Ρήγμα στη Δύση για χτυπήματα Ουκρανίας εντός Ρωσίας: Βρετανία και Γαλλία λένε «ναι», αλλά οι ΗΠΑ τα «μπλοκάρουν»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας ζητά από την ΕΕ να πείσει τις ΗΠΑ για άρση των περιορισμών.

 

«Αφήστε μας να χτυπήσουμε βαθύτερα εντός Ρωσίας». Αυτή είναι η έκκληση που επαναλαμβάνει εδώ και καιρό η Ουκρανία προς του δυτικούς συμμάχους. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, Γαλλία και Βρετανία φέρονται να υποστηρίζουν το σχετικό αίτημα, το οποίο ωστόσο μπλοκάρεται από τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα δυτικών μέσων ενημέρωσης, η Ουάσιγκτον, σε παρασκηνιακές συζητήσεις, έχει απαγορεύσει στο Ηνωμένο Βασίλειο να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τους πυραύλους Storm Shadow για χτυπήματα σε στρατιωτικούς στόχους εντός Ρωσίας.

Οι ΗΠΑ, που οδεύουν προς την κρίσιμη εκλογική μάχη της 5ης Νοεμβρίου για την προεδρία μεταξύ Χάρις και Τραμπ, δεν επιθυμούν μια κλιμάκωση της σύγκρουσης από την πλευρά του Κιέβου, ιδιαίτερα όταν τα αποτελέσματα μιας τέτοιας κίνησης είναι εξαιρετικά αμφιβόλα και ενέχουν μεγάλο ρίσκο εξαιτίας του κινδύνου μιας ισχυρής απάντησης από τη Μόσχα.

Υπενθυμίζεται πως το Κρεμλίνο έχει στείλει σαφή μηνύματα στη Δύση να «μην παίζει με τη φωτιά», προειδοποιώντας ακόμη και με χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων σε περίπτωση που υπάρξει απειλή για το ρωσικό κράτος. «Θυμίζουν μικρά παιδιά που παίζουν με τα σπίρτα.

Επιβεβαιώνουμε τώρα – για άλλη μια φορά – ότι το παιχνίδι με τη φωτιά είναι πολύ επικίνδυνο και για τους “ενήλικες” που εμπιστεύονται όπλα στη μια ή την άλλη δυτική χώρα», τόνισε πρόσφατα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο η Δύση να δώσει άδεια στην Ουκρανία για χτυπήματα βαθύτερα στη Ρωσία.

Από την πλευρά της, η ουκρανική κυβέρνηση επιμένει πως η Μόσχα «μπλοφάρει» και ζητάει το πράσινο φως για χρήση δυτικών όπλων μεγάλου βεληνεκούς.

Ενδεικτικές των όσων συμβαίνουν στο παρασκήνιο είναι οι δηλώσεις του Ουκρανού υπουργού Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα στο Politico, ενόψει της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Όπως είπε «η ΕΕ μπορεί και πρέπει να παίξει ρόλο στο να πείσει τις ΗΠΑ να λάβουν απόφαση» για άρση των περιορισμών στη χρήση δυτικών όπλων στο ρωσικό έδαφος.

Το Κίεβο ισχυρίζεται πως με αυτά τα όπλα μπορεί από τη μία να σημειώσει σημαντικά κέρδη στο μέτωπο του Κούρσκ το οποίο άνοιξε με την αιφνιδιαστική εισβολή του εντός ρωσικού εδάφους, και από την άλλη να αποκρούσει τις επιθέσεις στο ανατολικό μέτωπο, όπου οι ρωσικές δυνάμεις σημειώνουν εδαφικές επιτυχίες.

«Μπλόκο» από τις ΗΠΑ

Σύμφωνα με τους Financial Times, πηγές που έχουν γνώση των παρασκηνιακών συζητήσεων ανέφεραν ότι είναι οι ΗΠΑ που εμποδίζουν τη χρήση των γαλλοβρετανικών Storm Shadows, καθώς η στόχευση εντός ρωσικού εδάφους από τους εν λόγω πυραύλους απαιτεί πρόσβαση στις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου υποστηρίζει τα ουκρανικά χτυπήματα εντός ρωσικού εδάφους και φέρεται μάλιστα να κατέθεσε και σχετικό αίτημα στις ΗΠΑ, ωστόσο αυτό απορρίφθηκε. Υπέρ μιας τέτοιας κίνησης τάσσεται και η Γαλλία. Ο ίδιος ο Εμανουέλ Μακρόν είχε δηλώσει τον Μάιο του 2024 πως το Κίεβο θα έπρεπε να έχει τη δυνατότητα να χτυπήσει στρατιωτικές θέσεις εντός Ρωσίας.

Σε άρθρο της Telegraph, το οποίο εν συνεχεία διαγράφηκε από το διαδίκτυο, αμερικανική πηγή ανέφερε πως οι ΗΠΑ ανησυχούν ότι η χρήση δυτικών πυραύλων θα οδηγούσε σε μια κλιμάκωση, η οποία θα μπορούσε να τις παρασύρει σε μια άμεση εμπλοκή στον πόλεμο. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Σταρμερ ακολουθεί μια «συμβουλευτική προσέγγιση» στις συζητήσεις και δεν επιθυμεί να προκαλέσει διχασμός με τις ΗΠΑ για το θέμα.

Εξάλλου, πηγή της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου φέρεται να δήλωσε πως η Ρωσία, έχοντας γνώση των παρασκηνιακών συζητήσεων, έχει ήδη μετακινήσει κρίσιμα πυραυλικά συστήματα και αεροσκάφη εκτός εμβέλειας των δυτικών πυραύλων.

Ωστόσο το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW), που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, εκτιμά ότι ένας σημαντικός αριθμός παραμένει σε απόσταση βολής των Storm Shadow και των ATACMS, καθώς χρησιμοποιούνται για την υποστήριξη των ρωσικών δυνάμεων που μάχονται στις πρώτες γραμμές του πολέμου.

Το Κίεβο χρειάζεται «υποστήριξη για να αρθούν επιτέλους οι περιορισμοί για πλήγματα μεγάλης εμβέλειας σε όλους τους νόμιμους στρατιωτικούς στόχους στη Ρωσία», τόνισε ο Ντμίτρο Κουλέμπα και πρόσθεσε: «Φυσικά αυτή η απόφαση ανήκει κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά η Γαλλία έχει επίσης λόγο και είναι μέλος της ΕΕ».

Σημειώνεται πως ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ρούστερν Ουμέροφ και ο Αντρεϊ Γερμακ, ανώτερος σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ταξιδεύουν στην Ουάσιγκτον για να υποστηρίξουν το αίτημά τους, σε μια τελευταία προσπάθεια να πείσουν την αμερικανική κυβέρνηση.

Πηγή: https://www.ieidiseis.gr/