Σφοδρές αντιδράσεις των πολιτών για την εξαήμερη εργασία στην Ελλάδα
Πότε και πού μπορεί να εφαρμοστεί το μέτρο- Γιατί αποφασίστηκε- Αντιδράσεις από τους πολίτες που επισημαίνουν ότι στην Ευρώπη οι ώρες εργασίας μειώνονται
Τη δυνατότητα σε περισσότερους εργοδότες στην Ελλάδα να κάνουν χρήση εξαήμερης εργασίας για τους εργαζομένους τους δίνει το νέο εργασιακό πλαίσιο, που τέθηκε σε εφαρμογή την πρώτη Ιουλίου.
Ο νόμος προβλέπει ότι επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας (δηλαδή που παρέχουν υπηρεσίες 24ώρες και 7 ημέρες την εβδομάδα) ή επιχειρήσεις που επικαλούνται «φόρτο εργασίας» -κάτι που θα πρέπει να μπορούν να αποδείξουν στην Επιθεώρηση Εργασίας αν υπάρξει έλεγχος- μπορούν να ζητήσουν από τους εργαζόμενους να δουλέψουν έξι ημέρες την εβδομάδα.
Το μέτρο δεν αφορά σε τουρισμό και επισιτισμό όπου ήδη εφαρμόζεται εξαήμερη εργασία με ειδικές συνθήκες.
Εφόσον το αποδεχθεί, ο εργαζόμενος θα λαμβάνει 40% υψηλότερες αποδοχές για την έκτη ημέρα εργασίας. Εάν αυτή η ημέρα είναι Κυριακή ή αργία η προσαύξηση θα φτάνει στο 115%.
Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να στηριχθούν οι επιχειρήσεις που δυσκολεύονται να βρούνε προσωπικό για τις εναλλασσόμενες βάρδιες. Φιλοδοξία της κυβέρνησης είναι να καταπολεμηθεί και η μαύρη εργασία, αφού πολλοί εργαζόμενοι δούλευαν ήδη έξι ημέρες χωρίς αυτό να καταγράφεται στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.
Όπως επισημαίνουν οι περισσότεροι οικονομολόγοι, το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής οικοκονομίας δεν είναι οι συνολικές ώρες εργασίας των εργαζομένων, αλλά η παραγωγικότητα αυτής της εργασίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ε. Επιτροπής, η ονομαστική παραγωγικότητα της εργασίας ανά ώρα εργασίας στην Ελλάδα είναι περίπου 40% χαμηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Σε αυτό συμβάλλουν μία σειρά από παράγοντες: έλλειψη επενδύσεων κυρίως στις νέες τεχνολογίες, ανθρώπινο δυναμικό χωρίς τις απαραίτητες δεξιότητες και μεγάλη γραφειοκρατία που επιβαρύνει την επιχειρηματικότητα.
Τα στοιχεία της eurostat για το 2023 αναφέρουν ότι o μέσος όρος εργασίας στην Ελλάδα είναι 39,8 ώρες την εβδομάδα, ο υψηλότερος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και ακολουθούν Πολωνία και Κύπρος.
Ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 36,1 ώρες την εβδομάδα, ενώ τις λιγότερες ώρες εργάζονται στην Ολλανδία με 32,2 ώρες την εβδομάδα.
ΠΗΓΗ: Euronews