ΟΧΙ στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια! – Συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα αύριο Πέμπτη 11 Γενάρη φοιτητές και μαθητές

Ξεσηκωμός φοιτητών, μαθητών, εκπαιδευτικών αύριο Πέμπτη σε όλη τη χώρα ενάντια στα Ιδιωτικά ΑΕΙ

Σε αγωνιστικό αναβρασμό με Γενικές Συνελεύσεις βρίσκονται τις τελευταίες μέρες εκατοντάδες φοιτητικοί σύλλογοι, που οργανώνουν την αγωνιστική τους απάντηση προκειμένου να αντικρούσουν τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, με πρώτο σταθμό τα συλλαλητήρια στις 11 Γενάρη.

Στην Αθήνα το αγωνιστικό ραντεβού είναι στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια και στη Θεσσαλονίκη την ίδια ώρα στην Καμάρα.

Ακόμα, συλλαλητήρια έχουν ήδη προγραμματιστεί σε: Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα, Φλώρινα, Κοζάνη, Ιωάννινα, Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα, Πάτρα, Καλαμάτα, Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Χανιά, Ρόδο.

Συνολικά 115 Φοιτητικοί Σύλλογοι από όλη την Ελλάδα έχουν ήδη συνυπογράψει κοινή απόφαση ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, στην πανελλαδική συνάντηση συντονισμού που είχαν τον Δεκέμβρη, και τώρα συνεχίζουν με Γενικές Συνελεύσεις, με τα συλλαλητήρια της Πέμπτης και καταλήψεις σχολών, σε συντονισμό με εκπαιδευτικά σωματεία και άλλους πανεπιστημιακούς φορείς, για κλιμάκωση του αγώνα.

Οι φοτητές δεν είναι μόνοι τους. Πολλοί είναι και οι πανεπιστημιακοί που αντιδρούν, καθώς μεγάλο μέρος της ακαδημαϊκής κοινότητας αλλά και ευρύτερα της κοινωνίας ορθώνει αντιδράσεις, αφού πρόκειται για ένα μέτρο που παρακάμπτει το Σύνταγμα και θα επιφέρει μια σειρά από επιπτώσεις στο λαό και την κοινωνία. Ενδεικτική είναι η ανακοίνωση του συλλόγου μελών ΔΕΠ του Παντείου.

Στο πλαίσιο αυτό ορισμένοι πανεπιστημιακοί δημιούργησαν καμπάνια με τίτλο «ΟΧΙ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ , #metoarthro16 » στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ηχηρό «όχι» στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια είπαν και οι εργαζόμενοι στα δημόσια πανεπιστήμια, η Ομοσπονδία των οποίων (ΟΔΠΤΕ ) ανακοίνωσε ότι συμμετέχει στον αγώνα και προκήρυξε στάση εργασίας στις 11 Γενάρη από τις 11π.μ. έως τη λήξη του ωραρίου για συμμετοχή στα συλλαλητήρια των φοιτητικών συλλόγων σε όλη τη χώρα.

«Εμείς οι εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια που καθημερινά βιώνουμε τα αποτελέσματα της υποχρηματοδότησης, των ελλείψεων σε όλες τις κατηγορίες προσωπικού, της ανεπάρκειας των υποδομών, που γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τις δυσκολίες με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι οι φοιτητές και οι γονείς τους προκειμένου να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, ξέρουμε καλά ότι η λύση στα προβλήματα φοιτητών κι εργαζομένων δεν θα φέρει το νέο αντιδραστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης», τόνισαν.

Αγωνιστικό κάλεσμα στα συλλαλητήρια ενάντια στα «μη κρατικά» πανεπιστήμια έχει απευθύνει και η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Θα μας ξαναβρείτε απέναντι! Καλούμε όλα τα σχολεία, Λύκεια, ΕΠΑΛ και Γυμνάσια σε ξεσηκωμό! Οι αλλαγές μάς αφορούν όλους και όλες χωρίς διακρίσεις! Ολες τις τάξεις, όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες!».

Στήριξη στις κινητοποιήσεις δηλώνει και η ΟΛΜΕ με ομόφωνη απόφασή της, καλώντας τους εκπαιδευτικούς σε μαζική συμμετοχή την Πέμπτη στις 12.00 στα Προπύλαια και σε όλες τις κινητοποιήσεις ανά τη χώρα, και κηρύσσοντας 3ωρη στάση εργασίας από 11.00 έως 14.00 για την Πέμπτη. Στην Αθήνα, αποφάσεις συμμετοχής έχουν πάρει η ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής και η Β’ ΕΛΜΕ Δυτικής Αθήνας, καθώς και οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ο Σωκράτης», «Ρόζα Ιμβριώτη», «Μ. Παπαμαυρος», «Ν. Πλουμπίδης», Χαϊδαρίου, «Γ. Σεφέρης», Αγίων Αναργύρων, «Παρθενώνας», «Βάρναλης», «Αριστοτέλης», «Κ. Σωτηρίου» και «Η. Κωνσταντοπούλου».

Αγωνιστικό «παρών» δηλώνουν και οι γονείς, με την Ομοσπονδία Γονέων Αττικής να σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «το νομοσχέδιο αυτό δεν έρχεται να λύσει κανένα από τα μεγάλα προβλήματα της Εκπαίδευσης που βασανίζουν χιλιάδες μαθητές και εμάς ως γονείς τους. Δεν θα αναβαθμίσει την Ανώτατη Εκπαίδευση. Δεν θα απαλλάξει εμάς ως γονείς από το τεράστιο κόστος που επωμιζόμαστε για να στηρίξουμε τα παιδιά μας στην προσπάθειά τους να εισαχθούν στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Αντίθετα: Θα δημιουργήσει μία τεράστια αγορά όπου ο καθένας θα ψωνίζει με ό,τι έχει, δημιουργώντας τεράστιες ανισότητες ανάμεσα στους σημερινούς μαθητές και υποψήφιους φοιτητές».

Σε κοινή τους απόφαση 115 Φοιτητικοί Σύλλογοι από όλη την Ελλάδα που συντονίστηκαν τις προηγούμενες ημέρες σημειώνουν:
«Πέμπτη 11 Γενάρη μεγάλα συλλαλητήρια φοιτητών – μαθητών σε όλη τη χώρα!

Όχι στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια!

Θέλουμε πτυχία με αξία και δωρεάν σπουδές!

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες απορρίπτουμε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων! Απαιτούμε να αποσυρθεί άμεσα και να μην κατατεθεί στη Βουλή! Δίνει το τελειωτικό χτύπημα στις σπουδές, τα πτυχία και την εργασιακή μας προοπτική!

Υποβαθμίζει την αξία των πτυχίων μας! Μεγαλώνει η στρατιά άνεργων πτυχιούχων, διάφορων κατηγοριών πτυχίων, που θα ανταγωνίζονται για μια θέση εργασίας συμπιέζοντας τα εργασιακά, μισθολογικά, επαγγελματικά δικαιώματα όλων προς τα κάτω.

Ενισχύει την εμπορευματοποίηση της παιδείας! Το κράτος απαλλάσσεται από την ευθύνη της αποκλειστικά δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης. Στο όνομα του “ανταγωνισμού” με τα ιδιωτικά θα προχωρήσουν συγχωνεύσεις, καταργήσεις τμημάτων, μεγαλύτερη πίεση για άνοδο του ρυθμού αποφοίτησης, η επιβολή διδάκτρων, θα συρρικνωθεί το δημόσιο πανεπιστήμιο για να βρουν “πελατεία” τα ιδιωτικά, θα μειωθεί η δαπάνη για τα δημόσια.

Η πρόσβαση στην πανεπιστημιακή μόρφωση κρίνεται ακόμα περισσότερο από το “πορτοφόλι” κάθε οικογένειας. Κάποιοι λίγοι θα αγοράζουν πτυχία ισάξια με τα δικά μας, ενώ εμείς αντιμετωπίσαμε το άγχος των πανελλαδικών εξετάσεων, την ελάχιστη βάση εισαγωγής και πολλά ακόμα εμπόδια για να καταφέρουμε να σπουδάσουμε.

Όπως τα δημόσια νοσοκομεία και σχολεία δεν αναβαθμίστηκαν από την συνύπαρξή τους με τα ιδιωτικά, έτσι και η ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων δεν θα βελτιώσει τα δημόσια ΑΕΙ!

Οι μόνοι κερδισμένοι είναι οι κολεγιάρχες από την πώληση πτυχίων, το κράτος από την περικοπή δαπανών για την Παιδεία και όσοι θέλουν απαξιωμένα πτυχία για φθηνότερο επιστημονικό δυναμικό. Η κυβέρνηση παραβιάζει ακόμα και το άρθρο 16 του Συντάγματος!

Αυτό που έχουμε ανάγκη είναι ένα αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν και ποιοτικό πανεπιστήμιο με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, πτυχία με αξία για δουλειά με δικαιώματα και όχι ένα πανεπιστήμιο πανάκριβο, υποβαθμισμένο, που λειτουργεί ως επιχείρηση και κάνει παζάρι πτυχίων.

Μόνο με τον μαζικό, οργανωμένο αγώνα μας μπορούμε να βάλουμε εμπόδια στην κυβέρνηση, να μην περάσει το νομοσχέδιο!

Διεκδικούμε:

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο!
Όχι στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια – Όχι στην παράκαμψη του άρθρου 16!
Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σύγχρονες σπουδές!
Όχι στην υποβάθμιση των πτυχίων μας – Πτυχία με αξία για δουλειά με δικαιώματα!
Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα Πανεπιστήμια και τις ανάγκες μας!
Οργανώνουμε:

Γενικές Συνελεύσεις την πρώτη βδομάδα που θα ανοίξουν οι σχολές.
Μεγάλα συλλαλητήρια φοιτητών, μαθητών, πανεπιστημιακών και εργαζόμενων στα ΑΕΙ την Πέμπτη 11/1 σε όλες τις πόλεις. Στην Αθήνα στις 12:00 στα Προπύλαια.
Καταλήψεις όλων των σχολών και εκ νέου Γενικές Συνελεύσεις.
Συντονισμό φοιτητικών συλλόγων, εργατικών σωματείων, άλλων πανεπιστημιακών φορέων σε κάθε πόλη για να κλιμακώσουμε τον αγώνα».