Βίκτορ Όρμπαν : Η νέα ηγεσία της ΕΕ είναι ένας «συνασπισμός υπέρ του πολέμου, υπέρ της μετανάστευσης και κατά της οικονομίας»
«Γίνεται ανταλλαγή πληθυσμών στην Ευρώπη, λευκοί, χριστιανοί άνθρωποι με αίσθηση παράδοσης - οι Ευρωπαίοι, ας πούμε - γίνονται όλο και λιγότεροι και ο αριθμός των εισαγόμενων μεταναστών αυξάνεται»
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν περιέγραψε την αναδυόμενη ηγεσία της ΕΕ, υπό μια πιθανή δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ως «συνασπισμό υπέρ του πολέμου, υπέρ της μετανάστευσης και της οικονομίας».
Σε συνέντευξή του στο ουγγρικό κρατικό ραδιόφωνο την Παρασκευή, ο Όρμπαν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη Γερμανία, είπε ότι ένας «ολοένα και πιο αριστερός» συνασπισμός συντηρητικών, σοσιαλδημοκρατών και φιλελεύθερων, που μαζί κατέχουν την πλειοψηφία στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχει ήδη φτάσει συμφωνία ως προς αυτό, σημειώνει η Agerpres.
«Πρόκειται για μια συμμαχία υπέρ του πολέμου που έχει συγκεντρωθεί για να επιταχύνει τη διολίσθηση της Ευρώπης στον πόλεμο», είπε, επισημαίνοντας ότι η Ευρώπη διέρχεται ένα στάδιο στρατιωτικοποίησης το οποίο είναι πρωτοφανές από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Στην άτυπη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, δεν είχε ακόμη επιτευχθεί συμφωνία για τα άτομα που θα καταλάβουν τις κύριες θέσεις στην ΕΕ μετά τις ευρωκοινοβουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.
Ωστόσο, είναι «ένας αγώνας του οποίου το αρχικό σφύριγμα έχει ήδη γίνει», είπε ο Όρμπαν. Κατά τη γνώμη του, ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ως ηγέτης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) -του κόμματος με τις περισσότερες εντολές στο μελλοντικό ΕΚ-, έπαιξε τον «ρόλο του Βελζεβούλ» (διαβόλου) στη σφυρηλάτηση αυτού του συνασπισμού.
Ο Βέμπερ είναι « ένας παλιός εχθρός της Ουγγαρίας » και η φον ντερ Λάιεν είναι « απλώς ένα κορίτσι του βωμού » δίπλα του, είπε επίσης ο Όρμπαν. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο συνασπισμός των «Weberians» θα εκτελέσει το λεγόμενο «σχέδιο Σόρος», μέσω του οποίου ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος εβραϊκής καταγωγής γεννημένος στην Ουγγαρία προσπαθεί να πλημμυρίσει την Ευρώπη με μετανάστες για να κλέψει τη χριστιανική και εθνική ταυτότητα από τα ευρωπαϊκά έθνη.
«Γίνεται ανταλλαγή πληθυσμών στην Ευρώπη, λευκοί, χριστιανοί άνθρωποι με αίσθηση παράδοσης – οι Ευρωπαίοι, ας πούμε – γίνονται όλο και λιγότεροι και ο αριθμός των εισαγόμενων μεταναστών αυξάνεται», συνέχισε ο Όρμπαν.
Με αυτό το αποτέλεσμα της μαζικής μετανάστευσης είναι πλέον γεγονός ότι η Γερμανία «δεν μοιάζει πλέον» με αυτό που ήταν, είπε ο Ούγγρος πρωθυπουργός.
«Αν τη συγκρίνω με τη χώρα όπως ήταν πριν δέκα χρόνια, το ύφος δεν είναι το ίδιο, η μυρωδιά δεν είναι ίδια», δήλωσε μιλώντας στο ουγγρικό ραδιόφωνο, επικρίνοντας μια εντελώς μεταμορφωμένη χώρα, με «εκατοντάδες χιλιάδες» μετανάστες να επωφελούνται. από την πρόσφατη χαλάρωση των όρων απόκτησης της ιθαγένειας.
Κάποτε αποτελούσε παράδειγμα «για τους εργαζομένους της» και «την τάξη της», η Γερμανία είναι τώρα «ένας πολύχρωμος και πολυπολιτισμικός κόσμος», ο οποίος έχει «κάθε είδους επιπτώσεις» στην κοινωνία, εκτίμησε.
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του που έκλεισε την πόρτα στους μετανάστες το 2015 και για το γεγονός ότι η Ουγγαρία παραμένει «ένα νησάκι ειρήνης», αντίθετα με τη Γερμανία η οποία είχε υποδεχθεί τότε σχεδόν ένα εκατομμύριο μετανάστες.
Υπό την προτροπή του Ορμπάν, που βρίσκεται στην πρωθυπουργία από το 2010, οι χώρες της κεντρικής Ευρώπης έστησαν φράκτες στα σύνορά τους και έθεσαν περιορισμούς στον αριθμό των αιτήσεων για παροχή ασύλου που μπορούν να υποβληθούν στις πρεσβείες τους στο εξωτερικό. Παράλληλα αρνούνται να συμμετάσχουν στον μηχανισμό αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ.
Για την πολιτική αυτή η Ουγγαρία έχει καταδικαστεί επανειλημμένα από το Δικαστήριο της ΕΕ, πιο πρόσφατα στα μέσα Ιουνίου όταν της επιβλήθηκε πρόστιμο ρεκόρ 200 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, μπροστά στην έλλειψη εργατικού δυναμικού, λόγω της δημογραφικής πτώσης, η Ουγγαρία έχει αναγκαστεί να επιστρατεύσει εργάτες από το εξωτερικό.
Στη διάρκεια των τεσσάρων τελευταίων ετών ο αριθμός των ξένων εργατών – που προέρχονται κυρίως από την Ασία– διπλασιάστηκε περνώντας από τις 35.000 στις αρχές του 2019 στις 78.000 τον Μάρτιο του 2024, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
«Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που δεν έχει καμία σχέση με τη μετανάστευση, δεν μένουν μακροπρόθεσμα στη χώρα», είχε τονίσει πέρυσι ο Γκεργκέλι Γκούλιας προσωπάρχης του Ορμπάν.