Τα ρωσικά Su 34 με βόμβες ολίσθησης FAB 3.000 κιλών διαλύουν Ουκρανούς και τεθωρακισμένα στο Kursk

Τα ρωσικά πλήγματα με Su -34 έχουν σκοπό να ανακόψουν το κύμα ενισχύσεων στο Kursk καθώς οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποιούν αντεπίθεση

Οι Ρωσικές Αεροδιαστημικές Δυνάμεις συνεχίζουν να αναπτύσσουν μαχητικά κρούσης Su-34 για να βομβαρδίζουν εντατικά τις ουκρανικές δυνάμεις στην περιοχή του Kursk, με αναφορές να υποδεικνύουν ιδιαίτερη εστίαση στις συνοριακές περιοχές μεταξύ της επικράτειας και των εδαφών που η Ουκρανία θεωρεί επίσημα ότι είναι δικά της.
Αυτά τα πλήγματα φέρεται να έχουν σκοπό να ανακόψουν το κύμα ενισχύσεων στο Kursk καθώς οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποιούν αντεπίθεση.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε στις 21 Σεπτεμβρίου ότι ένα Su-34 εκτόξευσε βόμβες ολίσθησης ακριβείας για να διαλύσει συσσώρευση ουκρανικών χερσαίων δυνάμεων στην περιοχή.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Το πλήρωμα αεροσκάφους πολλαπλών ρόλων Su-34 των Αεροδιαστημικών Δυνάμεων πραγματοποίησε χτύπημα σε μαζικό ανθρώπινο δυναμικό και τεθωρακισμένα της Ουκρανίας στη συνοριακή περιοχή Kursk».

kursk_1.png
Su – 34 και βόμβες ολίσθησης FAB: Θανατηφόρος συνδυασμός

Αυτή ήταν η τελευταία από τις πολλαπλές αναφορές για τις επιχειρήσεις των Su-34 στην περιοχή, με το υπουργείο Άμυνας στις 8 Σεπτεμβρίου να έχει εκδώσει σχεδόν πανομοιότυπη αναφορά για ένα από τα αεροσκάφη που χρησιμοποιεί βόμβες ολίσθησης εναντίον συγκέντρωσης ουκρανικών δυνάμεων, γράφει το Military Watch Magazine.


kursk_2_2.JPG

«Το χτύπημα πραγματοποιήθηκε στους στόχους αναγνώρισης από αεροπορικές βόμβες με μονάδες σχεδιασμού και διόρθωσης, που επιτρέπουν την πραγματοποίηση ακριβών χτυπημάτων από ασφαλή απόσταση από τη γραμμή επαφής», ανέφερε.
Η Ρωσική Πολεμική Αεροπορία συνέχισε να λαμβάνει νέες παρτίδες Su-34, τα οποία έχουν αποκτηθεί σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό από οποιαδήποτε άλλη κατηγορία μαχητικών μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.

kursk_3.png
Νέες παραδόσεις αναφέρθηκαν τον Απρίλιο, τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο, μετά την έκδοση οδηγιών από το υπουργείο Άμυνας τον Οκτώβριο του 2023 για επέκταση της παραγωγής του αεροσκάφους.
Το αεροσκάφος θεωρείται παράγωγο του Su-27 Flanker, αλλά είναι περίπου 50% βαρύτερο με πολύ μεγαλύτερη εμβέλεια και ισχυρότερη ικανότητα μεταφοράς όπλων που το βελτιστοποιεί για αποστολές κρούσης.
Η χρήση βομβών ολίσθησης επέτρεψε στο αεροσκάφος να παρέχει σημαντική ισχύ πυρός εναντίον θέσεων της Ουκρανίας και των συμμάχων της, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τον κίνδυνο κατάρριψης, με τις βόμβες να μπορούν να εκτοξευτούν περίπου 60-70 χιλιόμετρα μακριά από τους στόχους τους.


kursk_4.JPG

Η νέα βόμβα ολίσθησης UMPB D-30SN, η οποία πιστεύεται ότι άρχισε να παραδίδεται τον Αύγουστο, έχει εμβέλεια 85 χιλιόμετρα.
Το Su-34 μπορεί να εκτοξεύει βόμβες ολίσθησης FAB-3000 με τεράστιες κεφαλές 3.000 κιλών, οι οποίες έχουν κινηματογραφηθεί να ρίπτονται εναντίον στόχων στο Kursk πολλές φορές από τις αρχές Αυγούστου.

kursk_5.JPG
Οι πύλες της κολάσεως

Ένα άλλο αξιοσημείωτο όπλο που μπορεί να φέρει η κλάση των συγκεκριμένων μαχητικών είναι οι βόμβες ολίσθησης ODAB-500 500 κιλών, οι οποίες φέρουν θερμοβαρική κεφαλή καλά βελτιστοποιημένη για την εξουδετέρωση καλά οχυρωμένων εχθρικών θέσεων.
Σχολιάζοντας τη χρήση βομβών ολίσθησης, πολλά ουκρανικά στελέχη τον Ιανουάριο του 2024 ενημέρωσαν τους New York Times ότι νέα ρωσικά χτυπήματα με τη χρήση τους επέφεραν «πρόσθετη καταστροφική ισχύ» και με 500 κιλά εκρηκτικών θα μπορούσαν έτσι να εξαλείψουν τις υπόγειες αποθήκες τους.


kursk_6.JPG

Ένας στρατιώτης συνέκρινε τον αντίκτυπο των ρωσικών βομβών ολίσθησης με τις «πύλες της κολάσεως»: «Η Ρωσική Πολεμική Αεροπορία εκτόξευσε έως και 8 σε μια ώρα… Ακούγεται σαν ένα μαχητικό να πέφτει πάνω σου».
Αν και οι μονάδες Su-34
υπέστησαν σημαντικές απώλειες κατά τους πρώτους μήνες της πλήρους κλίμακας ρωσο-ουκρανικών εχθροπραξιών το 2022, οι επιβεβαιωμένες αναφορές για απώλειες έχουν μειωθεί σημαντικά.
Πρωταρχικός παράγοντας είναι η χρήση ολοένα και πιο ικανών βομβών ολίσθησης, η παραγωγή των οποίων έχει αυξηθεί, ενώ δευτερεύων παράγοντας ήταν η διάβρωση της αεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας.

Πηγή bankingnews