Υπουργοί της Ε.Ε. θα συζητήσουν την αποστολή Ευρωπαίων στρατιωτικών στην Ουκρανία
Η απόφαση πρέπει να ληφθεί το αργότερο μέχρι τον Νοέμβριο.
Οι επικεφαλής των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας της Ε.Ε. θα συζητήσουν το ενδεχόμενο αποστολής Ευρωπαίων εκπαιδευτών στην Ουκρανία στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.
Αυτό το θέμα θα τεθεί επίσης την Τρίτη σε συνάντηση των πρεσβευτών της Ε.Ε. στο πλαίσιο της Επιτροπής Πολιτικής και Ασφάλειας, γράφει η εφημερίδα Die Welt.
Στην περίπτωση αυτή, η τελική απόφαση πρέπει να ληφθεί το αργότερο έως τον Νοέμβριο του 2024, όταν λήγει η προηγούμενη συμφωνία σχετικά με την εκπαίδευση των στρατιωτών των Ουκρανών Ενόπλων Δυνάμεων.
Όλως περιέργως (αλλά όχι τυχαίως!!!) τον Νοέμβριο του 2024 λαμβάνουν χώρα οι κρίσιμες αμερικανικές εκλογές, με τους διεθνιστές να φοβούνται τυχόν επανεκλογή του Τραμπ! Θέλουν μέχρι τότε άραγε να ξεσπάσει γενικευμένος πόλεμος που… δύσκολα θα μαζεύεται;;
Η είδηση κάνει τον γύρο και των ρωσικών ΜΜΕ την τελευταία ώρα με πολλούς να θυμούνται τη συζήτηση που ξεκίνησε από τον Μακρόν νωρίτερα μέσα στο 2024 σχετικά με την αποστολή Ευρωπαϊκού Στρατού μέσα στην Ουκρανία!
Σύμφωνα με το Reuters, το Κίεβο ήδη ζήτησε από τις Βρυξέλλες τον Μάιο να πραγματοποιήσει κάποια εκπαίδευση σε ουκρανικό έδαφος, αλλά τα κράτη μέλη διχάζονται με τους σκεπτικιστές να προειδοποιούν ότι η Ε.Ε. θα μπορούσε να συρθεί σε απευθείας πόλεμο με τη Ρωσία.
Μία έκθεση της Ε.Ε. ανέφερε ότι το αίτημα του Κιέβου θα μπορούσε να ικανοποιηθεί ανοίγοντας τη δυνατότητα να αναπτυχθούν ορισμένοι Ευρωπαίοι εκπαιδευτές σε εγκαταστάσεις εκπαίδευσης της Ουκρανίας, «σε διακριτή μορφή», μακριά από το πεδίο της μάχης και πιθανώς στο δυτικό τμήμα της χώρας, αν και δεν συνιστούσε αποστέλλονται.
«Είναι πολύ πιθανό μια στρατιωτική παρουσία της Ε.Ε. στο ουκρανικό έδαφος να εκληφθεί από τη Ρωσία ως πρόκληση», ανέφερε η έκθεση.
«Το γεγονός ότι η Ρωσία μπορεί να φτάσει σε κάθε τοποθεσία στην Ουκρανία με τα βαλλιστικά της όπλα και τα UAV (drone) της συμβάλλει στο υψηλότερο επίπεδο απειλής για το αναπτυσσόμενο στρατιωτικό προσωπικό της Ε.Ε.».
Η ανασκόπηση των Βρυξελλών έθεσε την ανάγκη να είναι δυνατή η εκκένωση των στρατευμάτων της ΕΕ σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης (π.χ. ρωσικού βομβαρδισμού).
Δηλαδή οι Βρυξέλλες ζητούν από τους ελεγχόμενους πολιτικών των κρατών-μελών να θέσουν το πλαίσιο γύρω από το οποίο θα αποσταλούν εν τέλει με κάθε επισημότητα οι στρατιωτικοί της Ε.Ε.
Πηγή: https://www.el.gr/