Πυρκαγιά στο Μάτι: «Μας έδωσαν τη σορό άλλου ανθρώπου αντί του πατέρα μου»

Στο Πενταμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Αθηνών έδωσαν την κατάθεσή τους οι πρώτοι μάρτυρες οι οποίοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με την καταστροφή της 23ης Ιουλίου 2018 στο Μάτι.

 

Χαρακτηριστικά ο Kορζενιόφκσι Ζαροσλάφ, υπήκοος Πολωνίας που είχε έρθει με την οικογένειά του διακοπές στο Μάτι, κατέθεσε:

«Τη στιγμή που είδα τη γυναίκα και τον γιο μου για τελευταία φορά, μέσα στην βάρκα, ήμουν σίγουρος πως θα τους δω στην Ραφήνα. Πως θα είναι ασφαλείς. Έμειναν πολλές ώρες στη θάλασσα. Έμαθα πως η βάρκα ανατράπηκε και πως κολυμπούσαν ώρες να σωθούν. Την επόμενη είδα τις σορούς τους στο λιμάνι της Ραφήνας».

Όπως ανέφερε ο μάρτυρας, αυτό που αντιμετώπισε όταν βγήκε από το γεμάτο καπνούς ξενοδοχείο, ήταν κάτι «σαν πόλεμος, ένα τοίχος φωτιάς» και προσέθεσε:

«Είχα την πεποίθηση πως γινόταν διάσωση και θα τους πάει στο λιμάνι της Ραφήνας. Είδα τη γυναίκα μου να μου φωνάζει να μπω στη βάρκα αλλά φοβήθηκα μήπως από το βάρος ανατραπεί. Της είπα θα τα καταφέρω μόνος μου να φύγετε εσείς».

Ο μάρτυρας συνέχισε: «Τη στιγμή που τους έβλεπα για τελευταία φορά δεν υπήρχαν πολλοί καπνοί στη θάλασσα. Ήμουν σίγουρος ότι όλα θα πάνε καλά.Ήμουν ευτυχισμένος που εκείνοι ήταν ασφαλείς. Πεποίθηση μου ήταν ακόμη πιο δυνατή γιατί έπλεαν δίπλα στην ακτή, άρα θεωρούσα πως δεν υπήρχε κίνδυνος».

Ακόμη, αναφέρθηκε στις αγωνιώδεις προσπάθειές του να βρει την οικογένειά του περιγράφοντας ένα σκηνικό φρίκης και τρόμου. «Έμεινα στην παραλία με άλλους ανθρώπους, ακούγονταν κραυγές, ενώ καίγονταν φοίνικες. Έπεφταν δέντρα επάνω μας. Βλέπαμε μεγάλη φωτιά και εκρήξεις, ενώ καίγονταν πολλά αυτοκίνητα. Έβλεπα ανθρώπους που καίγονταν, με τη φωτιά πάνω τους, πολλοί στο δρόμο δεν ξέρω αν ζούσαν ή όχι» κατέθεσε.

Καταλήγοντας, ο μάρτυρας ανέφερε: «Περιμένω το δικαστήριο σας να κρίνει πως αυτό ήταν ένα κακούργημα και όχι μια αμέλεια».

Απευθυνόμενος στο δικαστήριο υποστήριξε: «Ελπίζω ότι θα εκδώσετε μια δίκαιη απόφαση γιατί η τραγωδία, καθώς δεν περιλαμβάνει μόνο τα 104 θύματα αλλά είναι και όλοι οι υπόλοιποι με τα σοβαρά εγκαύματα, αλλά και οι οικογένειες που ζουν με εφιάλτες που δεν πρόκειται να ξεπεράσουν ποτέ».

Δεύτερη μάρτυρας κατέθεσε η Βασιλική Κούκλα η οποία έχασε τους γονείς της εξιστόρησε την προσπάθειά της να φθάσει στο σπίτι. Όπως είπε, μίλησε με το τοπικό Τμήμα Παλλήνης για να ζητήσει βοήθεια για τους ανήμπορους γονείς της. Της είπαν πως θα επιληφθούν.

Στη συνέχεια κατέθεσε η μάρτυρας:

«Οι γονείς μου περίμεναν την βοήθεια από την Πυροσβεστική που δεν πήγε ποτέ. Τους ψάχναμε στην Ραφήνα. Γύρω στις εννέα το βράδυ έφθαναν τα καΐκια. Οι άνθρωποι που έβγαιναν ήταν σε πολύ δύσκολη κατάσταση.

Δεν τους βρήκαμε. Στις 11 το βράδυ ήρθε το πλοίο του Λιμενικού, ούτε εκεί ήταν. Στις πέντε τα ξημερώματα μας τηλεφώνησαν από την Αστυνομία και είπαν πως στο σπίτι δεν βρήκαν τίποτα. Στις εννέα το πρωί ο ξάδελφος μου είπε πως μας ψάχνει η Πυροσβεστική γιατί βρήκαν τους γονείς μου απανθρακωμένους στην κουζίνα και πως πρέπει να πάω να υπογράψω.

Όταν πήγα οι αστυνομικοί μου σύστησαν να μην μπω μέσα. Όλη μέρα είμαστε εκεί με τους γονείς απανθρακωμένους να περιμένουμε την Πυροσβεστική. Λίγες μέρες μετά την κηδεία, τηλεφώνησαν από την Πυροσβεστική και είπαν πως έγινε κάποιο λάθος και μας έδωσαν την σωρό άλλου ανθρώπου αντί του πατέρα μου.

Θέλανε να γίνει εκταφή μετά συνεννόησης, χωρίς επίσημη ενημέρωση και χωρίς να γίνει επίσημη ταφή. Εννοείται αρνηθήκαμε. Έγινε εκταφή με εισαγγελική εντολή. Και το πριν και το κατά την διάρκεια και το μετά ήταν χωρίς κανέναν σεβασμό σε κανέναν μας. Δεν λειτούργησε τίποτε».

Προηγήθηκε η συζήτηση των ενστάσεων της υπεράσπισης των κατηγορουμένων που αθωώθηκαν σε πρώτο βαθμό, κατά της έφεσης του Εισαγγελέα και το δικαστήριο απέρριψε τις θέσεις των κατηγορουμένων.

Οι δικαστές ακολουθώντας και την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας έκριναν ότι η κύρια και η συμπληρωματική έφεση που άσκησε ο εισαγγελέας εφετών Σπύρος Παππάς κατά της απόφασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου είναι παραδεκτή, με ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, απορρίπτοντας έτσι την ένσταση των 15 κατηγορουμένων που αθωώθηκαν σε πρώτο βαθμό.

Κατά συνέπεια από το Πενταμελές Εφετείο Πλημμελημάτων θα δικαστούν συνολικά και τα 21 άτομα που είχαν παραπεμφθεί εξαρχής.

Υπενθυμίζεται ότι σε πρώτο βαθμό καταδικάστηκαν 6 από τους 21 συνολικά κατηγορούμενους με ποινές φυλάκισης έως 5 έτη με τις ποινές τους να μετατρέπονται σε χρηματικές με 10 ευρώ την ημέρα.

Πρόκειται για πέντε πρώην υψηλόβαθμα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος και τον ηλικιωμένο που έβαλε τη φωτιά στο Νταού Πεντέλης.

 

 

πηγή