Το BBC αποκαλύπτει τη φρίκη της Γάζας: Ομαδικοί τάφοι με γυναικόπαιδα

Αποτροπιασμό προκαλούν τα όσα αποκαλύφθηκαν στα συντρίμμια του νοσοκομείου Αλ Σίφα της Γάζας.

 

Σοκ έχει προξενήσει στη διεθνή κοινότητα η ανακάλυψη ομαδικών τάφων που εντοπίστηκαν στα χαλάσματα του νοσοκομείου Αλ Σίφα στη Γάζα, μετά την απόσυρση των στρατιωτικών δυνάμεων του Ισραήλ από το σημείο.

Το BBC πραγματοποίησε ρεπορτάζ στην περιοχή και μίλησε με διασώστες που επιχειρούν στα συντρίμμια του νοσοκομείου στη Γάζα που δέχθηκε πολλά πλήγματα από τις ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις. Τα όσα έφερε το βρετανικό δίκτυο στο φως της δημοσιότητας, έχουν προκαλέσει σοκ και αποτροπιασμό.

Οι IDF (Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις) είχαν αναφέρει πως τα χτυπήματά τους στο Αλ Σίφα, που είχαν διάρκεια δύο εβδομάδες, ήταν «χειρουργικά» και ότι δεν σκότωσαν κανέναν πολίτη. Αντιθέτως, είχαν κάνει λόγο για εντοπισμό νεκρών Παλαιστίνιων που «πέθαναν ανεξήγητα» και πως οι σοροί «παραδόθηκαν στους συγγενείς» όσων είχαν χάσει τη ζωή τους.

Ωστόσο, στα χαλάσματα του νοσοκομείου που είχε μετατραπεί σε κόλαση επί γης κατά τη διάρκεια των σφοδρών ισραηλινών χτυπημάτων, ανακαλύφθηκαν ομαδικοί τάφοι που αποτελούνταν κυρίως από πτώματα παιδιών και γυναικών. Αρκετά από αυτά, μάλιστα, ήταν ακέφαλα ή διαμελισμένα από βομβαρδισμούς. Επίσης, ορισμένοι νεκροί ήταν ασθενείς του νοσοκομείου, καθώς βρέθηκαν με καθετήρες και γάζες.

Ο ΟΗΕ, μαζί με τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησαν να διεξαχθεί έρευνα με διεθνή ομάδα ιατροδικαστών. Ωστόσο, το Ισραήλ δεν επέτρεψε την πρόσβαση, λόγω του πολέμου που είναι σε εξέλιξη στην περιοχή.

Το νοσοκομείο Αλ Σίφα έγινε πολλές φορές το επίκεντρο του πολέμου στη Γάζα

Το νοσοκομείο Αλ Σίφα βρέθηκε πολλές φορές στο επίκεντρο του πολέμου που εξαπέλυσε το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, μετά την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Τα ξημερώματα της 18ης Μαρτίου τα ισραηλινά στρατεύματα πραγματοποίησαν εισβολή μέσα στο συγκρότημα της ιατρικής δομής, το οποίο -όπως είχε καταγγείλει ο Ισραηλινός Στρατός- συνδεόταν με δίκτυο τούνελ, το οποίο Παλαιστίνιοι μαχητές χρησιμοποιούν ως βάση.

Σύμφωνα με τον υποναύαρχο Ντάνιελ Χαγκάρι, τα ισραηλινά στρατεύματα σκότωσαν εκατοντάδες μαχητές και συνέλαβαν περισσότερους από 500 υπόπτους, περιλαμβανομένων 358 μελών των παλαιστινιακών οργανώσεων Χαμάς και Ισλαμική Τζιχάντ.

Ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού Στρατού σημείωσε ότι μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων χρησιμοποίησαν «τακτικές εξαπάτησης» για να αιφνιδιάσουν τους μαχητές και επέφεραν σοβαρό πλήγμα στη Χαμάς και την Ισλαμική Τζιχάντ.

Πηγές της Χαμάς ανέφεραν τότε ότι οι Ισραηλινοί σκότωσαν 400 Παλαιστίνιους μέσα και γύρω από το συγκρότημα Αλ Σίφα. Ένας εκπρόσωπος της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου υποστήριξε στο Al Jazeera ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες εκτέλεσαν πολίτες και ιατρικό προσωπικό.

Οι δυνάμεις του Ισραήλ ανακοίνωσαν τη Δευτέρα (1/4) την αποχώρησή τους από το νοσοκομείο Αλ Σίφα στη Γάζα έπειτα από επιδρομή δύο εβδομάδων. Ο στρατός χαρακτήρισε την επιχείρηση ως μία από τις πιο επιτυχημένες της σχεδόν εξάμηνης (μέχρι τότε) σύγκρουσης.

Πηγή: https://www.ieidiseis.gr/