Πώς ο επικεφαλής της Gazprombank και μέλος του στενού κύκλου του Ρώσου προέδρου Πούτιν διατηρεί δίκτυο πολυτελών εκμεταλλεύσεων στη Δύση, κόντρα στις κυρώσεις
Έχοντας ζήσει και εργαστεί για πολλά χρόνια στην Ευρώπη, ο Αντρέι Ακίμοφ είναι εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες στο τιμόνι της Gazprombank, τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της Ρωσίας.
Είναι στενός συνεργάτης του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.
Φημολογείται ευρέως ότι είναι πρώην πράκτορας της KGB.
Προ του πολέμου στην Ουκρανία ήταν από τους ένθερμους υποστηρικτές της απελευθέρωσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Είχε ενεργό ρόλο στην προσέλκυση δυτικών επενδύσεων στη Ρωσία, λειτουργώντας ως «γέφυρα» μεταξύ Ανατολής και Δύσης.
Από τότε ωστόσο που ενέσκηψε ο νέος Ψυχρός Πόλεμος και ο καταιγισμός κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία, που συμπληρώνει πια δύο χρόνια, ο διακεκριμένος Ρώσος τραπεζίτης καταγγέλλει τη «συλλογική Δύση».
Όπως αποκαλύπτει πάντως ο ανεξάρτητος ιστότοπος ερευνητικής δημοσιογραφίας Vazhnyye Istorii, ο Ακίμοφ όχι μόνο έχει τον… τρόπο του για να παρακάμπτει τις δυτικές κυρώσεις, αλλά τροφοδοτεί τη Δύση που δημόσια επικρίνει.
Εκτός Ρωσίας, διατηρεί σημαντικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων σε ευρωπαϊκά εδάφη, αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Έχει επίσης συγγενείς και συνεργάτες, που είναι κάτοχοι ξένων διαβατηρίων και διαμένουν στην Ευρώπη.
Το πλέγμα των ξένων περιουσιακών στοιχείων του άρχισε να αποκαλύπτεται μέσω της διεθνούς δημοσιογραφικής έρευνας Cyprus Confidential, εξηγεί ο ρωσικός ιστότοπος.
Η έρευνα για τον Ακίμοφ βασίστηκε επίσης σε πληροφορίες από τις διαρροές εγγράφων Panama Papers και Pandora Papers.
Έγινε σε συνεργασία με τη γαλλική εφημερίδα Le Monde.
Παρά δε τη δήλωσή του ίδιου στο Vazhnyye Istorii «ότι οι αγαπημένοι του δεν έχουν καμία ανάμειξη στις επαγγελματικές του υποθέσεις και δεν μοιράζονται κοινή περιουσία», τα έγγραφα offshore που διέρρευσαν -σχολιάζουν οι συντάκτες της έρευνας- «δείχνουν το αντίθετο».
Άλλοι πήραν περιουσιακά στοιχεία αξίας εκατομμυρίων ευρώ από τον Ακίμοφ και τις εταιρείες του.
Άλλα ακίνητα πέρασαν σε καταπιστεύματα -ιδιαίτερα ασφαλείς μορφές διαχείρισης περιουσίας- προς όφελος συγγενών και φίλων.
Απόβαση στον τροπικό παράδεισο του Νουρέγιεφ
Μεταξύ των ακινήτων που ανήκαν στον επικεφαλής της Gazprombank ξεχωρίζει μια έπαυλη στο γαλλικό «νησί των εκατομμυριούχων».
Το ακίνητο με τις πελώριες βεράντες και δύο πισίνες στη νήσο του Αγίου Βαρθολομαίου, στην Καραϊβική, ανήκε κάποτε στον διάσημο χορευτή μπαλέτου και χορογράφο Ρούντολφ Νουρέγιεφ.
Σήμερα η κυριότητα της κατοικίας και της παραλιακής γης ανήκει στις γαλλικές εταιρείες Maison Reev και Petit Reev.
Οι εν λόγω οντότητες αγοράστηκαν τον Δεκέμβριο του 2014 έναντι σχεδόν 5 εκατομμυρίων ευρώ από κυπριακές εταιρείες, που ανήκουν στον γιο του Ακίμοφ, Ντενίς και την θετή κόρη του Ελένα, από την πρώτη σύζυγό του.
Και οι τρεις προαναφερθέντες είναι πολίτες Αυστρίας.
Δύο χρόνια μετά, οι κυπριακές εταιρείες που κατείχαν το ακίνητο, Magalior Holdings και Melastor Holdings, μεταβιβάστηκαν στην κατοχή του επικεφαλής της Gazprombank και της δεύτερης (ανεπίσημης) συζύγου του, Μαριάνα Τσάικινα.
Παρά την έρευνα, τονίζει το Vazhnyye Istorii, δεν προέκυψαν στοιχεία που να δείχνουν ότι οι συγγενείς του Ασίμοφ είχαν τη δυνατότητα να αγοράσουν μόνοι τους ένα σπίτι στο «νησί των εκατομμυριούχων».
Και οι τρεις δεν απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με την προέλευση των κεφαλαίων, αναφέρει.
Γείτονας του… Φρόιντ στη Βιέννη
Η Ελένα Ακίμοβα, αυστριακή υπήκοος και κόρη της πρώτης συζύγου του επικεφαλής της Gazprombank, είναι ψυχίατρος.
Ειδικεύεται στη θεραπεία της σχιζοφρένειας και της κατάθλιψης, με μελέτες που διεξάγει στην Αυστρία.
Άρχισε την πρακτική της 2014 και ήδη από τον επόμενο χρόνο άνοιξε το δικό της ιατρείο.
Βρίσκεται σε ένα κτίριο του 19ου αιώνα, έχει συντριβάνι στην αυλή και απέχει μόλις λίγα βήματα από το μουσείο-διαμέρισμα του θεμελιωτή της ψυχανάλυσης, Σίγκμουντ Φρόιντ.
Κρίνοντας από την ιστοσελίδα του, www.praxisberggasse.at αναφέρει ο ρωσικός ιστότοπος, δείχνει περισσότερο με ιδιωτική ψυχιατρική κλινική, χωρισμένη σε πολλούς χώρους και με πολλούς συνεργαζόμενους γιατρούς.
Μόνο για την αγορά των χώρων που την αποτελούν δόθηκαν μεταξύ 2012 και 2014 πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ.
Ποσό που αντιστοιχεί σε μέσους μισθούς 20 ετών ενός Αυστριακού ψυχιάτρου.
Σχεδιασμένο από τη μητέρα της -που είναι άλλωστε και το επάγγελμά της- το εσωτερικό της κλινικής έχει επαινεθεί για την κομψότητα και την αισθητική της, ακόμη και από περιοδικό διακόσμησης.
Τα έπιπλα είναι πανάκριβα.
Στους τοίχους υπάρχουν έργα σύγχρονων καλλιτεχνών, που αγοράστηκαν σε δημοπρασίες και εκθέσεις τέχνης.
Μητέρα και κόρη δεν απάντησαν στις ερωτήσεις του ρωσικού ιστότοπου για την πηγή των κεφαλαίων.
Ούτε εξήγησαν γιατί μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το 2022, άλλαξαν επίθετα.
Η μεν μητέρα πήρε το πατρικό της, αν και κατά δήλωση του Ακίμοφ έχουν πάρει διαζύγιο από το 2017.
Η δε κόρη είναι πλέον γνωστή ως Δρ. Ασχάουερ.
Με θέα τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ
Μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Αντρέι Ακίμοφ μπήκε στη λίστα των κυρώσεων της Βρετανίας.
Πέρυσι τον Φεβρουάριο, οι βρετανικές αρχές δέσμευσαν την κατοικία του Φιλίπ Τσάκιν, γιου της καλλιτέχνιδας Μαρίνα Τσάικινα, δεύτερης συζύγου του επικεφαλής της Gazprombank.
«Ο λόγος», δήλωσε ο Φιλίπ, «ήταν η εικασία ότι ήταν περιουσιακό στοιχείο του Αντρέι Ακίμοφ». Το αρνείται.
Λέει ότι απέκτησε το οίκημα με κεφάλαια που προέκυψαν από την πώληση ενός διαμερίσματος στο κεντρικό Λονδίνο, μόλις 150 μέτρα από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.
Αξίας αξίας 3,5 εκατομμυρίων λιρών, ήταν δώρο -αναφέρει- από τη μητέρα του.
Τα έγγραφα που διέρρευσαν δείχνουν ότι η Μαριάνα Τσάικινα κατείχε πολλά πανάκριβα ακίνητα, παρά το ότι δεν έχει ανάλογα εισοδήματα.
Ένα διαμέρισμα, αξίας 12 εκατομμυρίων λιρών στο Λονδίνο, είχε σε κοντινή απόσταση από το Χάιντ Παρκ και το Μπάκιγχαμ.
Παλαιότερα, ήταν καταχωρημένο στην εταιρεία Inma Investments με έδρα τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, ενώ το διαχειριζόταν το Lancelot MC Trust, που συνδέεται με τον Ακίμοφ και συγγενείς του.
Ρωσικής, βρετανικής και κυπριακής υπηκοότητας, κάτοικος Ηνωμένου Βασιλείου επί σχεδόν 20 χρόνια, ο Φιλίπ Τσάκιν εργαζόταν επί μια πενταετία στην Gazprom, προτού γίνει ιδιοκτήτης δύο εστιατορίων στο Λονδίνο.
Αν και εκφράζει σκεπτικισμό για την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, καταδικάζει τη εισβολή στην Ουκρανία.
Μάλιστα από την έναρξη του πολέμου, αναφέρει, συγκεντρώνει μέσω των εστιατορίων του χρήματα για λογαριασμό της UNICEF ως βοήθεια προς το Κίεβο.
Ένα κτήμα χλιδής στη Μαγιόρκα
Κοντά στην πόλη Πογιένσα, στο ισπανικό νησί της Μαγιόρκα, δεσπόζει το κτήμα Can Guillot.
Καλύπτει μια έκταση 800 στρεμμάτων. Έχει κήπους και συντριβάνια, μέχρι και τεχνητές λίμνες, μια μεγάλη πισίνα και ένα συγκρότημα σπα.
Η αξία του υπολογίζεται στα 17 εκατομμυρίων ευρώ.
Τα σχέδια για την κατασκευή ενός γηπέδου γκολφ, αξίας 17 εκατομμύρια ευρώ, ακυρώθηκαν εξαιτίας περιβαλλοντικών λόγων.
Οι φήμες οργιάζουν στην περιοχή ότι το έχει επισκεφθεί στο παρελθόν ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν. Παραμένουν ωστόσο φήμες…
Αυτό ωστόσο που αποκάλυψε διερευνώντας τες προ διετίας η ισπανική εφημερίδα El Mundo είναι ότι το κτήμα ανήκε στον Αντρέι Ακιμόφ και στη δεύτερη σύζυγό του, Μαριάνα Τσάικινα.
Παρά το γεγονός ότι βρισκόταν ήδη υπό αμερικανικές και βρετανικές κυρώσεις εκείνη την εποχή, ο πρόεδρος της Gazprombank παρέμεινε καταχωρημένος ως ιδιοκτήτης της κυπριακής εταιρείας Powershere Investments.
Αυτή με τη σειρά της κατείχε το κτήμα μέσω της ισπανικής οντότητας Can Guillot.
Σύμφωνα με έγγραφα που διέρρευσαν, η υπεράκτια εταιρεία του Ακίμοφ Knightstone Investments με έδρα τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους μεταβίβασε το 82% της κυριότητας της κυπριακής εταιρείας στην οποία ανήκε το κτήμα στον γιο του, Ντενίς και στη θετή κόρη του, Ελένα, τον Δεκέμβριο του 2014.
Οι μετοχές αυτές, αξίας άνω των 13 εκατομμυρίων ευρώ, διανεμήθηκαν εξίσου μεταξύ τους και παρέμειναν στην κυριότητά τους, προτού περάσουν στα μέσα της περασμένης δεκαετίας σε οντότητες που συνδέονται με τον Ρώσο τραπεζίτη.
Τελικά το κτήμα πωλήθηκε το 2022.
«Κρυφτό» με τις κυρώσεις
Μεταξύ άλλων αξιοσημείωτων ακινήτων που ανήκουν στον Αντρέι Ακίμοφ, συγγενείς και φίλους του είναι αρκετές πολυτελείς βίλες σε ακριβές περιοχές, σύμφωνα με την έρευνα του Vazhnyye Istorii.
Εντοπίστηκαν στην Κυανή Ακτή, στη γαλλική όχθη της λίμνης της Γενεύης και στο Μονακό.
Στην έρευνα αναφέρεται επίσης μια πολυτελής παραθαλάσσια ξενοδοχειακή μονάδα στη Λεμεσό της Κύπρου, το ένα τέταρτο της οποίας ανήκει σε κυπριακή εταιρεία, η οποία στο παρελθόν συνδεόταν μέσω εταιρειών με τον Αντρέι Ακίμοφ.
Αν ο ίδιος μπήκε στη λίστα των κυρώσεων των ΗΠΑ το 2018 για τον πόλεμο στην ανατολική Ουκρανία και της Βρετανίας το 2022 για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο «πόλεμος» των κυρώσεων είχε αρχίσει νωρίτερα, με την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, το 2014.
Το μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό τοπίο εγκυμονούσε κινδύνους, ωθώντας τον Ακίμοφ σε αλλαγές στην ιδιοκτησιακή δομή των ξένων ακινήτων που συνδέονται με αυτόν.
Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, το Vazhnyye Istorii αναφέρει την περίπτωση ενός ελικοπτέρου Eurocopter (F-HVAA), καταχωρημένου στην κυπριακή εταιρεία Oselor Enterprises.
Το 2014 ανήκε στην Vermor Investments του Ακίμοφ, με έδρα την Κύπρο.
Το 2016, αγοράστηκε έναντι μόλις 5 χιλιάδων ευρώ από την εταιρεία Libermor Investments, επίσης με έδρα την Κύπρο.
Ένα μήνα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Oselor και το ελικόπτερο πήγαν στην offshore Farelady Holdings στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους.
Ως μοναδική ιδιοκτήτριά της εμφανίζεται μια Ρωσίδα συνταξιούχος, ονόματι Άννα Λιτβιντσέβα. Το 2002 ήταν 72 ετών.
Ψάχνοντας, ο ρωσικός ιστότοπος ανακάλυψε ότι ήταν η μητέρα εργαζόμενης στην Gazprombank.
Το Eurocopter που «ανήκει» στη Ρωσίδα συνταξιούχο εντοπίστηκε στο γαλλικό θέρετρο Κουρσεβέλ τον Μάρτιο του 2022, σχεδόν ένα μήνα μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.
πηγή: https://www.in.gr/