Στροφή Σολτς μετά το χαστούκι στις εκλογές: Λύση στην Ουκρανία με παραχώρηση εδαφών στη Ρωσία
Σε διάλογο με τον Πούτιν κάλεσε ο Γερμανός καγκελάριος. Τι απαντούν Ζελένσκι και Κρεμλίνο
Ένα ειρηνευτικό σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία φέρεται να προετοιμάζει ο Καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα πρόκειται για ένα νέο είδος συμφωνίας «τύπου Μινσκ», το οποίο μάλιστα θα μπορούσε να συμπεριλάβει και την παραχώρηση ουκρανικών εδαφών στη Ρωσία.
Το τελευταίο του «χαρτί»
Μετά τα δύο οδυνηρά εκλογικά αποτελέσματα στις ευρωεκλογές και στην ανατολική Γερμανία, με συντριβή από ακροδεξιές και φιλορωσικές δυνάμεις, και με φόντο τα οικονομικά αδιέξοδα που έχουν οδηγήσει τη χώρα στο χείλος της ύφεσης, ο Σολτς φέρεται να παίζει το «τελευταίο του χαρτί» με την Ουκρανία σε μια απέλπιδα προσπάθεια να ενισχύσει την εικόνα του, στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό, ως ο «Καγκελάριος της Ειρήνης».
Μάλιστα ο Όλαφ Σολτς, στέλνοντας ένα προμήνυμα των επιδιώξεών του, έθεσε δημόσια, για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό, θέμα επιστροφής των δύο πλευρών στο τραπέζι των ειρηνευτικών συνομιλιών. «Πιστεύω ότι τώρα είναι η ώρα να συζητήσουμε πώς θα φτάσουμε σε ειρήνη τερματίζοντας τον πόλεμο, με ταχύτερο ρυθμό», δήλωσε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.
Λέει «ναι» ο Ζελένσκι σε σύνοδο με τη συμμετοχή της Ρωσίας
Πρόκειται για μια ουσιαστική αλλαγή γραμμής, καθώς μέχρι τώρα ο Όλαφ Σολτς τασσόταν υπέρ της αδιάκοπης στρατιωτικής υποστήριξης του Κιέβου. Πλέον όχι μόνο καλεί τη Μόσχα στο τραπέζι των συνομιλιών, αλλά φέρεται ο ίδιος να ετοιμάζει ένα ειρηνευτικό σχέδιο.
Στο πλαίσιο αυτό ο Γερμανός καγκελάριος υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί μια νέα Σύνοδος Κορυφής για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία, στην οποία θα πρέπει να συμμετάσχει και η Ρωσία, ενδεχομένως και ο ίδιος ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Ανέφερε μάλιστα πως έχει συζητήσει για αυτό και με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος φέρετα να έχει συμφωνήσει για την ανάγκη μια νέας ειρηνευτικής διάσκεψης με τη συμμετοχή και της Ρωσίας.
Ένα «Μινσκ 3»
Η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, επικαλούμενη έγκυρες κοινοβουλευτικές πηγές από το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD), αναφέρει πως ο Όλαφ Σολτς, σε συνεργασία με ορισμένα πιστά σε αυτόν στελέχη, όπως τον Rolf Muetzenich και τον Ralf Stegner, προετοιμάζει ένα «Μινσκ 3», ένα ειρηνευτικό σχέδιο το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει και την «παραχώρηση εδαφών της ουκρανικής επικράτειας στη Μόσχα».
Η αναφορά σε συμφωνία του Μινσκ παραπέμπει στις δύο περιβόητες προηγούμενες συμφωνίες της Άνγκελα Μέρκελ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν για την Ουκρανία, οι οποίες ωστόσο de facto έχουν καταστεί ανενεργές. Ένα ενδιαφέρον στοιχείο που αναφέρει η La Repubblica είναι πως πιέσεις για ένα ειρηνευτικό σχέδιο υπάρχουν από τη μεριά των Χριστιανοδημοκρατών του CDU.
«Ο καγκελάριος θέλει να κάμψει τις αντιδράσεις της Ουκρανίας» οδηγώντας τις δύο πλευρές στο τραπέζι των ειρηνευτικών συνομιλιών, ανέφερε πηγή στην ιταλική εφημερίδα και ως κρίσιμο σημείο επισημαίνεται η επικείμενη εκλογική αναμέτρηση στο τρίτο κρατίδιο της Ανατολικής Γερμανίας, στο Βρανδεμβούργο.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» προηγείται με περίπου 7% έναντι του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος. Το αποτέλεσμα, εκτιμάται στο δημοσίευμα, θα μπορούσε να είναι καταλυτικό για τη μοίρα της Ουκρανίας.
Ρωσία: «Δεν απορρίπτουμε εκ των προτέρων καμία πρόταση»
Ερωτηθείς για το ειρηνευτικό σχέδιο του Γερμανού καγκελάριου, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ υποστήριξε πως η Μόσχα έχει πληροφορηθεί για αυτό μόνο από τα μέσα ενημέρωσης, τονίζοντας ότι η Ρωσία δεν απορρίπτει εκ των προτέρων καμία πρόταση διευθέτησης της κρίσης με διπλωματικά μέσα.
«Δεν απορρίπτουμε κανένα σχέδιο εκ των προτέρων. Πρέπει όμως να καταλαβαίνουμε για τι πράγμα μιλάμε», είπε και σημείωσε πως η ρωσική πλευρά δεν έχει ακόμα διαπιστώσει πώς υπάρχουν πραγματικές προϋποθέσεις για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία με ειρηνικά μέσα. «Ακούμε διάφορες δηλώσεις από ευρωπαϊκές χώρες, αλλά δεν βλέπουμε δηλώσεις για αυτό το θέμα από την χώρα που ενορχηστρώνει όλη αυτή τη διαδικασία», υπογράμμισε ο Πεσκόφ.
Πηγή: https://www.ieidiseis.gr/