Σοκ και ΔΕΟΣ στους φορολογικούς ελέγχους από την ΑΑΔΕ
Συγκροτείται νέο σώμα Ράμπο με την επωνυμία «Δυνάμεις Ελέγχου Οικονομικών Συναλλαγών» που θα λειτουργεί παράλληλα με τους άλλους 10+2 ελεγκτικούς μηχανισμούς
ον εντυπωσιακό τίτλο «ΔΕΟΣ» επέλεξε η ΑΑΔΕ για να ονομάσει τη νέα ελεγκτική υπηρεσία των «Ράμπο» που ιδρύει και η οποία θα λειτουργεί παράλληλα με τους άλλους 10+2 ελεγκτικούς μηχανισμούς που υφίστανται.
Ειδικότερα, δημιουργείται μια κοινή επιχειρησιακή υποδομή για τις ειδικές φορολογικές και τελωνειακές δυνάμεις της ΑΑΔΕ, που χειρίζονται τις πιο απαιτητικές υποθέσεις φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου.
Πρόκειται για τις «Δυνάμεις Ελέγχου Οικονομικών Συναλλαγών» ή σε συντομογραφία ΔΕΟΣ, που παραπέμπει στη φράση «Σοκ και δέος», γνωστή από τον πόλεμο του κόλπου.
Στόχος της νέας υπηρεσίας είναι ο έλεγχος και η αντιμετώπιση δύσκολων και σύνθετων υποθέσεων φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίου και οικονομικής απάτης, οι οποίες απαιτούν συνεργασία περισσότερων υπηρεσιών για την εξιχνίασή τους, όπως ανέφερε ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής.
Ωστόσο, η πάταξη της φοροδιαφυγής και του οικονομικού εγκλήματος στη χώρα, δεν πάσχει από υπηρεσίες, είτε είναι εντός της ΑΑΔΕ είτε εκτός της δικαιοδοσίας της, καθώς ήδη λειτουργούν 10 διωκτικές υπηρεσίες και τον Δεκέμβριο θα λειτουργήσουν άλλες δύο, φτάνονταν συνολικά σε 12.
Πάντως, στόχος είναι η νέα υπηρεσία κατά της πάταξης της φοροδιαφυγής, να λειτουργεί παράλληλα με τις άλλες ελεγκτικές δομές που υφίστανται σήμερα, όπως είναι:
- Το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), το οποίο λειτουργεί ανεξάρτητα, αλλά δεν έχει απευθείας πρόσβαση στα αρχεία της ΑΑΔΕ, για να λάβει άμεσα στοιχεία για τους ελεγχόμενους!
- Η Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος (Δ.Ε.Ο.Ε.). η οποία φτιάχτηκε για να αντικαταστήσει, αλλά κατόπιν αντιδράσεων, το ΣΔΟΕ διατηρήθηκε αποδυναμωμένο και η ΔΕΟΕ πέρασε στην εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος.
- Το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π.), που ελέγχει πλούσιους φορολογούμενους
- Το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ.).
- Οι Υπηρεσίες Ελέγχου και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ).
- Τα Ελεγκτικά Κέντρα (ΕΛ.ΚΕ.).
- Οι Ελεγκτικές Υπηρεσίες Τελωνείων ( ΕΛ.Υ.Τ.).
- Η Επιτελική Υπηρεσία Τελωνειακών Ελέγχων ( Ε.Υ.Τ.Ε.).
- Η Οικονομική Αστυνομία.
- Η εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος.
Επίσης, με απόφαση του κ. Πιτσιλή συγκροτούνται τον Δεκέμβριο και δύο Τελωνειακά Ελεγκτικά Κέντρα, σε Αττική και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα, τα οποία θα δρουν κατά το πρότυπο των Ελεγκτικών Κέντρων που λειτουργούν ήδη για τις φορολογικές υποθέσεις.
Στόχος είναι ο εκσυγχρονισμός, η κεντρικοποίηση και η αναβάθμιση της ποιότητας του τελωνειακού ελέγχου και εν γένει των διαδικασιών τελωνισμού που διεξάγονται από τα Τελωνεία όλης της Επικράτειας, με σκοπό τη βελτίωση των τελωνειακών ελεγκτικών υπηρεσιών και τη μείωση της γραφειοκρατίας και του διοικητικού κόστους αυτών και των ελεγχόμενων οικονομικών φορέων, καθώς και την αποτελεσματική αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου, των λοιπών μεθόδων τελωνειακής απάτης και των νέων τάσεων παραβατικότητας, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη διευκόλυνση του υγιούς εμπορίου.
Οι «Δυνάμεις Ελέγχου Οικονομικών Συναλλαγών», εκτός των άλλων θα συντονίζουν τις φορολογικές και τις τελωνειακές υπηρεσίες, όταν απαιτείται να πραγματοποιούν έρευνες από κοινού, σε μεγάλες υποθέσεις, ειδικά στον τομέα της απάτης στον ΦΠΑ, από «εξαφανισμένους εμπόρους» και κυκλώματα τύπου Καρουζέλ.
Πηγή: https://www.sofokleousin.gr/