ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ – ΠΕΜΠΤΗ 16 ΜΑΪΟΥ 2024

Το Εορτολόγιο της Πέμπτης 16 Μαΐου 2024

 

Ποιοι Γιορτάζουν σήμερα
  • Βαχθισόης.
  • Βουκασίνος.
  • Ισαάκ, Ισαάκιος.

16 Μαΐου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Νικολάου του κρυφού Πατριάρχου Κωνσταντινούπολης και του Οσίου Θεόδωρου του Ηγιασμένου.

Ο Όσιος Θεόδωρος ο Ηγιασμένος. Ο Άγιος Νικόλαος ο Α’ ο κρυφός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως. Οι Άγιοι Ισαάκιος, Συμεών και Βαχθισόης. Ο Άγιος Βουκασίνος.

Ο Άγιος Βουκασίνος ο Οσιομάρτυρας έζησε κατά τον 20ο αιώνα και γεννήθηκε σε ένα μικρό χωριό, το Κλέπτσι, κοντά στην Ερζεγοβίνη. Δεν υπάρχουν επαρκείς αγιολογικές πληροφορίες για τον βίο του.

Όταν ο Χίτλερ, κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, κατέλαβε το βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας, το 1941 μ.Χ., διόρισε φιλοναζιστική κυβέρνηση στην Κροατία. Η νέα κυβέρνηση απαίτησε όλοι οι Ορθόδοξοι Σέρβιοι (περίπου 3.000.000 πιστοί) να ασπασθούν το Ρωμαιοκαθολικισμό, για να θεωρούνται Κροάτες, ή να εγκαταλείψουν τον τόπο τους, για να μην δολοφονηθούν.

Επειδή ήταν Ορθόδοξος μοναχός συνελήφθη κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου από τους φιλοναζιστές Ρωμαιοκαθολικούς Κροάτες και οδηγήθηκε στο φρικτό στρατόπεδο συγκέντρωσης Γιασένοβατς, όπου, αρνούμενος να μεταστραφεί στο Ρωμαιοκαθολικισμό, θανατώθηκε μετά από σκληρά βασανιστήρια.