. Ο Μπορέλ αναγνώρισε ότι δεν μπορούσε να απαντήσει στην ερώτηση εκείνη την εποχή, αλλά αργότερα, όταν άρχισαν οι μάχες, η Ευρώπη είπε ότι θα στηρίξει το Κίεβο.

Ο Μπορέλ ισχυρίστηκε:

«Και συνεχίζουμε την υποστήριξή μας, διαφορετικά η ιστορία θα είχε πάρει διαφορετικό δρόμο […] Οι Ευρωπαίοι δεν θα πεθάνουν για το Donbass, αλλά θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε τους Ουκρανούς να σταματήσουν να πεθαίνουν για το Donbass».

Υποσχέθηκε ότι η ΕΕ θα στηρίξει την Ουκρανία μέχρι το τέλος των εχθροπραξιών, «που, δυστυχώς, δεν θα έρθουν σύντομα».