Στα πρόθυρα πολέμου Ρωσίας – Δύσης αν σήμερα ΗΠΑ και Βρετανία «πατήσουν το κουμπί»
Σήμερα το κρίσιμο τετ α τετ Μπάιντεν – Στάρμερ με θέμα τη χρήση δυτικών πυραύλων για ουκρανικά χτυπήματα μέσα στη Ρωσία. Με γενικευμένο πόλεμο προειδοποιεί ο Πούτιν.
Έτοιμες να διαβούν τον Ρουβίκωνα εμφανίζονται οι ΗΠΑ και η Βρετανία σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς σήμερα Παρασκευή (13/9) αναμένεται να συναντηθούν στον Λευκό Οίκο ο Τζο Μπάιντεν με τον Κιρ Στάρμερ, για να συζητήσουν τα σχέδια που θα επιτρέψουν στο Κίεβο να πλήξει στόχους στο εσωτερικό της Ρωσίας με πυραύλους που προμηθεύει η Δύση.
Η στάση του Μπάιντεν και τα σχέδια της Βρετανίας
Σύμφωνα με τους New York Times, ο Μπάιντεν δείχνει έτοιμος να ανάψει το «πράσινο φως» στην Ουκρανία για χρήση δυτικών όπλων μεγάλου βεληνεκούς, με τον αστερίσκο όμως ότι τα όπλα αυτά δεν θα πρέπει να προέρχονται από τις ΗΠΑ.
Η Βρετανία έχει δείξει ότι είναι πρόθυμη να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τους δικούς της πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς «Storm Shadow» για να πλήξει ρωσικούς στρατιωτικούς στόχους μακριά από τα ουκρανικά σύνορα. Αλλά θέλει ρητή άδεια από τον Μπάιντεν προκειμένου να επιδείξει μια συντονισμένη στρατηγική με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία – η οποία κατασκευάζει παρόμοιους πυραύλους.
Αμερικανοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι ο Μπάιντεν δεν έχει λάβει απόφαση, αλλά θα ενημερωθεί πρώτα από τον Στάρμερ στη σημερινή τους συνάντηση.
Ο Μπάιντεν έχει δείξει δισταγμούς ως προς το να δώσει έγκριση στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει αμερικανικά όπλα, ειδικά μετά τις προειδοποιήσεις των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών ότι η Ρωσία θα μπορούσε να απαντήσει βοηθώντας το Ιράν να στοχεύσει τις αμερικανικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή.
Ο Πούτιν προειδοποιεί με γενικευμένο πόλεμο κατά της Δύσης
Από την πλευρά του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε χθες Πέμπτη τη Δύση ότι θα θεωρούσε μια τέτοια συμφωνία ισοδύναμη με την άμεση είσοδο του ΝΑΤΟ στον πόλεμο.
«Αυτό θα σημαίνει ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι ευρωπαϊκές χώρες πολεμούν τη Ρωσία», δήλωσε.
«Η Ρωσία ξεκίνησε αυτή τη σύγκρουση», απάντησε ο Στάρμερ, μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της πτήσης του προς την Ουάσιγκτον. «Η Ρωσία εισέβαλε παράνομα στην Ουκρανία. Η Ρωσία μπορεί να τερματίσει αυτή τη σύγκρουση αμέσως».
Όπως μεταδίδει το Politico, στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι οι όποιες κατευθυντήριες γραμμές συμφωνηθούν για τα βρετανικά όπλα στη δίωρη σύνοδο κορυφής στην Ουάσιγκτον θα μπορούσαν επίσης στη συνέχεια να ανοίξουν τον δρόμο για τους Ουκρανούς να εκτοξεύσουν τα αμερικανικά ATACMS -ένα τακτικό βαλλιστικό πυραυλικό σύστημα – σε αεροδρόμια και στρατιωτικές βάσεις βαθιά μέσα στη Ρωσία.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ άφησε να εννοηθεί ότι η συνάντηση μεταξύ του Στάρμερ και του Μπάιντεν ήταν απλώς μια τυπική διαδικασία και ότι η συμφωνία είχε ήδη συναφθεί, δεσμευόμενος ότι η απάντηση της Ρωσίας «θα είναι η κατάλληλη».
Οι αμερικανοί σύμμαχοι της Ουκρανίας αντιστέκονται εδώ και καιρό στο να δώσουν στον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι το «πράσινο φως» για να χρησιμοποιήσουν τα βαλλιστικά τους όπλα μεγάλου βεληνεκούς εναντίον των δυνάμεων του Κρεμλίνου στο εσωτερικό της Ρωσίας, φοβούμενοι ότι η Μόσχα θα μπορούσε στη συνέχεια να κλιμακώσει τον πόλεμο με αντίποινα εναντίον ενός στόχου εντός του ΝΑΤΟ, όπως ο κρίσιμος κόμβος εφοδιασμού όπλων στην πολωνική πόλη Rzeszów.
Ωστόσο, η δυναμική έχει πλέον αλλάξει δραματικά, κυρίως χάρη σε ένα μεγάλο φορτίο ιρανικών πυραύλων προς τη Ρωσία, το οποίο οι βρετανικές αρχές εκτιμούν ότι θα προσφέρει μια κρίσιμη ώθηση ισχύος πυρός στον Πούτιν, ακριβώς την ώρα που ο στρατός του επεκτείνει την επιρροή του στην ανατολική Ουκρανία με την προέλαση στη στρατηγική πόλη Ποκρόβσκ.
Διπλωματικός πυρετός
Η σύνοδος κορυφής της Παρασκευής στον Λευκό Οίκο αποτελεί το αποκορύφωμα μιας εβδομάδας έντονης διπλωματίας μεταξύ των δυτικών συμμάχων.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν πέρασε την Τρίτη και την Τετάρτη σε συνομιλίες με τους Βρετανούς και Ουκρανούς ομολόγους του.
«Βρισκόμαστε πραγματικά στα τελευταία δύσκολα μέτρα των διπλωματικών διαπραγματεύσεων τώρα», δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος του Ηνωμένου Βασιλείου, ο οποίος, όπως και άλλοι σε αυτό το ρεπορτάζ του Politico, διατήρησε την ανωνυμία του για να συζητήσει ευαίσθητα θέματα.
Τέσσερις άλλοι αξιωματούχοι του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσαν ότι δεν αναμένουν κάποια επίσημη ανακοίνωση αυτό το Σαββατοκύριακο. Ένας από αυτούς δήλωσε ότι ήλπιζαν ότι μια συμφωνία θα επιβεβαιωθεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αργότερα αυτόν τον μήνα, όταν οι παγκόσμιοι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένων των Μπάιντεν και Στάρμερ, θα συγκεντρωθούν στη Νέα Υόρκη.
Δυτικοί αξιωματούχοι λένε ότι η απόφαση, αν συμφωνηθεί, δεν θα αλλάξει από μόνη της την πορεία του πολέμου, αλλά είναι όλο και πιο ανοιχτοί στις παρακλήσεις της Ουκρανίας να τους βοηθήσει να ανακόψουν τη ροή των ρωσικών επιτυχιών στο ανατολικό μέτωπο τους τελευταίους μήνες.
Τι έκανε τη Δύση να μεταβάλει τη στάση της
Η Βρετανία είχε αποκαλύψει τις προτιμήσεις της υπό την προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση, όταν ο Ντέιβιντ Κάμερον, τότε υπουργός Εξωτερικών, δηλώνοντας ότι η Ουκρανία «έχει αυτό το δικαίωμα» να πλήξει στόχους εντός της Ρωσίας.
Αλλά η Ουάσιγκτον αντιστεκόταν μέχρι τώρα, ανησυχώντας για τον κίνδυνο κλιμάκωσης.
Ο δεύτερος κυβερνητικός αξιωματούχος του Ηνωμένου Βασιλείου που αναφέρθηκε παραπάνω δήλωσε ότι οι αποκαλύψεις αυτόν τον μήνα ότι το Ιράν έχει αρχίσει να παρέχει βαλλιστικούς πυραύλους στη Ρωσία έχουν αλλάξει τη δυτική σκέψη.
«Τα πράγματα έχουν αλλάξει υπό το πρίσμα της απόκτησης από τη Ρωσία βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν», ανέφεραν. «Το γεγονός ότι ο Μπλίνκεν ήρθε στο Ηνωμένο Βασίλειο και επέλεξε να βάλει στα πρακτικά την επιβεβαίωση ότι οι Ιρανοί προμηθεύουν τη Ρωσία ήταν μια σημαντική στιγμή».
Άλλοι αξιωματούχοι σε όλη την Ευρώπη έκαναν την ίδια σύνδεση. Ένας σύμβουλος άμυνας ενός πρωθυπουργού στην περιοχή της Βαλτικής δήλωσε: «Το ‘κουμπί΄ μετατοπίστηκε στην Ουάσιγκτον εξαιτίας των ιρανικών πυραύλων».
«Η διαμάχη τώρα είναι για το ποιους στόχους θα επιτραπεί στην Ουκρανία να πλήξει εντός της Ρωσίας και πόσο βαθιά – και υπάρχουν ακόμα ανησυχίες στην Ουάσιγκτον ότι το φιλτράρισμα του τι μπορεί και τι δεν μπορεί να στοχευθεί παρασύρει τις ΗΠΑ σε σχεδιασμό πολέμου, κάτι στο οποίο θέλουν να αποφύγουν να θεωρηθεί ότι εμπλέκονται».
Ένας αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν, στον οποίο παραχωρήθηκε ανωνυμία προκειμένου να συζητηθεί μια εξελισσόμενη κατάσταση, δήλωσε ότι, ενώ η αποστολή ιρανικών πυραύλων είναι ανησυχητική, δεν έχει δώσει τη λήψη αποφάσεων στην Ουάσιγκτον σχετικά με την αποστολή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία.
«Αυτό ήταν στα σκαριά εδώ και πολύ καιρό και γνωρίζαμε ότι [οι Ιρανοί και οι Ρώσοι] εξέταζαν αυτή την κίνηση από το περασμένο φθινόπωρο», δήλωσε ο αξιωματούχος.
Παρόλα αυτά, η αμερικανική κυβέρνηση έχει σημειώσει ότι οι απειλές στην Ουκρανία εξελίσσονται. Μιλώντας γενικά για την κατάσταση του πολέμου στην Ουκρανία τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του NSC Τζον Κίρμπι δήλωσε: «Το τοπίο της ασφάλειας έχει αλλάξει – όχι αλλάζει, όχι θα αλλάξει, αλλά στην πραγματικότητα έχει αλλάξει – και γι’ αυτό κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της».
Πηγή: https://www.ieidiseis.gr/