Οι ΗΠΑ ανακοινώνουν απαγόρευση ταξιδιού για πολιτικούς του Γεωργιανού Ονείρου πίσω από τον νόμο για τους «ξένους πράκτορες».

Η κίνηση έρχεται καθώς οι νομοθέτες ετοιμάζονται να ψηφίσουν για τους αμφιλεγόμενους περιορισμούς στην κοινωνία των πολιτών.

Οι πολιτικοί και οι αξιωματούχοι στη Γεωργία που είναι υπεύθυνοι για την προώθηση ενός αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου που θα χαρακτηρίζει ΜΚΟ και μέσα ενημέρωσης που χρηματοδοτούνται από τη Δύση ως «ξένους πράκτορες» θα αντιμετωπίσουν απαγόρευση βίζας, επιβεβαίωσε την Παρασκευή το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα διενεργήσει επίσης μια ολοκληρωμένη ανασκόπηση της διμερούς συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Γεωργίας, η οποία βλέπει τη χώρα να λαμβάνει σημαντική στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη.

Σε δήλωσή του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken είπε ότι η νέα νομοθεσία της Γεωργίας, που παρουσιάστηκε από το κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Όνειρο, «θα καταπνίξει την άσκηση των ελευθεριών του συνεταιρίζεσθαι και της έκφρασης, θα στιγματίσει οργανώσεις που υπηρετούν τους πολίτες της Γεωργίας και θα εμποδίσει τους ανεξάρτητους οργανισμούς μέσων ενημέρωσης. .»

Ως αποτέλεσμα, είπε, η Ουάσιγκτον θα επιβάλει ταξιδιωτικούς περιορισμούς σε όσους «συνένοχους στην υπονόμευση της δημοκρατίας στη Γεωργία», καθώς και στα μέλη των οικογενειών τους και σε άλλους «υπεύθυνους για την καταστολή της κοινωνίας των πολιτών και την ελευθερία του ειρηνικού συνέρχεσθαι στη Γεωργία μέσω εκστρατείας βίας ή εκφοβισμός.”

Ο Μπλίνκεν είπε ότι οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι «οι ηγέτες της Γεωργίας θα επανεξετάσουν το σχέδιο νόμου και θα λάβουν μέτρα για να προχωρήσουν με τις δημοκρατικές και ευρωατλαντικές φιλοδοξίες του έθνους τους», προσθέτοντας ότι οι μελλοντικές ενέργειες θα καθορίσουν τα επόμενα βήματα της Ουάσιγκτον.

Μέσω politico