Υγεία: Ρευματοειδής αρθρίτιδα – Τροφές που αυξάνουν και μειώνουν τον κίνδυνο
Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ και η κατανάλωση περισσότερων φρούτων, λιπαρών ψαριών και δημητριακών συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ρευματοειδούς αρθρίτιδας, ενώ το τσάι και ο καφές μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο, σύμφωνα με νέα έρευνα.
υστηματική ανασκόπηση 30 μελετών, στις οποίες συμμετείχαν σχεδόν 10.000 άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα και πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 2000 και 2024, ρίχνει φως στη σχέση 32 διαφορετικών ομάδων τροφίμων, ποτών και θρεπτικών συστατικών και του κινδύνου εμφάνισης ρευματοειδούς αρθρίτιδας.
Η ανασκόπηση παρέχει ισχυρές ενδείξεις ότι ορισμένες ομάδες τροφίμων θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αποτροπή των συμπτωμάτων.
Τα ευρήματα δείχνουν ότι ορισμένοι διατροφικοί παράγοντες -συμπεριλαμβανομένων των λιπαρών ψαριών και της βιταμίνης D– θα μπορούσαν να έχουν προστατευτικό ρόλο και να βοηθήσουν τους ανθρώπους να σταματήσουν να αναπτύσσουν τη νόσο.
Η κατανάλωση περισσότερων δημητριακών, συμπεριλαμβανομένων των δημητριακών ολικής αλέσεως και των δημητριακών πρωινού και των φρούτων, φαίνεται να συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ρευματοειδούς αρθρίτιδας, ενώ η κατανάλωση περισσότερου τσαγιού θα μπορούσε να συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο.
Τα ευρήματα είναι σύνθετα, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης.
Για παράδειγμα, η κατανάλωση δύο μονάδων αλκοόλ την εβδομάδα μπορεί να έχει προστατευτική επίδραση, αλλά η υπερβολική κατανάλωση αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης της πάθησης.
«Η έρευνα εξετάζει αν οι διατροφικοί παράγοντες συμβάλλουν στον κίνδυνο εμφάνισης ρευματοειδούς αρθρίτιδας αυξάνοντας τη φλεγμονή και επηρεάζοντας το ανοσοποιητικό σύστημα», λένε οι ερευνητές.
Η προστατευτική επίδραση του αλκοόλ μειωνόταν με την αύξηση της πρόσληψης και εξαφανιζόταν εντελώς με περίπου 7,5 μονάδες αλκοόλ την εβδομάδα, δηλαδή όσο τέσσερα ποτήρια μπίρας ή 3,5 κανονικά ποτήρια κρασί.
«Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια τυπική πολυπαραγοντική ασθένεια, πουΡευματοειδής αρθρίτιδα: οφείλεταιτόσο σε γενετικούς όσο και σε περιβαλλοντικούς παράγοντες. Η έρευνα εξετάζει αν οι διατροφικοί παράγοντες συμβάλλουν στον κίνδυνο εμφάνισης ρευματοειδούς αρθρίτιδας αυξάνοντας τη φλεγμονή και επηρεάζοντας το ανοσοποιητικό σύστημα.
Τα ευρήματα αυτά προσφέρουν μια βαθύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η διατροφή μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο ρευματοειδούς αρθρίτιδας και προτείνουν πιθανές διατροφικές τροποποιήσεις για την πρόληψη και τη διαχείριση της νόσου», λένε οι συγγραφείς.
Η κατανάλωση κάθε φλιτζανιού τσαγιού την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο κατά 4%, παρότι ο αρχικός κίνδυνος από την κατανάλωση τσαγιού ήταν χαμηλός, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμη και με την αύξηση κατά 4%, ο συνολικός κίνδυνος παρέμεινε χαμηλός.
Το τσάι έχει πολλά οφέλη για την υγεία, τόνισαν οι ερευνητές, και οι άνθρωποι θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους τη συνολική διατροφή και τον τρόπο ζωής τους όταν κάνουν επιλογές σχετικά με το τι τρώνε και πίνουν.
«Τα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα, δείχνοντας ότι με την κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων τροφίμων όπως τα λιπαρά ψάρια, τα δημητριακά, τα λαχανικά και η βιταμίνη D, οι άνθρωποι μπορεί να είναι σε θέση να μειώσουν τις πιθανότητες εμφάνισης αυτής της επώδυνης και εξουθενωτικής πάθησης», λένε οι επιστήμονες.
Περισσότερες έρευνες θα μπορούσαν να εντοπίσουν πώς οι διάφοροι τύποι τσαγιού μπορεί να επηρεάσουν αυτοάνοσα νοσήματα όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι «μονοσήμαντες» συμβουλές για την τήρηση μιας γενικής «υγιεινής διατροφής» δεν είναι χρήσιμες για τα άτομα που πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα. Αντίθετα, προτρέπουν σε μια πιο εξατομικευμένη προσέγγιση που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους.
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια κοινή αυτοάνοση πάθηση στην οποία το ανοσοποιητικό επιτίθεται κατά λάθος σε υγιή κύτταρα.
Τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν πόνο και δυσκαμψία στις αρθρώσεις, πρήξιμο και δυσκολία να πιάσουν ή να κρατήσουν πράγματα.
«Περισσότερες έρευνες θα μας βοηθήσουν να εντοπίσουμε ακριβώς γιατί αυτές οι τροφές έχουν την επίδραση που παρατηρήσαμε και να αναπτύξουμε προσαρμοσμένες διατροφικές συμβουλές για άτομα που ζουν με ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα αυτοάνοσα νοσήματα», καταλήγουν οι ερευνητές.
Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό Nutrients.