Ξεκινά η μάχη του Κράματορσκ: Οι Ρώσοι επιτίθενται κατά κύματα

Η πτώση του θα οδηγήσει στον πλήρη έλεγχο του Ντονμπάς από την Μόσχα δέκα χρόνια μετά την έναρξη της επανάστασης του 2014.

 

Οι ρωσικές δυνάμεις προωθήθηκαν στο ανατολικό Τσάσιβ Γιαρ και ελέγχουν πλήρως κάθε σημείο περιμετρικά της πόλης, ενώ ετοιμάζονται να κινηθούν νότια για το Κραματόρσκ που αποτελεί τον βασικό στρατηγικό τους στόχο.

Χθες, ρωσικές μονάδες, με την υποστήριξη 32 τεθωρακισμένων, εξαπέλυσαν επίθεση προς την κατεύθυνση της πόλης Τσασόβ Γιαρ.

Η ομάδα εφόδου των Ρώσων κατάφερε να ελέγξει το ανατολικό τμήμα της πόλης.

Ο κυκλωτικός ελιγμός των ρωσικών μονάδων προς το Σλαβιάνσκ και το Κραματόρσκ, θα φέρει το τέλος της ουκρανικής κατοχής στο Ντονέτσκ.

Οι περιοχές αυτές κατοικούνται κατά 70% από ρωσόφωνους.

Το Τσάσιβ Γιαρ που είναι ο διοικητικός κόμβος των Ουκρανών δυτικά του Μπάκχμουτ είναι πετρώδες, υπερυψωμένο σημείο που αποτέλεσε και το σημείο από το οποίο οι ουκρανικές δυνάμεις κατάφεραν ουσιαστικά να κρατήσουν το Μπακχμούτ μέσω των μονάδων πυροβολικού που είχαν εγκαταστήσει εκεί ενώ επέτρεπε την καλύτερη επιτήρηση του πεδίου.

Η κατάληψη του Κραματόρσκ θα σημάνει την πτώση της πόλης που οι Ουκρανοί μετέτρεψαν σε πρωτεύουσα του Ντονιέτσκ, πριν την επανάσταση του 2014 και την ανάληψη του ελέγχου της ομώνυμης πρωτεύουσας από τους ρωσόφωνους.

Αποτελεί σημαντικό βιομηχανικό κέντρο ολόκληρης της μέχρι σήμερα Ουκρανίας,

Όταν ξεκίνησε ο πόλεμος το 2022 έχει πληθυσμό 150.084 κατοίκους.

Η πόλη βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Καζέννυι Τόρετς που είναι δεξιός παραπόταμος του Σεβέρσκι Ντονέτς.

Οι Ρώσοι φιλοδοξούν να καταλάβουν το Κραμαρόσσκ μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

Έχουν διαθέσει 150.000 χερσαίων δυνάμεων στο τομέα αυτό, οι οποίες εξορμούν κατά κύματα και πολιορκούν το Τσάσιβ Γιαρ ο το οποίο μέχρι τα μέσα Μαΐου υπολογίζεται ότι θα έχει εκκαθαριστεί οριστικά.

πηγή: https://www.defencenet.gr/