Ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Οριακά περνά η πρόταση Κασσελάκη – «Μονομαχία» με Φάμελλο

«Μύλος» και πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αργά το βράδυ της Τρίτης, πέρασε οριακά η ψηφοφορία επί των προτάσεων Κασσελάκη για μια σειρά αλλαγών, μεταξύ αυτών και της αντικατάστασης του Σωκράτη Φάμελλου από τον Νίκο Παππά, στην προεδρεία της Κ.Ο.

 

Συνεχίζεται σε πολύ έντονους τόνους η συνεδρίαση του ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από την πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη για αντικατάσταση στην προεδρία της Κ.Ο, του Σωκράτη Φάμελλου, από τον Νίκο Παππά.

Η αρχική αντιδράση του Σωκράτη Φάμελλου ήταν η μη αποδοχή της παραίτησης, και ζήτησε να ακολουθηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται από το καταστατικό λειτουργίας της ΚΟ. και «να τεθεί σε μυστική ψηφοφορία η πρόταση μομφής εναντίον μου».

Περί τις 23:00, το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε πίσω στην ψηφοφορία για πρόταση μομφής, όποτε ζήτησε να γίνει μόνο μια ψηφοφορία και κάλεσε τους βουλευτές να καταψηφίσουν την εισήγηση του Κασσελάκη.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, επί της πρότασης Κασσελάκη ήταν, 17 υπέρ, 12 κατά και 4 παρών, όπερ σημαίνει ότι πέρασε, ωστόσο προκύπτει μείζον πολιτικό θέμα στο κόμμα, λόγω της οριακής πλειοψηφίας.

ΝΑΙ ψήφισαν οι: Ακρίτα, Αποστολάκης, Αυλωνιτής, Βέττα, Γαβρίλος, Δούρου, Θρασκία Κασιμάτη, Κόκκαλης, Μάλαμα, Μεϊκόπουλος, Παππάς, Νίκος Παππάς Πέτρος, Πούλου Σαρακιώτης, Τζάκρη, Χριστίδου

ΟΧΙ ψήφισαν οι: Γεροβασίλη, Καλαματιανός, Κεδίκογλου, Κοντοτόλη, Λινού, Μπάρκας, Νοτοπούλου, Ξανθόπουλος, Παναγιωτόπουλος, Φάμελλος, Ψυχογιός.

Παρών οι: Ζαμπάρας, Καραμέρος, Μαμουλάκης, Παπαηλιού

Το παρασκήνιο
Η επιλογή του Νίκου Παππά δεν είναι καθόλου τυχαία, καθώς με την κίνηση αυτή ο Στέφανος Κασσελάκης επιδιώκει να αυξήσει την επιρροή του στην Κεντρική Επιτροπή, με δεδομένο πως ο Παύλος Πολάκης θα υποβάλλει πρόταση μομφής εναντίον του. Σημειώνεται πως ο βουλευτής Χανίων ελέγχει ένα σημαντικό μέρος του συγκεκριμένου οργάνου, όπως και ο Νίκος Παππάς.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σωκράτης Φάμελλος:

«Η πρόταση αυτή μας οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη εσωστρέφεια. Τα πραγματικά προβλήματα δεν κουκουλώνονται με αιφνιδιασμούς και καθαιρέσεις. Η ΚΟ εδώ και 11 μήνες λειτουργεί με ενότητα και ομοψυχία. Έχει παράξει σπουδαίο κοινοβουλευτικό έργο. Η ΚΟ δεν είναι το πρόβλημα.

Η πρόταση αντί να διορθώσει τα λάθη και να αντιμετωπίσει τα πραγματικά προβλήματα κάνει τα πράγματα πολύ χειρότερα. Δεν παραιτούμαι. Να ακολουθηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται από το καταστατικό λειτουργίας της ΚΟ. Να τεθεί σε μυστική ψηφοφορία η πρόταση μομφής εναντίον μου».
Με τοποθετήσεις βουλευτών και σε τεταμένη ατμόσφαιρα εξακολουθεί η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, καθώς κύκλοι του Προέδρου του κόμματος, Στέφανου Κασσελάκη φέρονται αποφασισμένοι να πραγματοποιηθεί ψηφοφορία επί της εισήγησης του, απόψε.

Συγκεκριμένα, μετά τις τοποθετήσεις των βουλευτών, αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία η εισήγηση του Προέδρου για το νέο Προεδρείο της ΚΟ, η οποία προβλέπει την «αντικατάσταση» του Σωκράτη Φάμελλου και όχι την «παραίτηση», όπως τονίζεται. Και αυτό, γιατί, κατα πληροφορίες, δυο βουλευτές του κόμματος, οι Γιωργος Καραμέρος και Συμεών Κεδίκογλου φέρονται να ζήτησαν να αναβληθεί η σημερινή ψηφοφορία, σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της εσωκομματικής έντασης.

Τοποθετήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ

Νωρίτερα ένταση υπήρξε ανάμεσα στον Σωκράτη Φάμελλο και τον βουλευτή Κέρκυρας, Αλέξανδρο Αυλωνίτη. «Εγώ διαφωνούσα με τον Κασσελάκη από την πρώτη εβδομάδα», είπε σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

«Αφού διαφωνούσες, γιατί δεν το είπες; Αν από τη μία έχουμε τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο του κόμματος, και τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας να διαφωνούν, κάποιος θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί», είπε σε έντονο ύφος ο κ.Αυλωνίτης, υπονοώντας, προφανώς, ότι αυτό θα έπρεπε να έχει πράξει ο κος Φάμελλος.

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο Γιώργος Γαβρήλος υπογράμμισε ότι «δεν μιλάει κανείς για ανεπάρκεια του Σωκράτη. Όμως, πρέπει να καταλάβει ότι αντλεί τη νομιμοποίηση του από τον εκλεγμένο πρόεδρο».

Η Έλενα Ακρίτα πάντως, μια βουλευτής που είναι πολύ κοντά στον Στέφανο Κασσελάκη, φέρεται να είναι αρνητική στην πρόταση αντικατάστασης του Σωκράτη Φάμελλου… Ωστόσο, λίγο αργότερα κάλεσε τον Σωκράτη Φάμελλο να μην επιμείνει στη στάση του, παρότι υπήρξε εξαιρετικός πρόεδρος της ΚΟ, και να διευκολύνει τη διαδικασία και να αναθεωρήσει τη στάση του…

Ο Γιώργος Καραμέρος από την πλευρά του πρότεινε… ανακωσή: «Αν πάμε σε ψηφοφορία σήμερα, θα διαλυθούμε ή θα διχαστούμε περαιτέρω. Πρότεινα διακοπή της συνεδρίασης της Κ.Ο και συνεδρίαση του εκτελεστικού γραφείου με τη σύνθεση που προβλέπει το καταστατικό, με φυσική παρουσία του προέδρου προκειμένου να βρεθεί συναινετική λύση».

Νέοι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι ορίζονται οι:

Γιάννης Σαρακιώτης

Νίνα Κασιμάτη και

Γιώργος Γαβρήλος

Αντικαθιστώντας τους:

Νίκο Παππά

Θεόφιλο Ξανθόπουλο και

Διονύση Καλαματιανό

Αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος: Βασίλης Κόκκαλης

Συντονίστρια ΕΠΕΚΕ: Γιώτα Πούλου.

Αναπληρώτρια συντονίστρια ΕΠΕΚΕ: Ραλλία Χρηστίδου.

Ο Στέφανος Κασσελάκης είχε στοχοποιήσει τον Σωκράτη Φάμελλο λόγω της στάσης που κράτησε ο πρώην επικεφαλής της ΚΟ στη θυελλώδη συνεδρίαση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου.

H τοποθέτηση του Στέφανου Κασσελάκη στην συνεδρίαση της ΚΟ:

«Είμαι αποφασισμένος να προχωρήσω σε μια νέα πορεία εξωστρέφειας, με έναν σύγχρονο ΣΥΡΙΖΑ των μελών, της κοινωνίας, των πολιτών. Η σημερινή ημέρα είναι μόνο η αρχή. Και σε αυτήν τη νέα πορεία εισηγούμαι μια νέα σύνθεση για το Προεδρείο της κοινοβουλευτικής μας εκπροσώπησης, η οποία πιστεύω θα ενισχύσει την αποδοτικότητά μας ως Ομάδα αλλά και τη δύναμη πυρός μας. Προτείνω λοιπόν την θέση του Επικεφαλής της Κοινοβουλετικής μας Ομάδας να αναλάβει ο Νίκος Παππάς. Προτείνω τον Νίκο για δύο κυρίως λόγους. Πρώτον, επειδή ο Νίκος είναι έγκριτος οικονομολόγος με διδακτορικό στα οικονομικά από το πανεπιστήμιο Strathclyde στην Σκωτία. Μάλιστα την διατριβή του την έκανε στις μικροοικονομικές επιπτώσεις του δημογραφικού προβλήματος της Ελλάδας, κάτι που είναι πολύ επίκαιρο. Επίσης ο Νίκος δίδαξε στο Πανεπιστήμιο για τέσσερα χρόνια.

Την Οικονομία μας δεν την εκχωρούμε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έχει αποτύχει στον ιδιωτικό τομέα, ή στον Κωστή Χατζηδάκη, που δεν έχει δουλέψει ποτέ στη ζωή του. Τα ολέθρια αποτελέσματά τους είναι πλέον ορατά ακόμα και στους υποστηρικτές τους. Έχουμε την εμπειρία και τη γνώση να απευθυνθούμε στο αληθινό πεδίο της οικονομίας: Του μικρομεσαίου επιχειρηματία. Του ελεύθερου επαγγελματία. Του αγρότη. Του μισθωτού που πρέπει να ζει με αξιοπρέπεια. Την οικονομία της έρευνας και της καινοτομίας. Δεύτερον, επειδή ο Νίκος είναι ένας πολιτικός με στέρεες πολιτικές βάσεις, ο οποίος έχει στοχοποιηθεί από το σύστημα από το οποίο έφερε μεγάλα έσοδα στα ταμεία του Κράτους», είπε ο Στέφανος Κασσελάκης στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, η πρόταση που θα τεθεί σε ψηφοφορία, περιλαμβάνει τις εξής αλλαγές: Γιώργος Γαβρήλος, Γιάννης Σαρακιώτης και Νίνα Κασιμάτη προτείνονται για κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι. Η Γιώτα Πούλου προτείνεται για συντονίστρια των τομεαρχών και η Ραλλία Χρηστίδου ως αναπληρώτρια συντονίστρια. Αντιθέτως, η Θεοδώρα Τζάκρη είναι η μόνη που διασώζεται και παραμένει στη θέση της γραμματέως της Κ.Ο.

«Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας παραμένει η Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε αυτόν τον ρόλο έχει δουλέψει με αστείρευτες αντοχές, και την ευχαριστώ για την καθοριστική της συμβολή. Διευθυντής της Κ.Ο παραμένει ο Θάνος Μωραΐτης, ο οποίος κι αυτός από την πλευρά του δουλεύει καθημερινώς σκληρά για την επίλυση των θεμάτων που ανακύπτουν. Για τις θέσεις των τριών Κοινοβουλευτικών Εκπροσώπων προτείνω τον Γιώργο Γαβρήλο, τον Γιάννη Σαρακιώτη και τη Νίνα Κασιμάτη.

Αναπληρωτή Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο προτείνω τον Βασίλη Κόκκαλη και συντονίστρια ΕΠΕΚΕ τη Γιώτα Πούλου. Αναπληρώτρια συντονίστρια ΕΠΕΚΕ παραμένει η Ραλλία Χρηστίδου. Ευχαριστώ ολόψυχα τον Θεόφιλο Ξανθόπουλο και τον Διονύση Καλαματιανό για το έργο τους από τον περασμένο Οκτώβριο. Βασίζομαι πάνω τους για την μέγιστη κοινοβουλευτική αποδοτικότητα», πρόσθεσε ο Στέφανος Κασσελάκης.