ΣΕΒΑΘ: Στο σφυρί το πάλαι ποτέ ισχυρό εργοστάσιο της βιομηχανικής ντομάτας

Το εργοστάσιο της ΣΕΒΑΘ στην Ξάνθη βγαίνει για δεύτερη φορά σε πλειστηριασμό

 

Άλλη μία ιστορική βιομηχανία, αυτή τη φορά η ΣΕΒΑΘ, φτάνει στο ηλεκτρονικό σφυρί του πλειστηριασμού.

Η ΣΕΒΑΘ στις 24 Οκτωβρίου βγαίνει στο σφυρί και για την ακρίβεια το ακίνητο της, με τιμή πρώτης προσφοράς τα 2.201.250,00 ευρώ, και επισπεύδων τον σύνδικο της πτώχευσης.

Δεν πρόκειται για την πρώτη φορά, που το ακίνητο της ΣΕΒΑΘ, βγαίνει σε πλειστηριασμό καθώς ο προηγούμενος με τιμή εκκίνησης υψηλότερη, στα 2.935.000 ευρώ κατέστη άγονος.

Οι κτιριακές εγκαταστάσεις της μονάδας στο σύνολό τους βρίσκονται σε κακή κατάσταση. Πέραν της φυσικής φθοράς λόγω παρατεταμένης εγκατάλειψης, τα κτίσματα έχουν βανδαλιστεί και λεηλατηθεί και συνεχίζουν να λεηλατούνται απουσία φύλαξης του χώρου.

Το λεηλατημένο ακίνητο της ΣΕΒΑΘ

Πρόκειται για εγκαταλελειμμένα βιομηχανικά κτίρια και εγκαταστάσεις τα οποία βρίσκονται επί γηπέδου, το οποίο αποτελείται από τρία γεωτεμάχια συνολικής εκτάσεως σύμφωνα με τους τίτλους κτήσης 196.962τμ.

Η βιομηχανία βρίσκεται στο 6ο χλμ της Ε.Ο. Ξάνθης–Κομοτηνής, στο Αγρόκτημα Φελώνης, του Καλλικρατικού Δήμου Αβδήρων, της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης και τα ακίνητα εντός έχουν ανεγερθεί σταδιακά από το έτος 1976 έως το έτος 1985.

Η Συνεταιριστική Εταιρεία Βιομηχανικής Αναπτύξεως Θράκης ιδρύθηκε το 1975 και δραστηριοποιούταν στον τομέα της κονσερβοποίησης και κατάψυξης λαχανικών αξιοποιώντας την παραγωγή της Αν. Μακεδονίας – Θράκης, με τρεις καθετοποιημένες μονάδες (προϊόντων ντομάτας, προϊόντων πατάτας, κατεψυγμένων και κονσερβοποιημένων λαχανικών – τουρσιών). Επιπλέον διέθετε μια σύγχρονη μονάδα γραφικών τεχνών/τυπογραφείο για εκτύπωση και κατασκευή έντυπου υλικού, η οποία πέραν των υλικών συσκευασίας της ΣΕΒΑΘ εξυπηρετούσε και εξωτερικούς πελάτες.

Περί το έτος 2008 η βιομηχανία τροφίμων σταμάτησε τη λειτουργία της και συνέχισε για κάποια χρόνια ως ανεξάρτητη δραστηριότητα η τυπογραφική μονάδα.

Όταν σταμάτησε και η δραστηριότητα του τυπογραφείου, το κτιριακό συγκρότημα παρέμεινε εγκαταλειμμένο και έκτοτε συνεχώς λεηλατείται. Στην παρούσα κατάσταση, η εκτιμώμενη βιομηχανία περιλαμβάνει κτιριακές εγκαταστάσεις επιφάνειας 49.660,34τ.μ., υπόστεγα επιφάνειας 3.097,35τ.μ., υπόγειο εμβαδού 967,50τ.μ. και λοιπές βιομηχανικές εγκαταστάσεις.

Οι κτιριακές εγκαταστάσεις της μονάδας στο σύνολό τους βρίσκονται σε κακή κατάσταση. Πέραν της φυσικής φθοράς λόγω παρατεταμένης εγκατάλειψης, τα κτίσματα έχουν βανδαλιστεί και λεηλατηθεί και συνεχίζουν να λεηλατούνται απουσία φύλαξης του χώρου.

Συγκεκριμένα από το σύνολο των κτισμάτων απουσιάζουν όλα τα μεταλλικά στοιχεία που μπορούσαν να αφαιρεθούν και έχουν καταρρεύσει περιμετρικές τοιχοποιίες σε πολλά βιομηχανικά κτίσματα. Πέραν των κτισμάτων που είναι κατασκευασμένα απο οπλισμένο σκυρόδεμα, από τα λοιπά βιομηχανικά κτίσματα με μεταλλικό σκελετό ο μεγαλύτερος όγκος των κτισμάτων είναι ασκεπής. Στην υπάρχουσα κατάσταση εκτιμάται πως δεν δύναται το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας της βιομηχανίας.

Η αξία του ακινήτου στηρίζεται στην οικοπεδική αξία αυτού, δεδομένης της προνομιακής θέσης που έχει, θεωρώντας πως ενδείκνυται να αξιοποιηθεί με νέα εγκατάσταση είτε κατεδαφίζοντας πλήρως τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις είτε διατηρώντας και επισκευάζοντας τα κτίσματα από οπλισμένο σκυρόδεμα και κατεδαφίζοντας τα λοιπά βιομηχανικά κτίσματα και εγκαταστάσεις.

Από την κορυφή στη καταστροφή

To όνομα της ΣΕΒΑΘ, για τους κατοίκους της περιοχής αλλά και όσους επισκέπτονταν την περιοχή τότε είναι συνυφασμένο με εικόνες όπως τα φορτηγά που στις ανοιχτές καρότσες τους κουβαλούσαν στοιβαγμένους τόνους βιομηχανικής ντομάτας και πηγαινοέρχονταν στον επαρχιακό δρόμο Ξάνθης -Λάγους.

Τις καλές εποχές της ΣΕΒΑΘ, περνώντας κάποιος έξω από τη βιομηχανία ξεχώριζε από μακριά τα βουνά της βιομηχανικής ντομάτας. Πέρα όμως από τις εικόνες, η ΣΕΒΑΘ ήταν μια πρότυπη βιομηχανική μονάδα επεξεργασίας τροφίμων με μεγάλη παραγωγή, ενώ οι δυνατότητες αξιοποίησης καλλιεργειών τις καλές εποχές άγγιζαν και τα 10.000 στρέμματα.

Δεν ήταν μια απλή βιομηχανία για την περιοχή. Η ΣΕΒΑΘ μαζί με την ΣΕΚΑΠ αποτελούσαν την «οικονομία» της ευρύτερης περιοχής της Ξάνθης. Άντρες και γυναίκες από τα γύρω χωριά εργάζονταν σε αυτά τα δύο εργοστάσια, οι παραγωγοί πωλούσαν το προϊόν τους ως πρώτη ύλη. Αυτές είναι μόνο δύο βασικές λειτουργίες που μπορεί να σκεφτεί κάποιος πως αυτή η βιομηχανία μαζί με τη ΣΕΚΑΠ αποτέλεσαν μοχλό ανάπτυξης για τη περιοχή.

Το λουκέτο της ΣΕΒΑΘ και οι επιδοτήσεις….

Βασικός μέτοχος της ΣΕΒΑΘ ήταν η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ξάνθης. Από το 2004, η βιομηχανία άρχιζε να παρουσιάζει στοιχεία κόπωσης τα οποία μέχρι το 2008 εξελίχθηκαν σε λουκέτο καθώς κηρύχθηκε σε πτώχευση. Παρόλα αυτά πρόκειται για ένα λουκέτο που συνοδεύτηκε με αρκετά αναπάντητα ερωτήματα.

Καθώς λίγο πριν πτωχεύσει είχε δανειοδοτηθεί με ένα τεράστιο ποσό από την τότε Αγροτική Τράπεζα γεγονός που έκανε πολλούς να αναρωτιούνται πώς μια βιομηχανική επιχείρηση που χρηματοδοτείται με 35 εκατομμύρια ευρώ πτωχεύει σε λιγότερο από έναν χρόνο και εξακολουθεί το χρέος της να μένει ανέγγιχτο.

Για την παραπάνω υπόθεση, μεταξύ άλλων, είχε υποβάλλει μηνυτήρια αναφορά το 2011 στην Εισαγγελία Ξάνθης και ο τότε Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης ο Σωκράτης Ξυνίδης ζητώντας την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης ΣΕΒΑΘ.

Η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο από την Εισαγγελία Ξάνθης και ο Ξυνίδης επανήλθε με αίτησή του στον κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο οποίος και διέταξε να βγει η υπόθεση από το αρχείο, με αποτέλεσμα τελικά να προκύψουν εξατομικευμένες ευθύνες κρατικών λειτουργών και υπηρεσιακών παραγόντων.

Πηγή: https://www.ot.gr/