Τι ισχύει για όσους είχαν κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca στην Ελλάδα

Τι ισχύει με τα εμβόλια της AstraZeneca κατά του κορονοϊού. Γιατί αποσύρθηκαν και τι συμβαίνει με όσους τα έκαναν στο παρελθόν.

 

Παγκόσμιος αναβρασμός επικρατεί μετά την είδηση πως η αγγλοσουηδική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca προχωρά στην απόσυρση του εμβολίου κατά του κορονοϊού, το οποίο παρήγαγε το 2021, με το όνομα Vaxzevria και με το οποίο είχαν εμβολιαστεί εκατομμύρια άνθρωποι. Το εμβόλιο είχαν κάνει και χιλιάδες Έλληνες πολίτες.

Η AstraZeneca απέσυρε το εμβόλιο, επικαλούμενη το «πλεόνασμα διαθέσιμων ενημερωμένων εμβολίων» που στοχεύουν σε νέες παραλλαγές του ιού.

Παράλληλες, προ ημερών είχε γίνει γνωστό πως η AstraZeneca παραδέχτηκε σε δικαστικά έγγραφα πως το εμβόλιο της για τον κορονοϊό μπορεί να προκαλέσει – αν και σπάνια – μια εξαιρετικά επικίνδυνη έως και θανατηφόρα παρενέργεια.

Όπως αναφέρει η Telegraph, σε νομικό έγγραφο που υποβλήθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο τον Φεβρουάριο, η εταιρεία παραδέχτηκε πως το εμβόλιό της «θα μπορούσε σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις να προκαλέσει TTS (θρόμβωση με σύνδρομο θρομβοκυτταροπενίας)».

Φυσικό ήταν η απόσυρση αυτή να προκαλέσει αναστάτωση σε όσους είχαν εμβολιαστεί με το εν λόγω εμβόλιο.

  • Διαβάστε εδώ το χρονικό της απόσυρσης του εμβολίου
Τι πρέπει να κάνουν όσοι είχαν εμβολιαστεί με το Vaxzevria της AstraZeneca;

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας , κ. Θεόδωρος Βασιλακόπουλος προσπάθησε να κατευνάσει τις ανησυχίες των Ελλήνων που έκαναν το εμβόλιο, λέγοντας πως δεν κινδυνεύει κανείς από επιπλοκές.

Μιλώντας στο Open το πρωί της Πέμπτης, ο καθηγητής τόνισε πως όσοι έπαθαν επιπλοκές από το εμβόλιο, τις εμφάνισαν αμέσως μετά και ιδιαίτερα μετά την πρώτη δόση. Στην ουσία τώρα, κάποια χρόνια μετά δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος εμφάνισης επιπλοκής.

Τόνισε, πως οι επιπλοκές από το εμβόλιο ήταν εξαιρετικά σπάνιες, περίπου 15 στο εκατομμύριο και διευκρίνισε πως ο λόγος της απόσυρσής του δεν ήταν οι παρενέργειες, αλλά η μη επικαιροποίηση του εμβολίου της.

Συγκεκριμένα, είπε πως τώρα κυκλοφορούν άλλα εμβόλια ( και στην Ελλάδα), τα οποία και δεν εμφανίζουν αυτή την επιπλοκή και είναι επικαιροποιημένα με τις νέες υποπαραλλαγές της COVID-19.

Πηγή: https://www.ieidiseis.gr/