Telegram: «Δεν έχει τίποτα να κρύψει» λέει η εταιρία για τη σύλληψη του CEO της
O Πάβελ Ντούροφ είχε αναφέρει πρόσφατα σε συνέντευξή του στον Τάκερ Καρλσον, τον πραγματικό λόγο της στοχοποίησης του: «Ήθελαν τον πλήρη έλεγχο του Telegram – Εγώ αρνήθηκα»
Η ομάδα του Telegram τοποθετήθηκε το βράδυ της Κυριακής για τη σύλληψη του ιδρυτή της υπηρεσίας, Πάβελ Ντούροφ στη Γαλλία.
«Το Telegram συμμορφώνεται με τους νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένου του νόμου για τις ψηφιακές υπηρεσίες – η μετριοπάθειά του είναι σύμφωνη με τα πρότυπα του κλάδου και βελτιώνεται συνεχώς.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Telegram, Πάβελ Ντούροφ δεν έχει τίποτα να κρύψει και ταξιδεύει συχνά σε όλη την Ευρώπη. Είναι παράλογο να ισχυρίζεται κανείς ότι η πλατφόρμα ή ο ιδιοκτήτης της είναι υπεύθυνοι για καταχρηστική λειτουργία», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
Η ανάρτηση
⚖️ Telegram abides by EU laws, including the Digital Services Act — its moderation is within industry standards and constantly improving.
✈️ Telegram’s CEO Pavel Durov has nothing to hide and travels frequently in Europe.
😵💫 It is absurd to claim that a platform or its owner…
— Telegram Messenger (@telegram) August 25, 2024
Η ομάδα του κοινωνικού δικτύου πρόσθεσε ότι περιμένει να επιλυθεί αυτή η κατάσταση το συντομότερο δυνατό.
Στη σύλληψη του CEO του Telegram αντέδρασε νωρίτερα η ρωσική πρεσβεία στη Γαλλία. Ανέφεραν πως δεν υπήρξε καμιά επικοινωνία του Ντούροφ ή συνεργατών του με την πρεσβεία, παρότι η διπλωματική αντιπροσωπεία έσπευσε να αναλάβει πρωτοβουλία.
O Πάβελ Ντούροφ είχε αναφέρει πρόσφατα σε συνέντευξή του στον Τάκερ Καρλσον, τον πραγματικό λόγο της στοχοποίησης του
#FREEDUROV 💪🏼💪🏼🙏pic.twitter.com/9SSQOHcrjj
— Desi Homelander (@HomelanderBrown) August 25, 2024
Σε πρόσφατη συνέντευξή του στον Τάκερ Καρλσον ο Ντούροφ, είχε μιλήσει για αυτές ακριβώς τις πιέσεις που δεχόταν από τις κυβερνήσεις και που δεν υπέκυψε ποτέ, καθώς είχε αρνηθεί να δώσει την παραμικρή πληροφορία, κάτι που αποδεικνύει πως ο πραγματικός λόγος της σύλληψής του είναι η εμμονή της Δύσης να ελέγχει απόλυτα πλήρως την πληροφόρηση σε οποιαδήποτε μορφή της. Οτιδήποτε άλλο απλώς είναι μη αποδεκτό.
Είχε πει ο Ντούροφ:
«Συγκεντρώνουμε πολύ προσοχή από το FBI και διάφορες άλλες υπηρεσίες, όταν ήρθαμε στις ΗΠΑ.
Για να σας δώσω ένα παράδειγμα, την τελευταία φορά που ήμουν στις ΗΠΑ είχα φέρει μαζί μου ένα μηχανικό που δούλευε για το Telegram.
Τότε υπήρξε μια προσπάθεια να προσλάβουν μυστικά από εμένα, πίσω από την πλάτη μου, το μηχανικό αυτό από αξιωματούχους κυβερνοασφάλειας ή πράκτορες.»
«Η Αμερικανική κυβέρνηση επιχείρησε να προσλάβει το μηχανικό σου;» τον ρώτησε ο Τάκερ Καρλσον.
«Έτσι μου είπε ο ίδιος», απάντησε ο Ντούροφ.
«Για να γράψει κώδικες για αυτούς ή για να μπουν στο Telegram;,» τον ρώτησε ο Κάρλσον.
«Ήταν περίεργοι στο να μάθουν ποιες ανοικτές βιβλιοθήκες είναι ολοκληρωμένες με την εφαρμογή του Telegram από την πλευρά των χρηστών και προσπαθούσαν να τον πείσουν να χρησιμοποιήσει συγκεκριμένα εργαλεία ανοικτής πηγής τα οποία θα μπορούσαν να ολοκληρώσουν στον κώδικα του Telegrram. Αυτό που καταλαβαίνω είναι πως αυτό θα χρησίμευε ως η «πίσω πόρτα»
«Κάτι που θα επέτρεπε στην αμερικανική κυβέρνηση να κατασκοπεύει τον κόσμο που χρησιμοποιεί το Telegram», σχολίασε ο Καρλσον.
«Η αμερικανική κυβέρνηση ή οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση», απάντησε ο Ντούροφ.
«Είσαι σίγουρος ότι συνέβη κάτι τέτοιο;», τον ρώτησε ξανά ο Καρλσον.
«Ναι» απάντησε ο Ντούροφ «Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον μηχανικό μου να κατασκευάσει αυτές τις ιστορίες, όπως επίσης, γιατί και γω ο ίδιος έχω βιώσει παρόμοιες πιέσεις εδώ στις ΗΠΑ. Όποτε έρχομαι στις ΗΠΑ έχω δύο τουλάχιστον πράκτορες του FBI να με συναντούν στο αεροδρόμιο, να μου κάνουν ερωτήσεις. Μια ημέρα βρισκόμουν στο σπίτι που νοικιάζω στις ΗΠΑ και εμφανίστηκε το FBI. Στις 9 το πρωί. Με εξέπληξε και σκέφτηκα τραβάμε πολύ προσοχή εδώ. Ίσως όχι το καλύτερο περιβάλλον για να διοικήσεις μια εταιρεία»
«Γιατί ήρθαν; Είχες κάνει κάποιο έγκλημα;», τον ρώτησε ο Καρλσον.
«Όχι φυσικά. Το ενδιαφέρον τους ήταν να μάθουν περισσότερα για το Telegram. Ήξεραν ότι είχα φύγει από τη Ρωσία. Ήξεραν τι κάνουμε αλλά ήθελαν λεπτομέρειες. Από ότι κατάλαβα ήθελαν να εγκαταστήσουν μια σχέση με την έννοια να μπορούν να ελέγχουν το Telegram. Καταλαβαίνω πως ήθελαν να κάνουν τη δουλειά τους, αλλά για εμάς το να προσπαθείς να λειτουργήσεις μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης και όχι να διατηρείς τέτοιου είδους σχέσεις με το κράτος το περιβάλλον αυτό δεν ήταν το καλύτερο.»
Η αντίδραση Σνόουντεν
Σε ανάρτησή του ο Έντουαρντ Σνόουντεν, πρώην εργαζόμενος στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, που πλέον ζει στη Ρωσία μετά την αποκάλυψη στοιχείων στη δημοσιότητα σύμφωνα με τα οποία γινόταν μαζικές παρακολουθήσεις στις ΗΠΑ, σχολίασε επίσης τη σύλληψη του Ντούροφ.
«Η σύλληψη του Ντούροφ, συνιστά επίθεση στα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα της ελεύθερης έκφρασης και του συνεταιρίζεσθαι. Εκπλήσσομαι και λυπάμαι βαθύτατα που ο Μακρόν κατέβηκε στο επίπεδο της σύλληψης ομήρων ως μέσο για να αποκτήσει πρόσβαση σε ιδιωτικές επικοινωνίες. Αυτό υποβαθμίζει όχι μόνο τη Γαλλία, αλλά και τον κόσμο.
The arrest of @Durov is an assault on the basic human rights of speech and association. I am surprised and deeply saddened that Macron has descended to the level of taking hostages as a means for gaining access to private communications. It lowers not only France, but the world.
— Edward Snowden (@Snowden) August 25, 2024