Σοκ από την πρώτη δημοσκόπηση μετά τις ευρωεκλογές στη Γαλλία – Με 35% το RN της Lepen, μόλις στο 18% ο Macron
Το τελευταίο ρίσκο Macron - Πολύ τοξικός για να νικήσει - Δεν τον θέλουν ούτε οι δικοί του
Το ακροδεξιό κόμμα Εθνική Συσπείρωση (RN) της Marine Lepen θα κέρδιζε τον πρώτο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών με ποσοστό 35%, σύμφωνα με την πρώτη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε μετά τις ευρωεκλογές.
Το κόμμα του προέδρου Emmanuel Macron θα έπαιρνε 18% εάν τα αριστερά κόμματα σχηματίσουν συμμαχία ή μόλις 16% εάν κινηθούν ανεξάρτητα, έδειξε η έρευνα του Ifop-Fiducial για τους LCI, Le Figaro και Sud Radio.
Η δημοσκόπηση αφορούσε 1.089 ενήλικες στο διαδίκτυο και πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα και την Τρίτη, με περιθώριο σφάλματος μεταξύ 1,4 και 3,1 ποσοστιαίες μονάδες.
Η δημοσκόπηση δείχνει μια συμμαχία τεσσάρων αριστερών κομμάτων που συγκεντρώνει το 25% των ψήφων στον πρώτο γύρο, ωθώντας το κόμμα του Macron στην τρίτη θέση.
Μήνυμα Macron: Να ενωθούμε όλοι απέναντι στην ακροδεξιά της Le Pen – Οι μάσκες έπεσαν…
Να ενωθούν όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις από όλο το πολιτικό φάσμα προκειμένου να αντιμετωπίσουν την ακροδεξιά της Marine Le Pen ζήτησε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron ενόψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών της 30ης Ιουνίου και μετά τη σαρωτική νίκη της ακροδεξιάς στις ευρωεκλογές της περασμένης Κυριακής.
Ο Macron κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε, απηύθυνε έκκληση σε όλα τα δημοκρατικά κόμματα να ενταχθούν στο στρατόπεδο του προκειμένου να νικήσουν τα άκρα.
Συγκεκριμένα, κάλεσε τους Σοσιαλδημοκράτες, τους Πράσινους και τους Χριστιανοδημοκράτες να ενωθούν όλοι σε ένα κυβερνητικό σύμφωνο, υποστηρίζοντας πως μετά το μήνυμα που έστειλαν οι Γάλλοι πολίτες στις ευρωεκλογές της περασμένης Κυριακής, «πρέπει να φέρουμε μια δημοκρατική απάντηση».
«Είναι μια ιστορική στιγμή για τη Γαλλία.
Από το βράδυ της Κυριακής οι μάσκες έχουν πέσει» επισήμανε ο Macron, αναφερόμενος κυρίως στον επικεφαλής των δεξιών, συντηρητικών Les Republicains, Eric Ciotti, ο οποίος υπογράμμισε πως υποστηρίζει την συγκρότηση συμμαχίας με την γαλλική ακροδεξιά και πρότεινε ευρεία συμμαχία σε εθνικό επίπεδο μεταξύ των υποψηφίων του κόμματός του με τους υποψήφιους του Εθνικού Συναγερμού στις επικείμενες εκλογές.
«Από το βράδυ της Κυριακής, οι μάσκες πέφτουν και υπάρχει μια μάχη μεταξύ εκείνων που αναζητούν εκλογικά κέρδη και εκείνων που αγωνίζονται για τη Γαλλία.
Η δεξιά συνάπτει συμμαχία με την ακροδεξιά…
Oι συντηρητικοί γυρίζουν την πλάτη τους στην κληρονομιά των [πρώην προέδρων] De Gaulle, Chirac and Sarkozy» υπογράμμισε ο Macron.
Το τελευταίο ρίσκο Macron – Πολύ τοξικός για να νικήσει – Δεν τον θέλουν ούτε οι δικοί του
Εκτός Γαλλίας ο πρόεδρος Emmanuel Macron αποτελεί την επιτομή του εκλεπτυσμένου, σίγουρου για τον εαυτό του Ευρωπαίου πολιτικού.
Ωστόσο, στη Γαλλία, ολοένα και περισσότερο… αντιμετωπίζεται ως ο άνθρωπος που δημιουργεί διαρκώς προβλήματα και αναστάτωση.
Στον απόηχο της απόφασης του να προκηρύξει πρόωρες εκλογές μετά την ήττα στις ευρωεκλογές, οι σύμμαχοι του Γάλλου προέδρου φοβούνται ότι θα μπορούσε να τους οδηγήσει στην καταστροφή.
«Δεν θα δείτε το πρόσωπο του Macron στις αφίσες της προεκλογικής μου εκστρατείας, μπορώ να σας το πω αυτό», είπε μέλος του κοινοβουλίου που ανήκει στον συνασπισμό του Γάλλου προέδρου.
«Το Μέγαρο των Ηλυσίων δεν έχει κατανοήσει πραγματικά την «αντιπροεδρική» διάθεση στη Γαλλία», είπε έτερος αξιωματούχος από το Renaissance, την κοινοβουλευτική ομάδα του Macron, σύμφωνα με το Politico.
Τι λένε οι Γάλλοι
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Γάλλοι θεωρούν τον Macron πως τους περιφρονεί και πως είναι αυταρχικός – όπως φάνηκε στην αντίδραση του στην εξέγερση των Κίτρινων Γιλέκων και στην πανδημία του covid – καθώς και ότι είναι απόμακρος και εκτός πραγματικότητας, με ελιτιστική και αλαζονική διάθεση, όπως διαπιστώθηκε από την απροθυμία του να αλλάξει πολιτική παρά τις μαζικές διαδηλώσεις για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Τα αισθήματα αυτά των Γάλλων αποτυπώθηκαν στην κάλπη της περασμένης Κυριακής για το Ευρωκοινοβούλιο, όταν και έλαβε μόλις το 14,6% των ψήφων έναντι 31,4% του κόμματος της Marine Le Pen.
Έρευνα που πραγματοποιήθηκε την ημέρα των εκλογών έδειξε ότι σχεδόν οι μισοί ψηφοφόροι είχαν ως βασικό τους στόχο να εκφράσουν τη δυσαρέσκεια τους στον Emmanuel Macron και στην κυβέρνηση του.
Απάντηση – τρόμος
Ως απάντηση στην ήττα ο Macron συγκλόνισε την Ευρώπη, διαλύοντας το γαλλικό Κοινοβούλιο και προκηρύσσοντας νέες βουλευτικές εκλογές σε μια προσπάθεια να πάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να φιμώσει την ακροδεξιά.
Η ψηφοφορία αυτή απειλεί να αναστατώσει όχι μόνο την κυβέρνηση στη Γαλλία αλλά και να τινάξει στον αέρα την ευρωπαϊκή πολιτική σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή, και με τον πόλεμο στην Ουκρανία να μαίνεται για τρίτο συνεχόμενο χρόνο.
Μπορεί και… τρίτος
Αλλά δεν είναι μόνο ότι οι υποψήφιοι του κόμματος του δεν τον θέλουν στην προεκλογική τους εκστρατεία, είναι και ότι ο Macron θεωρείται πλέον ως ένα πρόσωπο ανεξέλεγκτο που με τις αποφάσεις του μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στους άλλους.
Και ενώ ο Macron θεωρεί τις πρόωρες εκλογές ως τον μόνο τρόπο να ανατρέψει το κύμα της ακροδεξιάς και να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους από τα διάφορα πολιτικά κόμματα πίσω του, υπάρχει ο φόβος ακόμα και στο δικό του στρατόπεδο, ότι μπορεί να συμβεί ακριβώς το αντίθετο.
«Αν ο πρόεδρος βάλει μπροστά τον εαυτό του, θα είναι ένα τεράστιο ρίσκο.
Το σίγουρο είναι ότι αν εμπλακεί, θα κινητοποιήσει τον κόσμο εναντίον του» επισημαίνει ο Mathieu Gallard, ερευνητής στην Ipsos.
Οι πρώτες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα του Macron θα μπορούσε να επικρατήσει στις εκλογές της 30ης Ιουνίου και της 7ης Ιουλίου καθώς οι ψηφοφόροι επιστρέφουν, αν και η πραγματική προοπτική θέλει τον συνασπισμό του Macron να καταλήγει τρίτος πίσω από την ακροδεξιά και την ενωμένη Αριστερά.
Αντιπαθής
Σύμμαχοι και πρώην υποστηρικτές του αναφέρουν ότι η εξαιρετική αυτοπεποίθηση του Macron μετατρέπεται σε άρνηση της πραγματικότητας που τον κάνει τυφλό… απέναντι στην αντιπάθεια που δημιουργεί.
«Η απόφαση να επιστρέψει στις κάλπες είναι η παραληρηματική πράξη ενός ανθρώπου που έπεσε νοκ άουτ από την ήττα» αναφέρει πρώην υπάλληλος του Μεγάρου των Ηλυσίων.
Είναι τέτοια η ένταση στο εσωτερικό του συνασπισμού του Macron, που ισχυρά στελέχη καλούν τον Γάλλο πρόεδρο να κάνει ένα βήμα πίσω.
Ο François Bayrou, βασικός σύμμαχος και ένας από τους πρώτους υποστηρικτές του Macron, βρέθηκε στο Μέγαρο των Ηλυσίων το βράδυ της Δευτέρας για να στείλει το μήνυμα ότι ο Macron «δεν πρέπει να εμπλακεί πολύ στην εκστρατεία», αναφέρει Γάλλος βουλευτής, ο οποίος επισημαίνει ότι ο Bayrou συζήτησε ακόμη και μια αναγκαία «απομακρονοποίηση» με τους βουλευτές του.
«Όσο περισσότερο μιλάει, τόσο περισσότερο χάνουμε πόντους στις δημοσκοπήσεις» υπογράμμισε σύμβουλος βουλευτή του Renaissance.
Αν μη τι άλλο πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου αλλαγή της δυναμικής του Renaissance, του κόμματος του Γάλλου προέδρου, το οποίο εμφανίστηκε μαζί του και που μέχρι πρότινος θεωρούνταν πως δεν θα υπήρχε χωρίς τον Macron.
Πρόεδρος για τους πλούσιους
Ο Macron κατηγορείται ότι αδιαφόρησε για τις μαζικές διαδηλώσεις των Γάλλων κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης και ότι βρήκε μια κερκόπορτα στο Σύνταγμα για να περάσει τον νόμο, χωρίς ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο.
Είναι χαρακτηριστικό πως τον θεωρούν Πρόεδρο… για τους πλουσίους και όχι ότι ηγείται του γαλλικού λαού.
Επιπλέον, επισημαίνεται ότι η ευγλωττία του πολλές φορές του κάνει κακό, καθώς συχνά εμφανίζεται με ένα δασκαλίστικο και πατροναριστικό ύφος.
Το στοίχημα
Παρά τους φόβους του κόμματός του, ο Macron έχει τα δικά του σχέδια με τις πρόωρες εκλογές.
Σήμερα Τετάρτη αναμένεται να εκφωνήσει μια μεγάλη ομιλία για να δώσει τον τόνο στη μάχη του με την ακροδεξιά.
Σύμφωνα με διάφορα γαλλικά μέσα, ο Macron σχεδιάζει συχνές εμφανίσεις στα μέσα ενημέρωσης – ακόμα και τρεις την εβδομάδα, ενώ έχει ήδη απορρίψει κατηγορηματικά τα σενάρια που τον θέλουν να παραιτείται από το προεδρικό αξίωμα, σε περίπτωση που χάσει τις βουλευτικές εκλογές..
«Πάω στον αγώνα για να κερδίσω», είπε στο περιοδικό Figaro.
Ο κίνδυνος είναι ξεκάθαρος: Ο πρόεδρος συμμετείχε σε μεγάλο βαθμό στην εκστρατεία για τις ευρωεκλογές που μόλις τελείωσαν με ένα καταστροφικό αποτέλεσμα για το κόμμα του.
«Το Renaissance κατέγραψε καταστροφικά αποτελέσματα παρά την έντονη συμμετοχή του προέδρου και του πρωθυπουργού του Gabriel Attal στην εκστρατεία», λέει ο Gallard από την Ipsos, τονίζοντας ότι «η συμμετοχή τους δεν ήταν αρκετή για να κινητοποιήσει τη βάση των ψηφοφόρων τους, αλλά το διακύβευμα είναι μεγαλύτερο αυτή τη φορά με την προοπτική μιας κυβέρνησης της Εθνικής Συσπείρωσης για πρώτη φορά».
Ρίσκο
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Macron παίρνει ρίσκο καθώς το έχει πράξει πολλές φορές έως τώρα στην πολιτική του καριέρα.
Η άνοδός του στην εξουσία, από ταπεινός σύμβουλος μέχρι υπουργός Οικονομίας και μετά Πρόεδρος, είναι μια ιστορία τύχης και ρίσκων.
Όμως ο Macron έχει υποστεί δύο συνεχόμενες εκλογικές ήττες – μια στις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2022 και μια δεύτερη την περασμένη Κυριακή – και τώρα αντιμετωπίζει άλλη μία.
«Ο Macron έχασε την αύρα που είχε το 2017 όταν εξελέγη για πρώτη φορά και μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα ότι παλεύει για να επικοινωνήσει το πού οδηγεί τη χώρα» επισημαίνει ο Gallard.
Τι θα συμβεί όμως εάν ο Macron χάσει στις πρόωρες εκλογές;
Η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση θα γίνει η ηγετική δύναμη στην Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας για πρώτη φορά.
Ο συνασπισμός του Macron θα δίνει μάχη για τη δεύτερη θέση με το αριστερό μπλοκ, ενώ δεκάδες βουλευτές του θα μπορούσαν να χάσουν τις έδρες τους.
«Μας διώχνουν από το λεωφορείο για ένα λάθος που του ανήκει» ανέφερε σύμβουλος του κόμματος του Macron.