Συστάσεις για χρήση μάσκας σε νοσοκομεία, Μέσα Μεταφοράς και κλειστούς χώρους

GREECE 24 LOGOΟλοκληρώθηκε η συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, λόγω της έξαρσης που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στα κρούσματα κορωνοϊού και των εποχικών ιώσεων.

Ενώ στα νοσοκομεία λειτουργούν ήδη εσωτερικές επιτροπές λοιμώξεων οι οποίες ανάλογα με τα περιστατικά Covid, λαμβάνουν τις απαραίτητες προφυλάξεις και εκδίδουν τις οδηγίες που πρέπει να εφαρμόζονται, πληροφορίες αναφέρουν ότι η επιτροπή προτείνει την χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στις Μονάδες Υγείας, καθώς και να δοθεί έμφαση στη σωστή και έγκαιρη χρήση των αντιϊκών φαρμάκων, αλλά και να ενισχυθούν οι εμβολιασμοί έναντι του κορωνοϊού στις ευπαθείς ομάδες.

 

Σημειώνεται μάλιστα πως εκατοντάδες νέες νοσηλείες στα νοσοκομεία, που ξεπερνούν τις 1.300 εβδομαδιαίως, έχει φέρει η ραγδαία εξάπλωση των κρουσμάτων Covid-19, την ώρα που ειδικοί εκτιμούν ότι εντός του Ιανουαρίου αναμένεται να υπάρξει επιπλέον αύξηση των διασωληνώσεων και των θανάτων εξαιτίας της νόσου.

Την ίδια ώρα, τα ποσοστά εμβολιασμού είναι ιδιαίτερα χαμηλά, καθώς μόλις το 20% των πολιτών έχουν προχωρήσει σε εμβολιασμό. Παράλληλα, εκτός από τον Covid, υπάρχει έντονη ανησυχία και λόγω των πολλών ιώσεων, της εποχικής γρίπης, του συγκυτιακού ιού, αλλά και του στρεπτόκοκκου.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού, τα διαγνωσμένα εβδομαδιαία κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας είναι 36.379, ενώ η θετικότητα αυξήθηκε κατά δύο μονάδες, αγγίζοντας το 17,70%. Ωστόσο, οι αριθμοί είναι στην πραγματικότητα πολύ μεγαλύτεροι, καθώς τα περιστατικά που διαγιγνώσκονται στο σπίτι με self test δεν δηλώνονται στις υγειονομικές αρχές.

Οι νέες εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 200, φτάνοντας τις 1.373, καταγράφοντας μια αύξησης της τάξης του 45%, σε σχέση με τον αντίστοιχο μέσο εβδομαδιαίο αριθμό κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες. Μάλιστα, ο αριθμός των νέων εισαγωγών κατά την εβδομάδα 11-17 Δεκεμβρίου ήταν υψηλότερος από τον αντίστοιχο αριθμό, κατά την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022.

Πόσο επικίνδυνη είναι η υποπαραλλαγή JN.1

Η υποπαραλλαγή JN.1 του κορωνοϊού έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής σε χώρες της Ευρώπης, στις ΗΠΑ, την Ινδία και την Κίνα.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών (CDC) ανακοίνωσε προ ημερών ότι η υπομονάδα JN.1 του Covid αποτελεί το 39% έως το 50% των κρουσμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Οργανισμού, που σημαίνει ότι είναι η υποπαραλλαγή που κυκλοφορεί πιο ευρέως στη χώρα αυτή.

Παράλληλα, την Τρίτη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ταξινόμησε τη JN.1 ως «υπομονάδα ενδιαφέροντος».

Η JN.1 είναι υποπαραλλαγή του στελέχους «Omicron» της ΒΑ.2.86 γνωστής ως «Pirola», που οι ειδικοί επισήμαναν αυτό το καλοκαίρι για τον ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό μεταλλάξεών της. Είναι η δεύτερη σε επίπεδο «συναγερμού» σε σχέση με την «παραλλαγή ανησυχίας», μια ονομασία που μέχρι πρότινος είχαν οι «Omicron», «Delta» και «Alpha».

Οι συστάσεις Παγώνη – Μαγιορκίνη

Σημειώνεται ότι, τα πράγματα με τον κορωνοϊό είναι πλέον διαχειρίσιμα καθώς υπάρχει μεγάλη εμπειρία, επισήμανε από την πλευρά της στο CNN Greece η Ματίνα Παγώνη πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Αντιπρόεδρος ΟΕΝΓΕ και Συντονίστρια Διευθύντρια στο νοσοκομείο Γεννηματάς, προσθέτοντας ότι δεν είναι κακό στις επισκέψεις μας κατά τη διάρκεια των εορτών, να έχουμε πάντα μαζί και ένα αντισηπτικό. Αξίζει να θυμηθούμε φυσικά και τη χρήση μάσκας, ειδικά όταν βρισκόμαστε σε αεροπλάνο, σε πλοίο, στο θέατρο και με πολύ κόσμο στο σούπερ μάρκετ.

Aπό την πλευρά του, ο αναπληρωτής Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, αναφερόμενος στη σωρεία κρουσμάτων του Covid, τόνισε ότι αν και οι ασθενείς έχουν ξεπεράσει τους 1.000 στα νοσοκομεία της χώρας και γύρω στους 60 με 70 στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη. Εκτίμησε επίσης, ότι μετά τις γιορτές δεν αναμένεται να δούμε κάποια δραματική αύξηση, μάλλον θα διατηρηθεί το ίδιο υψηλό πλατό που εμφανίζει σήμερα ο ιός.

Γενικότερα δεν έχουμε δει ότι οι παραλλαγές της «Omicron» προκαλούν μεγάλες νοσηλείες και αυτή η υποπαραλλαγή που βιώνουμε, η JN 1 ανήκει στην οικογένεια της «Omicron», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς και ο ίδιος για τον εμβολιασμό με τα επικαιροποιημένα εμβόλια, ανέφερε ότι δυστυχώς έχουμε μείνει αρκετά πίσω, με αποτέλεσμα να μην έχει εμβολιαστεί μεγάλο ποσοστό πολιτών. Λαθεμένα ο κόσμος πιστεύει ότι δεν πρέπει να εμβολιαστεί με τα επικαιροποιημένα εμβόλια κυρίως δε, αυτοί που πρέπει να σπεύσουν, είναι οι ηλικιωμένοι.

Μία σύσταση πάντως του καθηγητή προς όλους, είναι εάν έχουμε συμπτώματα να απομονωθούμε και να μην συγχρωτιζόμαστε.

πηγή: https://www.cnn.gr/