Ο Πούτιν στηρίζει Τραμπ: «Αποτέλεσμα πολιτικής διαμάχης στις ΗΠΑ η καταδίκη του»

Μάλιστα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε ως «γελοίο» το να θεωρείται ο Ντόναλντ Τραμπ ως περισσότερο φιλικός προς τη Ρωσία.

 

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, την Τετάρτη (05/06) δήλωσε ότι η καταδίκη του τέως Αμερικανού ομολόγου του, Ντόναλντ Τραμπ, ήταν το αποτέλεσμα μιας «εσωτερικής πολιτικής διαμάχης» μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων πριν από τις προεδρικές εκλογές.

Συγκεκριμένα, σε σχετική συνέντευξή του σε μεγάλα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε αναφορικά με την ποινική καταδική του Ντόναλντ Τραμπ το εξής: «Είναι προφανές σε όλο τον κόσμο ότι η δίωξη του Τραμπ, ειδικά σε δικαστήριο με κατηγορίες που αναπτύχθηκαν με βάση γεγονότα που σημειώθηκαν πριν από χρόνια, χωρίς άμεσες αποδείξεις, είναι απλώς η χρήση του δικαστικού συστήματος ως μέρος ενός εσωτερικού πολιτικού αγώνα».

Υπενθυμίζεται ότι ύστερα από έξι εβδομάδες συζήτησης σε δικαστήριο του Μανχάταν, οι ένορκοι έκριναν, την Πέμπτη (30/05), τον Ντόναλντ Τραμπ ένοχο για 34 κατηγορίες λογιστικής παραποίησης σχετικά με πληρωμές, στα τέλη του 2016, στην πρώην πορνοστάρ, Στόρμι Ντάνιελς, ώστε εκείνη να αποσιωπήσει μια σεξουαλική σχέση που λέει ότι είχε με τον τέως Αμερικανό Πρόεδρο το 2006. Παρ’ όλα αυτά, ο Ντόναλντ Τραμπ αρνείται κατηγορηματικά τη σχέση αυτή και ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει έφεση κατά της εν λόγω απόφασης.

«Καμία διαφορά είτε εκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ είτε ο Τζο Μπάιντεν»

Η ετυμηγορία αυτή, η πρώτη σε ποινική διαδικασία στην ιστορία των ΗΠΑ κατά τέως Προέδρου, δεν αναμένεται εμποδίσει τον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία να είναι εκ νέου υποψήφιος Πρόεδρος των ΗΠΑ με τους Ρεπουμπλικανούς απέναντι στον νυν ένοικο του Λευκού Οίκου, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος προέρχεται από τους Δημοκρατικούς. Ο Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του BFMTV, κατηγορείται σε τρεις άλλες ποινικές υποθέσεις, οι οποίες τον θέτουν αντιμέτωπο με το ενδεχόμενο φυλάκισης.

Από την πλευρά του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι δεν αναμένει καμία αλλαγή στις ρωσοαμερικανικές σχέσεις, είτε ο Τζο Μπάιντεν είτε ο Ντόναλντ Τραμπ εκλεγεί Πρόεδρος των ΗΠΑ τον Νοέμβριο. «Σε γενικές γραμμές, δεν υπάρχει καμία διαφορά για εμάς», υποστήριξε ο Ρώσος Πρόεδρος κατά τη διάρκεια της προαναφερθείσας συνέντευξης και πρόσθεσε: «Δεν πιστεύουμε ότι μετά τις εκλογές θα αλλάξει κάτι σε σχέση με τη Ρωσία και την αμερικανική πολιτική». Ο ίδιος, μάλιστα, χαρακτήρισε ως «γελοίο» το να θεωρείται ο Ντόναλντ Τραμπ ως ένας υποψήφιος Αμερικανός Πρόεδρος, ο οποίος τείνει να είναι περισσότερο φιλικός προς τη Μόσχα.

«Οι ΗΠΑ καίνε την υποτιθέμενη ηγετική τους θέση στη Δημοκρατία»

Επίσης, ο Βλαντίμιρ Πούτον εκτίμησε ότι η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν «κάνει το ένα λάθος μετά το άλλο» στη διεθνή και εσωτερική πολιτική. «Με όσα συμβαίνουν [σ.σ. στις ΗΠΑ] στο πλαίσιο της εσωτερικής πολιτικής διαμάχης, καίνε από μέσα το κράτος τους, το πολιτικό τους σύστημα, καίνε στη ρίζα την υποτιθέμενη ηγετική τους θέση στον τομέα της Δημοκρατίας», τόνισε ακόμη ο Ρώσος Πρόεδρος.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει εκφράσει στο παρελθόν τον θαυμασμό του για τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Στην προεκλογική του εκστρατεία, ο τέως Αμερικανός Πρόεδρος συνεχίζει να επικρίνει το ΝΑΤΟ, το οποίο υποστηρίζει το Κίεβο εναντίον του ρωσικού στρατού για περισσότερα από δύο χρόνια, και έχει επανειλημμένα καυχηθεί ότι μπορεί να τερματίσει τη σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, αν εκλεγεί. Τέλος, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε προηγουμένως διαβεβαιώσει ότι προτιμούσε την παραμονή του Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, επειδή θεωρείται πιο «προβλέψιμος» για τη Μόσχα.

Πηγή: https://www.ieidiseis.gr/