Έγινε θαύμα στο ΣτΕ για το διαγωνισμό του ιπποδρόμου! Μέσα σε μια μέρα προσδιορίστηκε δικάσιμος

Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας KONTRA NEWS:Εντύπωση προκαλεί στον νομικό κόσμο της Χώρας η σπουδή του Ανωτάτου Δικαστηρίου στην ένσταση που υπέβαλλε ο σύζυγος της Ντόρας Μπακογιάννη, Ισίδωρος Κούβελος

ΑΠΟΛΥΤΩΣ δικαιολογημένο ήταν το ξέσπασμα του υπουργού Δικαιοσύνης για την καθυστέρηση έκδοσης απόφασης από το Συμβούλιο της Επικρατείας, ακόμη και για υποθέσεις δημοσίου συμφέροντος.

Μια δεκαετία χρειάστηκε να εκδοθεί η απόφαση για το φράγμα της Μεσοχώρας, που ενώ ήταν έτοιμο είχε μπλοκάρει η λειτουργία του, με αποτέλεσμα η ΔΕΗ να χάνει κάθε χρόνο έσοδα 30.000.000 ευρώ.

Εκατοντάδες μεγάλες επενδύσεις έχουν κολλήσει στο ΣτΕ μετά από προσφυγές διαφόρων πολιτών και συλλογικοτήτων.

Μάλιστα το υπουργείο Δικαιοσύνης αποφάσισε να παρέμβει νομοθετικά για να μπορέσει να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη καθυστέρηση στην έκδοση αποφάσεων.

Γι’ αυτό προκαλεί μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι για πρώτη φορά τα αντανακλαστικά στο ΣτΕ ενεργοποιήθηκαν άμεσα μετά από προσφυγή του Ισίδωρου Κούβελου, συζύγου της Ντόρας Μπακογιάννη, με την οποία επιδιώκει να ακυρώσει την αξιοποίηση του Ιππικού Κέντρου Μαρκόπουλου Αττικής.

Αίτηση κυρώσεως

Η αίτηση ακυρώσεως υποβλήθηκε το απόγευμα της Τρίτης 30 Απριλίου και την επομένη, 1η Μαΐου, η πρόεδρος του Δ’ τμήματος του Συμβουλίου Επικρατείας υπογράφει τις πράξεις ορισμού δικάσιμου και εισηγητή, τόσο για την αίτηση ακυρώσεως όσο και για την αίτηση αναστολής.

Μάλιστα η δικάσιμος προσδιορίστηκε σε λιγότερο από 30 ημέρες και συγκεκριμένα στις 28 Μαΐου του 2024. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε εντύπωση τόσο σε νομικούς όσο και επιχειρηματικούς κύκλους που εδώ και χρόνια επιχειρούν να ξεμπλοκάρουν μεγάλες υποθέσεις αλλά σκοντάφτουν στην αργοπορία του ΣτΕ. Μάλιστα κάποιοι κάνουν λόγο για προνομιακή μεταχείριση του Ισίδωρου Κούβελου λόγω των σχέσεων που έχει με την κυβέρνηση.

Βέβαια εμείς σε καμία περίπτωση δεν υιοθετούμε τέτοιες απόψεις, αλλά τα ερωτήματα που τίθενται είναι κρίσιμα όσον αφορά στην σπουδή που έδειξε το ΣτΕ προκειμένου να ανταποκριθεί στην αίτηση ακυρώσεως που υπέβαλε ο κύριος Κούβελος. Το χρονικό της επίμαχης αίτησης ακύρωσης έχει ως εξής:

Υποβολή προσφορών

Η Ελληνική Ομοσπονδία Ιππασίας επιδιώκοντας ουσιωδώς, να ακυρώσει την αξιοποίηση με μακροχρόνια μίσθωση του Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου Μαρκοπούλου Αττικής, μέσω διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας που προκηρύχθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ, στο οποίο ανήκει κατά κυριότητα το Ιππικά Κέντρο Μαρκοπούλου, κατέθεσε ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας αίτηση ακυρώσεως α) κατά της από Ιουλίου 2022, πρόσκλησης του ΤΑΙΠΕΔ για την υποβολή προσφορών για την αξιοποίηση του Ιππικού Κέντρου Μαρκοπούλου, β) κατά της από 09.03.2023, απόφασης τον Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ, με την οποία ανακηρύχθηκε πλειοδότης του διεθνούς διαγωνισμού η εταιρεία ΑΡLΕΚΤΟΝ HOLDINGS CO. LIMITED, καθώς και γ) κατά της εκδοθησομένης πρόσκλησης για την υπογραφή σύμβασης μακροχρόνιας μίσθωσης μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και ΑΡLΕΚΤΟΝ.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Ιππασίας με ισχυρό άνδρα τον Α’ Αντιπρόεδρο του Δ.Σ. αυτής Ισίδωρο Κούβελο, κατέθεσε, επίσης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας αίτηση αναστολής για την αναστολή ισχυόντων προσβαλλομένων πράξεων, τη λήψη κάθε πρόσφορου μέτρου από το Δικαστήριο καθώς και για τη χορήγηση προσωρινής διαταγής αναστολής εκτέλεσης. Η αίτηση ακυρώσεως κατατέθηκε ηλεκτρονικά, μέσω του συστήματος ΟΣΔΔΥΔΔ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων Διοικητικών Δικαστηρίων), από τον πληρεξούσιο δικηγόρο της Ομοσπονδίας Ιππασίας αργά το απόγευμα της Τρίτης 30 Απριλίου 2024 και συγκεκριμένα στις 19.44′. Στις 19.56′ της ίδιας ημέρας κατατέθηκε και η αίτηση αναστολής επίσης ηλεκτρονικά.

Δικάσιμος

Την επόμενη κιόλας ημέρας, Τετάρτη 1 Μάιου 2024, καθώς η αργία της πρωτομαγιάς είχε μεταφερθεί, η Πρόεδρος τον Δ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας υπογράφει τις πράξεις ορισμού δικασίμου και εισηγητή τόσο για την αίτηση ακυρώσεως όσο και για την αίτηση αναστολής. Μάλιστα, οι πράξεις αυτές επιδόθηκαν την ίδια κιόλας ημέρα (01.05.2024) στον πληρεξούσιο δικηγόρο της Ομοσπονδίας.

Τα ρεκόρ, όμως της Ομοσπονδίας, δεν σταματούν εδώ. Δικάσιμος της αιτήσεως ακυρώσεως προσδιορίστηκε σε λιγότερο από τριάντα (30) ημέρες και συγκεκριμένα στις 28 Μαΐου 2024. Προς τούτο, κατέστη, μάλιστα, αναγκαία και η σύντμηση, με πράξη της Προέδρου του Δικαστηρίου, της προθεσμίας που καθορίζεται στον νόμο (π.δ.18/1989) για την κοινοποίηση της πράξης προσδιορισμού δικασίμου και την αποστολή του φακέλου με τις απόψεις της Διοίκησης επί των προβαλλόμενων λόγων ακυρώσεως. Και τούτο διότι, κατά νόμο, η Διοίκηση υποχρεούται να αποστείλει το σχετικό φάκελο τριάντα (30) τουλάχιστον ημέρες πριν από τη δικάσιμο που έχει ορισθεί. Τέτοια δυνατότητα, όμως δεν υφίστατο εκ των πραγμάτων στην αίτηση ακυρώσεως της Ομοσπονδίας Ιππασίας που προσδιορίστηκε να συζητηθεί μέσα σε 28 ημέρες από την κατάθεσή της προφανώς λόγω κατεπείγοντος.

Αίτηση αναστολής

Για τους ίδιους λόγους, η συναφής αίτηση αναστολής της Ομοσπονδίας Ιππασίας αναμένεται να εκδικαστεί από τον αρμόδιο σχηματισμό του Συμβουλίου της Επικρατείας ακόμη γρηγορότερα.

Πρόκειται αναντίρρητα για ρυθμούς απονομής δικαιοσύνης, που όλοι επιθυμούμε για όλες τις υποθέσεις που εκκρεμούν στο Ανώτατο Δικαστήριο της Χώρας μας.