Η ΕΛ.ΑΣ. έχει χάσει τον έλεγχο, το οργανωμένο έγκλημα έχει ξεφύγει

Βόμβες μέσα σε κατοικημένες περιοχές και δολοφονίες στο κέντρο της Αθήνας. Φόβοι για πιο «εντυπωσιακά» χτυπήματα.

 

«Πονοκέφαλο» προκαλεί στις ειδικές υπηρεσίες της Αστυνομίας η εξέλιξη του οργανωμένου εγκλήματος στη χώρα μας.

Ενδεικτικό είναι ότι μέσα σε λίγα 24ωρα τρία διαφορετικά περιστατικά ήρθαν να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί: Πρόκειται για τις δύο ισχυρές εκρήξεις βομβών σε κατοικημένες περιοχές που μετέτρεψαν δρόμους της πόλης σε βομβαρδισμένο τοπίο και την άγρια δολοφονία στον Άγιο Παντελεήμονα.

Οι αστυνομικοί αναζητούν τους «πυροτεχνουργούς» (ή αλλιώς τους «μάγειρες») των εκρηκτικών μηχανισμών, όπως και τους εντολείς των δύο βομβιστικών επιθέσεων.

Αστυνομικές πηγές εξηγούν ότι ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος επιχειρούν το τελευταίο διάστημα να κάνουν «επίδειξη δύναμης» και να στείλουν «μηνύματα» ισχύος και επιβολής προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις.

Οι βόμβες σε βενζινάδικο στον Πειραιά και σε κάβα ποτών στην Καλλιθέα έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στην ΕΛ.ΑΣ., κυρίως λόγω της ισχύος των εκρήξεων δίπλα από σπίτια πολιτών.

Μάλιστα, εκφράζονται φόβοι ότι η «συνέχεια» μπορεί να περιλαμβάνει πιο εντυπωσιακά χτυπήματα ακόμα και με ανθρώπινες απώλειες. Στο ίδιο πλαίσιο προβληματισμό προκαλεί ότι και στις δύο περιπτώσεις δεν κατέστη δυνατή κάποια αστυνομική αντίδραση.

Αδίστακτες εγκληματικές συμμορίες

«Το οργανωμένο έγκλημα ταυτίζεται με την αριστοτελική άποψη ότι ‘η φύση απεχθάνεται το κενό’. Παρά τις 30 δολοφονίες ισχυρών ανθρώπων της νύχτας, που έχουν διαπραχθεί από το 2017 και μετά, οι ‘αρχηγοί’ δεν έχουν εκλείψει.

Πάντα υπάρχουν οι αντικαταστάτες για να καλύψουν το ‘κενό’. Πρόκειται για Λερναία Ύδρα. Και όταν λέμε οργανωμένο έγκλημα δεν εννοούμε απλά προστασίες μαγαζιών, όπως ενδεχομένως συνέβαινε παλιότερα.

Το οργανωμένο έγκλημα έχει εισχωρήσει και σε δραστηριότητες της… ημέρας. Αυτό που έχει αλλάξει σε σχέση με παλιά είναι ότι οι ομάδες έχουν γίνει πιο αδίστακτες. Επίσης, μισθώνουν ευκολότερα και φθηνότερα τους φυσικούς αυτουργούς των επιθέσεων», εξηγεί αστυνομική πηγή.

Στον Άγιο Παντελεήμονα η δολοφονία Αφγανού που σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής συνδέεται, σύμφωνα με την Αστυνομία, με τον ακήρυχτο «πόλεμο» αντίπαλων συμμοριών που διακινούν ναρκωτικά.

Πρόκειται για μία ομάδα Αφγανών και μία ομάδα Αλβανών, οι οποίες ήρθαν στα χέρια το βράδυ της Παρασκευής έξω από κατάστημα σε κεντρικό δρόμο της περιοχής.

Αρχικά βγήκαν τα ρόπαλα, μέχρι που ένας από τους δράστες πυροβόλησε από κοντινή απόσταση και τραυμάτισε θανάσιμα Αφγανό με ιρανικό διαβατήριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iΕidiseis, οι αστυνομικοί της Ασφάλειας έχουν ταυτοποιήσει τον πιστολέρο. Πρόκειται για άντρα αλβανικής καταγωγής, ο οποίος καταζητείται για να συλληφθεί. Εκτιμάται ότι μετά τη δολοφονία κρύβεται, ενώ υπάρχει φόβος ότι μπορεί να επιχειρήσει να διαφύγει εκτός Ελλάδας.

Δολοφονίες και τρομοκρατία με διεθνή χαρακτηριστικά

Πηγές από την ΕΛ.ΑΣ. που γνωρίζουν την κατάσταση στον Άγιο Παντελεήμονα κάνουν λόγο για μία περιοχή όπου έχουν έδρα σκληρές εγκληματικές οργανώσεις. Μάλιστα, υπάρχουν δρόμοι που κατά τις νυχτερινές ώρες χαρακτηρίζονται ως απολύτως επικίνδυνοι.

Δεν είναι λίγα τα περιστατικά κατά τα οποία η Αστυνομία ενημερώνεται από κατοίκους για πυροβολισμούς, ωστόσο, όταν φτάνουν οι αστυνομικές δυνάμεις οι δράστες έχουν εξαφανιστεί.

Το κάδρο του οργανωμένου εγκλήματος συμπληρώνεται -μεταξύ άλλων- από κακοποιούς που αποτελούν μέλη διεθνικών εγκληματικών οργανώσεων, οι οποίοι είτε έχουν βρει καταφύγιο στην Ελλάδα για να κρυφτούν από τους αντιπάλους του είτε για να διευθύνουν τις δραστηριότητές τους από έναν «διαμετακομιστικό κόμβο».

Δύο υποθέσεις που αποκαλύφθηκαν την περασμένη εβδομάδα έχουν «διεθνικά χαρακτηριστικά».

Η πρώτη αφορά στην εξιχνίαση απόπειρας ανθρωποκτονίας με θύμα 16χρονο που έτυχε να βρεθεί «στο λάθος σημείο τη λάθος στιγμή» στα Καλύβια.

Η αστυνομική έρευνα έδειξε ότι ο δράστης ήταν ένας 32χρονος Ουκρανός που φυλούσε το σπίτι 43χρονου Ρώσου, ο οποίος έχει απασχολήσει για εκβιασμούς, ληστείες και μία δολοφονία στο Κίεβο. Φωτογραφία του Ρώσου είχε βρεθεί στο τηλέφωνο 38χρονου που είχε δολοφονηθεί το 2023 από επαγγελματίες εκτελεστές στον Πειραιά.

Ο 43χρονος Ρώσος δεν βρέθηκε από τους αστυνομικούς, καθώς εκτιμάται ότι είναι εκτός Ελλάδας.

Το δεύτερο περιστατικό αφορά στην εξιχνίαση της δολοφονίας Μαυροβούνιων στη Βάρη και στην Κέρκυρα. Τα άτομα που ταυτοποιήθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ. ως δράστες φέρονται να ανήκαν στη συμμορία «Καβάτσκι», ενώ τα θύματα -μέλη της ομάδας «Σκάλιαρι»- είχαν εγκατασταθεί στη χώρα μας γνωρίζοντας ότι οι «αντίπαλοί» τους ψάχνουν για να τους εξοντώσουν.

πηγή: https://www.ieidiseis.gr/