Tρομακτικό σπήλαιο σκοτώνει αμέσως κάθε πλάσμα που μπαίνει μέσα

Η σπηλιά στην Κόστα Ρίκα σκοτώνει ακαριαία κάθε πλάσμα που εισέρχεται σε αυτήν

 

Κρίνοντας από την είσοδο, μοιάζει σχεδόν με κανονική σπηλιά, με μια βραχώδη προεξοχή και φύλλα διάσπαρτα γύρω από την είσοδο.

Η μόνη ένδειξη είναι μια προειδοποιητική πινακίδα που κοσμείται με νεκροκεφαλές και σταυρωτά οστά και λέει: «Κίνδυνος! Απαγορεύεται να προχωρήσετε πέρα από αυτό το σημείο».

Πρόκειται για τη Σπηλιά του Θανάτου της Κόστα Ρίκα – ή «Cueva de la Muerte» στα τοπικά ισπανικά – που βρίσκεται στο τουριστικό συγκρότημα Recreo Verde στην περιοχή της Βενέτσια.

Με βάθος 6,5 πόδια και μήκος σχεδόν 10 πόδια (2 μέτρα επί 3 μέτρα), σκοτώνει ακαριαία κάθε πλάσμα που εισέρχεται σε αυτήν. Ωστόσο, αυτό δεν αποτρέπει τους γενναίους εξερευνητές από το να κάνουν την επίσκεψη στην περιοχή στο κυνήγι των βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μεγάλη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα
Σύμφωνα με τον εξερευνητή σπηλαίων Guy van Rentergem με έδρα το Βέλγιο, ο οποίος επισκέφθηκε την περιοχή πριν από αρκετά χρόνια, περιέχει σημαντική ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα (CO2).

Μάλιστα, τα επίπεδα του αερίου στο εσωτερικό του σπηλαίου είναι τόσο υψηλά που μπορεί να προκαλέσει σχεδόν ακαριαία απώλεια των αισθήσεων, ακολουθούμενη από διακοπή της αναπνοής.

Ευτυχώς, οι άνθρωποι είναι γενικά ασφαλείς, επειδή είναι το σπήλαιο πολύ μικρό για να χωρέσουν μέσα – και οι πινακίδες στο χώρο παρέχουν επαρκή προειδοποίηση. Ωστόσο, φίδια, πουλιά, τρωκτικά και άλλα μικρά πλάσματα πεθαίνουν γρήγορα αφού περιπλανηθούν άθελά τους στην είσοδο, ίσως σε αναζήτηση τροφής.

«Πρόκειται για ένα πολύ μικρό σπήλαιο, αλλά είναι ασυνήθιστο στο ότι υπάρχει μια σημαντική διαρροή αερίου διοξειδίου του άνθρακα που προέρχεται από την απομακρυσμένη σχισμή στο πίσω μέρος του σπηλαίου», δήλωσε ο van Rentergem

«Κάθε ώρα περίπου 30 κιλά διοξειδίου του άνθρακα εκπέμπονται από τη σχισμή στην ατμόσφαιρα ισοδύναμο με ένα μέσο αυτοκίνητο που διανύει 256 χιλιόμετρα», πρόσθεσε ο ειδικός.

Σε ένα χρόνο αυτό σημαίνει 263 τόνους διοξειδίου του άνθρακα ή ισοδυναμεί με ένα αυτοκίνητο που διανύει 2,2 εκατομμύρια χιλιόμετρα ή 56 φορές τον γύρο του κόσμου.

Μια μελέτη του 2022 από Ιταλούς ερευνητές επεσήμανε ότι τα φυσικά σπήλαια είναι ιδιαίτερα επιρρεπή σε «επικίνδυνες συσσωρεύσεις CO2». Αυτό συμβαίνει επειδή ευνοούν την απελευθέρωση στην ατμόσφαιρα «γεωγενούς» CO2 – δηλαδή CO2 που προέρχεται από τις γεωλογικές διεργασίες της Γης