Ψάχνουν τα μικρά Στο μικροσκόπιο της εφορίας οι φορολογούμενοι με εισοδήματα κάτω των 10.000 ευρώ

Ξεκίνησαν οι έλεγχοι της εφορίας στους φορολογούμενους με εισοδήματα κάτω των 10.000 ευρώ με υψηλές δαπάνες, σύμφωνα με την κίνηση των λογαριασμών τους

Την πόρτα της εφορίας πέρασαν, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», οι πρώτοι φορολογούμενοι με εισοδήματα κάτω των 10.000 ευρώ που από τις διασταυρώσεις βρέθηκαν να έχουν υψηλές δαπάνες διαβίωσης και εμβάσματα στο εξωτερικό.

Ο φοροελεγκτικός μηχανισμός ζήτησε να δικαιολογήσουν τις διαφορές που έχουν διαπιστωθεί καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα κληθούν να πληρώσουν πρόσθετους φόρους αλλά και πρόστιμα.

Όσοι εκ των 20.000 δεν καταφέρουν να δώσουν πειστικές εξηγήσεις στις φορολογικές αρχές για τη διαφορά που διαπιστώθηκε, θα βρεθούν αντιμέτωποι με εξονυχιστικό έλεγχο προκειμένου να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα της διασταύρωσης και να επιβληθούν οι φόροι και τα πρόστιμα που προβλέπονται στις περιπτώσεις απόκρυψης φορολογητέας ύλης.

Σημειώνεται ότι συνολικά διασταυρώθηκαν 80 εκατ. δεδομένα σε 3,8 εκατ. φορολογικές δηλώσεις του 2022 με ετήσια οικογενειακά εισοδήματα έως 10.000 ευρώ.

Με την αντιπαραβολή των εισοδημάτων που δηλώνονται με το κόστος διαβίωσης όπως αυτό καταγράφεται ηλεκτρονικά, η ΑΑΔΕ είχε ως στόχο να εντοπίσει όσους κρύβουν τα πραγματικά τους εισοδήματα.

Συγκεκριμένα, αξιοποιήθηκαν στοιχεία από τις κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών, πληρωμών με κάρτες, από λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, κινητής τηλεφωνίας αλλά και μια σειρά από πληροφορίες για διάφορες πληρωμές που συγκρίθηκαν με τα εισοδήματα τα οποία δήλωσαν οι φορολογούμενοι. Η διασταύρωση «έβγαλε» σε πρώτη φάση 440.000 περιπτώσεις, εκ των οποίων οι μεγάλες διαφορές εντοπίστηκαν σε περίπου 20.000 περιπτώσεις οι οποίες είναι εκείνες που θα κληθούν αρχικά για εξηγήσεις.

Για τις 420.000 φορολογικές δηλώσεις η απόκλιση μεταξύ δαπανών και εισοδημάτων ήταν μικρή και στην παρούσα φάση δεν κρίνεται απαραίτητος ο έλεγχός τους. Μετά τη διαδικασία των εξηγήσεων θα γίνει το τελικό ξεσκαρτάρισμα και θα συνταχθεί νέα λίστα με τους φορολογουμένους που θα ελεγχθούν εξονυχιστικά από τον φοροελεγκτικό μηχανισμό.

Ένα στοιχείο ακόμα που δείχνει τη μεγάλη απόκρυψη φορολογητέας ύλης προκύπτει από το δηλωθέν εισόδημα και τις καταναλωτικές δαπάνες. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το συνολικό δηλωθέν εισόδημα φυσικών προσώπων στην ΑΑΔΕ ανέρχεται σε 84 δισ. ευρώ, ενώ η τελική καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών βάσει των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ είναι υψηλότερη κατά περίπου 40 δισ. Ωστόσο, στο ποσό αυτό θα πρέπει να προσμετρηθούν και τα έσοδα από τον τουρισμό.

Για την αποκάλυψη κρυφών εισοδημάτων οι φοροελεγκτές της ΑΑΔΕ αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμη πληροφορία διασταύρωσαν τα εξής στοιχεία:

Πληρωμές με κάρτες.
Ποσά τόκων καταθέσεων που απέκτησε το φυσικό πρόσωπο.
Αγορές σε καταστήματα λιανικής και σούπερ μάρκετ.
Τραπεζικούς λογαριασμούς που αθροιστικά εντός του έτους εμφάνισαν κινήσεις άνω των 100.000 ευρώ.
Χρηματικά ποσά που καταβλήθηκαν για τοκοχρεολυτική απόσβεση δανείων (στεγαστικά, καταναλωτικά κ.λπ.).
Αγορές περιουσιακών στοιχείων (ακινήτων, αυτοκινήτων).
Δαπάνες για ασφαλιστικά συμβόλαια ζωής, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων και ασθένειας.
Έξοδα νοσηλίων σε ιδιωτικά θεραπευτήρια.
Δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία.
Κόστος της σταθερής και της κινητής τηλεφωνίας, του ηλεκτρικού ρεύματος και της ύδρευσης όταν υπερβαίνει το ποσό των 1.000 ευρώ.