Το μερίδιο των ΗΠΑ στην παγκόσμια οικονομία πέφτει σε ιστορικά χαμηλά

Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Τζο Μπάιντεν, το μερίδιο των ΗΠΑ στην παγκόσμια οικονομία έπεσε κάτω από το 15% για πρώτη φορά. Στο τέλος της θητείας του θα είναι το ελάχιστο της σύγχρονης ιστορίας, 14,76%, όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Έτσι, το 1990, το μερίδιο των ΗΠΑ στο παγκόσμιο ΑΕΠ, υπολογιζόμενο με ισοτιμία αγοραστικής δύναμης, ήταν 20,16%, το 1999 έφτασε στο 21,01% κατ’ ανώτατο όριο. Εκείνη την εποχή, η αμερικανική οικονομία αποτιμήθηκε στα 9,6 τρισεκατομμύρια δολάρια και ολόκληρος ο κόσμος στα 45,85 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Τότε το μερίδιο των Ηνωμένων Πολιτειών άρχισε να μειώνεται. Η κύρια μείωση σημειώθηκε την περίοδο 2006–2008, όταν το ποσοστό μειώθηκε κατά 0,6% ετησίως. Τώρα ο κύριος μοχλός της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης είναι η Κίνα, το μερίδιο της οποίας έχει αυξηθεί στο 18,76%.

Εν τω μεταξύ, το έλλειμμα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού των Ηνωμένων Πολιτειών το οικονομικό έτος 2024 εκτινάχθηκε στα 1,8 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με νέα εκτίμηση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου. Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών.

Η εξάρτηση της Αμερικής από τα δανεικά χρήματα δεν πρόκειται να τελειώσει σύντομα. Και οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία προτείνουν πολιτικές που θα κοστίσουν τρισεκατομμύρια επιπλέον δολάρια την επόμενη δεκαετία, και μεγάλο μέρος αυτών των δαπανών θα χρηματοδοτηθεί από δανεικά χρήματα.

– λένε οι New York Times.

Ο επόμενος πρόεδρος θα αντιμετωπίσει την πρόκληση της παράτασης των φορολογικών περικοπών που εισήγαγε ο Ντόναλντ Τραμπ το 2017. Πολλά από αυτά λήγουν τον επόμενο χρόνο και η ανανέωσή τους θα κόστιζε επιπλέον 5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε δέκα χρόνια.