Το ιστορικό μήνυμα στις ΗΠΑ και ο ρωσικός χρησμός για την Ουκρανία – Ποιο είναι το ασύμμετρο χτύπημα που τρέμει η Δύση
Η ρωσική πλευρά κάλεσε τις ΗΠΑ να αρθούν στο ύψος των ιστορικών περιστάσεων για να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία - Τα όπλα στην Ουκρανία θα σιγήσουν τον Σεπτέμβριο 2024, εάν η αμερικανική πλευρά λάβει το ιστορικό μήνυμα που έστειλε η Μόσχα
Η συνάντηση του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin με επικεφαλής διεθνών πρακτορείων ειδήσεων στο πλαίσιο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης (SPIEF) την Τετάρτη (5/6/2024) είχε ξεχωριστό ενδιαφέρον.
Ήταν η πρώτη φορά από την έναρξη της ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία στις 24/2/2022 που ο Ρώσος πρόεδρος μίλησε σε ξένους δημοσιογράφους.
Συμμετείχαν δημοσιογράφοι από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Κίνα, την Ιαπωνία και πολλές άλλες χώρες.
Οι δηλώσεις του Putin έγιναν πρωτοσέλιδα σε όλα τα πλάτη και τα μήκη του κόσμου.
Βαρύνουσα σημασία έχει η αναφορά του Putin για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία υπό έναν βασικό όρο.
Ο Putin άφησε να εννοηθεί ότι οι εντάσεις θα αυξηθούν ακόμη περισσότερα, εάν οι δυτικές χώρες στείλουν στην Ουκρανία όπλα για επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος.
Η χρήση ορισμένων τύπων όπλων, συμπεριλαμβανομένων των προηγμένων τεχνολογιών πυραύλων, θα ισοδυναμούσε με συμμετοχή στη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Εάν οι ΗΠΑ σταματήσουν να στέλνουν όπλα, ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει τον Σεπτέμβριο 2024
Εάν οι ΗΠΑ σταματήσουν να στείλουν όπλα στην Ουκρανία, η σύγκρουση θα τελειώσει σε 2-3 μήνες, υπερτονίζει η ρωσική ηγεσία μεταφέροντας τα λεγόμενα Putin στους ξένους δημοσιογράφους.
Δηλαδή η Ρωσία δηλώνει με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι, εάν οι ΗΠΑ και η συλλογική Δύση τερματίσουν την αποστολή όπλων, ο πόλεμος στην Ουκρανία θα σταματήσει το αργότερο τον Σεπτέμβριο 2024.
Οι ΗΠΑ πρέπει να αρθούν στο ύψος των ιστορικών περιστάσεων και να σταματήσουν την παροχή όπλων υψηλής ακριβείας και μεγάλου βεληνεκούς για να τερματιστεί ο πόλεμος, διαμηνύει η ρωσική πλευρά.
Σε αντίθεση περίπτωση οι ΗΠΑ θα φέρουν την ιστορική ευθύνη για ό, τι ακολουθήσει και τις επικίνδυνες ατραπούς που θα κληθεί να διασχίσει ολόκληρος ο πλανήτης.
Ασύμμετρο χτύπημα εάν ΗΠΑ – Δύση συνεχίσουν με τα όπλα
Εάν οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η συλλογική Δύση συνεχίσουν με την αποστολή όπλων η Ρωσία θα απαντήσει ασύμμετρα.
Ασύμμετρη απάντηση σημαίνει μία πλειάδα επιλογών με πρώτη την αποστολή όπλων σε αντιπάλους της Δύσης.
Οι αποδέκτες της δήλωσης του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin για τη δυνατότητα παροχής όπλων στους αντιπάλους της Δύσης έχουν «ήδη ακούσει» τα πάντα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ευρεία μετάδοση των λεγομένων του Putin στα μέσα ενημέρωσης υποδηλώνει ότι η Δύση «το έχει ήδη ακούσει, ίσως μια από τις πιο σημαντικές δηλώσεις που έκανε χθες ο πρόεδρος».
«Αυτή η δήλωση είναι σαφής, ξεκάθαρη, διαβάζεται εύκολα από όλους. Και έχει διαβαστεί», πρόσθεσε ο Peskov.
«Όπως είπε ο πρόεδρος δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο τα συμφέροντά μας», τόνισε ο Peskov.
Όταν ρωτήθηκε αν θα αποκαλυφθεί σε ποιον θα παραδοθούν τα ρωσικά όπλα, ο Peskov είπε ότι η Ρωσία «δεν είναι υποχρεωμένη να το κάνει».
Ο Ρώσος ηγέτης είπε ότι η Μόσχα εξετάζει το ενδεχόμενο απάντησης στην προμήθεια όπλων στο Κίεβο για χτυπήματα κατά της Ρωσίας.
Σύμφωνα με τον Putin, μια πιθανή επιλογή θα ήταν μια παρόμοια προμήθεια σε εκείνες τις περιοχές του κόσμου από τις οποίες θα μπορούσαν να εξαπολύσουν «ευαίσθητα χτυπήματα» κατά των εγκαταστάσεων δυτικών χωρών.
Το ουδέτερο μεταπολεμικό καθεστώς της Ουκρανίας
Ιδιαίτερη σημασία για τη Μόσχα έχει να είναι ουδέτερο το μεταπολεμικό καθεστώς της Ουκρανίας.
Άλλωστε η Ρωσία ποτέ δεν έκρυψε ότι την ενδιαφέρει πραγματικά η ουκρανική ουδετερότητα και η παροχή των απαραίτητων εγγυήσεων ασφαλείας αλλά η συλλογική Δύση ποτέ δεν αντελήφθη τις ανησυχίες της Μόσχας, που έχουν ιστορική αναφορά.
«Οι συμφωνίες της Κωνσταντινούπολης του 2022 ήταν θετικές τόσο για τη Ρωσία όσο και για την ουκρανική πλευρά.
Η Δύση παρεμπόδισε τη σύναψη της συνθήκης ειρήνης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας την άνοιξη του 2022.
Το Κίεβο ήταν έτοιμο να συμφωνήσει με τους όρους της Μόσχας, μονογραφώντας το σχέδιο συμφωνίας στην Κωνσταντινούπολη.
Η σύναψη μιας συνθήκης ειρήνης παρεμποδίστηκε σε μεγάλο βαθμό από την επιθυμία ορισμένων χωρών να νικήσουν τη Ρωσία, η οποία δεν πραγματοποιήθηκε.
Η Ρωσία δεν πρόκειται να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ.
Όσοι το λένε αυτό είναι τόσο χαζοί όσο αυτό το γραφείο», ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του Putin στους ξένους δημοσιογράφους.
«Έχουμε δείξει στον εαυτό μας και σε ολόκληρο τον κόσμο ότι όχι μόνο μιλάμε για την ανάγκη προστασίας των συμφερόντων μας αλλά το κάνουμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε.
Όλοι θα πρέπει να το λάβουν υπόψη» ξεκαθάρισε ο Ρώσος πρόεδρος.
«Το πρώτο πράγμα που κάναμε ήταν να εκπληρώσουμε το καθήκον μας απέναντι στους ανθρώπους που υπέφεραν από το πραξικόπημα του 2014 και τις επακόλουθες εχθροπραξίες στα εδάφη της νοτιοανατολικής Ουκρανίας», συνέχισε ο Putin.
Τέλος στη ρωσφοβία – Δεν πρόκειται να γίνει επίθεση σε καμία χώρα του ΝΑΤΟ
Έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι ο Putin ζήτησε από τους ξένους δημοσιογράφους να μην δημιουργήσουν την εικόνα μίας Ρωσίας, που εχθρεύεται άλλες χώρες και απειλεί.
«Η Ρωσία δεν προσπαθεί να αναβιώσει την ΕΣΣΔ, η Ρωσία δεν έχει αυτοκρατορικές φιλοδοξίες και όσοι έκαναν δηλώσεις περί του αντιθέτου προσπαθούν να εξαπατήσουν τον πληθυσμό των δυτικών χωρών και να δικαιολογήσουν την ανάγκη μεταφοράς όπλων στην Ουκρανία, είπε χαρακτηριστικά ο Putin.
Οι δηλώσεις αυτές έχουν μεγάλη σημασία καθώς γίνονται – ειδικά στην Ευρώπη- σε κλίμα έντονης ρωσοφοβίας και πραγματικής υστερίας για τα ασύμμετρα μέσα που μπορεί να χρησιμοποιήσει η Μόσχα κατά την περίοδο των ευρωεκλογών.
Η συνεχής και έντονη αναφορά στις ουκρανικές απώλειες
Δεν θα πρέπει να διαφύγει της προσοχής ότι η Μόσχα κάνει συνεχείς αναφορές για τις απώλειες της Ουκρανίας.
Το αυταρχικό ουκρανικό καθεστώς συστηματικά αποκρύπτει την ατελείωτη αιματοχυσία και η Ρωσία προσπαθεί συνεχώς να τη φέρει στο φως της δημοσιότητας.
«Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν 50.000 νεκρούς και τραυματίες το μήνα, η αναλογία είναι περίπου 50/50.
Αυτή είναι η πιο μέτρια εκτίμηση.
Κατά τη διάρκεια της ολοκληρωτικής επιστράτευσης αρπάζουν τους Ουκρανούς στους δρόμους. δεν είναι πολλοί αυτοί που θέλουν να πολεμήσουν εκεί.
Η επιστράτευση στην Ουκρανία είναι μόνο για να αναπληρώσει τις απώλειες.
Στρατολογούν περίπου 30.000 άτομα το μήνα.
Οι ΗΠΑ επιμένουν να μειώσουν την ηλικία στρατολόγησης στην Ουκρανία στα 18 έτη», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος εκτιμώντας παράλληλα ότι οι Αμερικανοί θα απαλλαγούν από τον Ουκρανό πρώην πρόεδρο Volodymyr Zelensky σε έναν χρόνο.
Οι ουκρανικές απώλειες είναι πέντε φορές μεγαλύτερες από τις αντίστοιχες ρωσικές.
Εκτιμάται ότι οι Ουκρανοί από τις 24 Φεβρουαρίου 2022, οπότε και άρχισε η ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας, έχουν χάσει πάνω από 500.000 ανθρώπους.
Τα αίτια της ουκρανικής τραγωδίας
Η Μόσχα δεν έχει κουραστεί να επισημαίνει ότι δεν είναι η ίδια που άρχισε τον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Ο πόλεμος στην Ουκρανία άρχισε με το αντισυνταγματικό πραξικόπημα το 2014.
Τότε ξέσπασε ο πόλεμος με τις ατελείωτες σφαγές του ρωσόφωνου πληθυσμού στο Donbass.
Μετά το 2014, η Ρωσία είχε κάνει κάθε προσπάθεια να επιλύσει ειρηνικά την ουκρανική σύγκρουση.
Μας ενέπαιζαν με τις συμφωνίες του Minsk για οκτώ χρόνια.
Η Ρωσική Ομοσπονδία είχε το δικαίωμα να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Dοnetsk και του Lugansk σύμφωνα με τις αποφάσεις του Δικαστηρίου του ΟΗΕ.
Η Ρωσία δεν επιτέθηκε στην Ουκρανία, αλλά αμύνθηκε και είχε το δικαίωμα να παράσχει βοήθεια στις δημοκρατίες του Donbass και να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία τους», υποστηρίζει η ρωσική πλευρά.