To Ισραήλ προσπάθησε να ανατινάξει τα πυρηνικά εργαστήρια ανάπτυξης όπλων του Ιράν: Απέτυχαν – 3 ισραηλινά drones καταρρίφθηκαν

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) δεν έχει καταγράψει καμιά ζημιά στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν

Τα σημερινά πλήγματα του Ισραήλ στο Ιράν φαίνεται πως ήταν περιορισμένης ισχύος και είχαν ως στόχο τις πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ισφαχάν.

Η επίθεση μάλλον διεξήχθη από drones, και δεν πέτυχε το σκοπό της.

Μέχρι αυτή τη στιγμή το Ιράν αρνείται ότι οποιαδήποτε από τις πυρηνικές του εγκαταστάσεις έχει υποστεί ζημιές.

H Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) επιβεβαιώνει την Τεχεράνη καθώς δεν έχει καταγράψει καμιά ζημιά στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Απογειώθηκαν πάντως, ιρανικά μαχητικά F-14 για την περίπτωση που υπήρχε εμπλοκή ισραηλινών μαχητικών.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει αναφορά κατάρριψης τριών μικρών drones, τα οποία εκτοξεύθηκαν μέσα από το Ιράν, από την ιρανική αντιαεροπορική άμυνα πάνω από το Ισφαχάν.

Εάν υπήρχαν σημαντικές ζημιές από την ισραηλινή επίθεση θα είχε κυκλοφορήσει και το ανάλογο οπτικοακουστικό υλικό. Τουλάχιστον, μέχρι τώρα αυτό δεν έχει συμβεί.

Σημειώνεται επίσης ότι οι ιρανικές αρχές προχώρησαν σε άρση της απαγόρευσης πτήσεων που είχε επιβληθεί νωρίτερα σε αρκετές πόλεις της χώρας.

Να σημειωθεί ότι η στρατιωτική βάση στο Ισφαχάν που δέχτηκε σήμερα την ισραηλινή επίθεση διαθέτει ραντάρ και αντιαεροπορική άμυνα και σκοπός της είναι η προστασία των πυρηνικών εγκαταστάσεων.

Το Ισφαχάν, βρίσκεται περίπου 350 χιλιόμετρα νότια από την Τεχεράνη.

Εκεί ακριβώς, βρίσκεται η 8η αεροπορική βάση που έχει τρεις μοίρες και εκεί εδρεύουν τα ικανότερα ιρανικά αεροσκάφη, τα F-14.

Σημαίνει πως ακόμα και η ίδια η αεροπορική βάση αποτελεί εμβληματικό στόχο για τους ισραηλινούς.

Η Jerusalem Post δημοσίευσε λίγο μετά τις 9 το πρωί το σχόλιο Ισραηλινού αξιωματούχου ότι το χτύπημα ήταν στη λογική «οφθαλμός αντί οφθαλμού καθώς το Ισραήλ απάντησε αφού δέχθηκε επίθεση» και υπήρξε μια «έκρηξη σε εργοστάσιο» γιατί το Ισραήλ θέλει να αποφύγει την κλιμάκωση.

Στο πλαίσιο αυτό οι ίδιες πηγές έλεγαν το Ισραήλ δεν θα αναλάβει την ευθύνη καθώς και ότι παραμένει αδιευκρίνιστο γιατί το Αμερικανικό Πεντάγωνο αποκάλυψε στα αμερικανικά ΜΜΕ ότι εμπλέκεται το Ισραήλ. «Θα μπορούσαν να παραμείνουν σιωπηλοί και να αποφύγουν το ενδεχόμενο το Ιράν να προχωρήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση» έλεγαν οι ίδιες πηγές.

Tο επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA μεταδίδει πως δεν αναφέρθηκε «καμιά μείζονα ζημιά» έπειτα από τις εκρήξεις που ακούστηκαν τα ξημερώματα.

«Μετά την ενεργοποίηση της αντιαεροπορικής άμυνας σε ορισμένες περιοχές της χώρας», δεν αναφέρθηκε «καμιά ζημιά ή έκρηξη μεγάλης κλίμακας», σύμφωνα με το πρακτορείο, που βασίζεται σε πληροφορίες δημοσιογράφων του.

Οπότε υπάρχει ερωτηματικό ως προς το τι χτύπησε το Ισραήλ και τι θα παραδεχτεί το Ιράν ότι χτύπησε.

Ωστόσο, αμερικανική στρατιωτική πηγή αποκάλυψε σε δημοσιογράφο του Fox News, ότι ισραηλινή επίθεση ήταν «περιορισμένη» και μάλιστα δεν πραγματοποιήθηκε από «επανδρωμένα εναέρια μέσα».

https://twitter.com/CUTTER_FIRE_HAI/status/1781184203008491618

Με βάση τα τελευταία δεδομένα τα όσα ακούστηκαν τις πρωινές ώρες για ισραηλινή επίθεση σε επτά τοποθεσίες του Ιράν κρίνονται ως αναξιόπιστα.

Εκρήξεις σημειώθηκαν τα ξημερώματα και στη νότια Συρία, ανακοίνωσε το ΣυριακόΠαρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο αναφέρει πλήγματα σε θέση ραντάρ του συριακού Στρατού.

Προφανώς, οι Ισραηλινοί δεν ήθελαν οι Σύριοι να προειδοποιήσουν το Ιράν για την επερχόμενη επίθεση και αυτός είναι ένας λόγος για να υποτεθεί ότι η επίθεση δεν πραγματοποιήθηκε με F-35, γιατί το συγκεκριμένο μαχητικό δεν θα εντοπίζονταν έτσι κι αλλιώς από το ραντάρ.

Άρα είναι πολύ πιθανό ότι όντως επρόκειτο για μία επίθεση με μη επανδρωμένα εναέρια μέσα και περιορισμένης ισχύος.

«Ακούστηκαν εκρήξεις στον τομέα όπου βρίσκεται θέση ραντάρ του συριακού Στρατού, ανάμεσα στις επαρχίες Σουέιντα και Ντεράα», καθώς «η ισραηλινή Αεροπορία έκανε εντατικές υπερπτήσεις στην περιοχή», σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση.

Οι Αμερικανοί εξέδωσαν οδηγία με την οποία ζητείται από το προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας και τις οικογένειές τους να μην ταξιδέψουν για κανένα λόγο εκτός της ευρύτερης περιοχής του Τελ Αβίβ.

Να σημειωθεί επίσης ότι ισραηλινή επίθεση έγινε λίγες ώρες μετά αφότου το Ισραήλ διέδιδε πως δε σκοπεύει να επιτεθεί τουλάχιστον μέχρι τις 30 Απριλίου. Επρόκειτο για μία καθαρά παραπλανητική κίνηση και αποσκοπούσε στο να ωθήσει το Ιράν να «χαμηλώσει» την αμυντική του λειτουργία.

Δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα εάν η επίθεση έγινε με πυραύλους ή με drones.

Πάντως Αμερικανός αξιωματούχος που δεν ήθελε να κατονομαστεί είπε ότι «το χτύπημα ήταν περιορισμένο και δεν έγινε με drones»

Πηγή pronews