Ρωσία και Κίνα θέλουν να «γονατίσουν» τις ΗΠΑ στην Αρκτική!
Από τα πιο σημαντικά γεωοικονομικά «μέτωπα» του πλανήτη
Όπως πολλοί θυμούνται, πρόσφατα ρωσικά και κινεζικά βομβαρδιστικά πέταξαν κοντά στην Ζώνη Ταυτοποίησης Αεράμυνας της Αλάσκας (ADIZ).
Η Ρωσία και η Κίνα πλέον ενεργούν τολμηρά κοντά στο αμερικανικό έδαφος, απαντώντας στην όποια κίνηση της Ουάσινγκτον! Και δεν πρόκειται μόνο για την Ουκρανία ή την Ταϊβάν!
Η Ρωσία και η Κίνα επιθυμούν, σχολιάζουν ΜΜΕ, θέλουν να ελέγξουν την Αρκτική, ώστε να μπορούν να μεταφέρουν αγαθά χωρίς να φοβούνται την αμερικανική επέμβαση. Η μεταφορά LNG και άλλων φυσικών πόρων είναι το μεγαλύτερο κίνητρο για την ρωσική ναυτιλία στην Αρκτική. Η ναυτιλία αυτή καθ’ αυτή, εξακολουθεί να είναι σχετικά πρωτόγονη στην Αρκτική, καθώς η Ρωσία δεν διαθέτει ανεπτυγμένη δορυφορική υποδομή. Η δυνατότητα μείωσης του κόστους των βόρειων διαδρομών μπορεί να ωφελήσει δυναμικά την Ρωσία και την Κίνα, καθώς δεν θα χρειάζεται πλέον να κάνουν το μακρύ ταξίδι μέσω της Νότιας Αμερικής. Η τρέχουσα έλλειψη ιδιοκτησίας κάνει την Αρκτική ελκυστική για κάθε χώρα που έχει έστω και μια μικρή αξίωση.
Μια πρόσφατη έκθεση του Υπουργείου Άμυνας, η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας Κάθλιν Χικς, δήλωσε πως «η περιοχή της Αρκτικής των Ηνωμένων Πολιτειών είναι κρίσιμη για την άμυνα της πατρίδας μας, την προστασία της εθνικής κυριαρχίας των ΗΠΑ και την διατήρηση των δεσμεύσεών μας από την αμυντική συνθήκη».
Η Ρωσία έχει δείξει ότι ανεξάρτητα από το πόσο εμπλέκεται σε πολέμους σε άλλα μέρη του κόσμου, η Αρκτική θα παραμείνει προτεραιότητα. Το απέδειξε αυτό ενισχύοντας την δραστηριότητα στην Αρκτική, ακόμη και όταν εισέβαλε στην Ουκρανία. Για να αποφύγει τις κυρώσεις , η Ρωσία δημιούργησε έναν σκιώδη στόλο για να εξάγει πετρέλαιο μέσω του Βορρά. Τα πλοία τους είναι σε θέση να αποφύγουν την δυτική σφαίρα πηγαίνοντας πολύ πάνω από το Ηνωμένο Βασίλειο και μπαίνοντας στον Ατλαντικό. Ο Βορράς παρέχει την υπόσχεση της ελευθερίας και μια τεράστια πύλη προς τον υπόλοιπο κόσμο!
Η Κίνα έχει δείξει το ενδιαφέρον της δημιουργώντας έναν νέο ρόλο για τον εαυτό της ως «Κράτος κοντά στην Αρκτική». Ο όρος προέρχεται από το γεγονός ότι το οικοσύστημα της Κίνας επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από το οικοσύστημα της Αρκτικής, αλλά η εμπλοκή της Κίνας έχει ελάχιστη σχέση με το περιβάλλον. Η ΛΔΚ χρησιμοποιεί τον Βορρά περισσότερο ως οικονομική και στρατιωτική επένδυση. Έχουν χρησιμοποιήσει τον όρο «Πολικός Δρόμος του Μεταξιού» για να προσπαθήσουν να αξιοποιήσουν περισσότερη νομιμότητα για την δική τους χρήση της Αρκτικής. Η Κίνα και η Ρωσία συνεργάζονται στην ναυπήγηση παγοθραυστικών πλοίω, ενώ το Πεκίνο έχει δημιουργήσει πολλές υποδομές, ελπίζοντας να αυξήσει τις δραστηριότητές της στα βόρεια. Η Αρκτική φαίνεται να αντικατοπτρίζει τις επιχειρήσεις της Κίνας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας μόλις πριν από λίγα χρόνια.
Εάν οι ΗΠΑ χάσουν κι άλλο έδαφος, η Ρωσία και η Κίνα θα γίνουν οι μοναδικοί κυρίαρχοι του Βορρά με ό,τι αυτό συνεπάγεται!