Προκάλεσε θύελλα η συνέντευξη Πούτιν στον Κάρλσον πριν καν προβληθεί

Η κίνηση του Κάρλσον εξόργισε συναδέλφους του, την ΕΕ και πρόσωπα της πολιτικής σκηνής σε όλο τον κόσμο.

 

Την πρώτη του συνέντευξη σε δυτικό δημοσιογράφο μετά την εισβολή στην Ουκρανία παραχώρησε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Τάκερ Κάρλσον, πρώην δημοσιογράφος και παρουσιαστής του Fox News μετέβη στη Μόσχα προκειμένου να συναντήσει τον Ρώσο πρόεδρο και να του δώσει – όπως λέει – την ευκαιρία να ακουστεί η πλευρά της Μόσχας, η οποία εδώ και δύο χρόνια είναι αποκλεισμένη από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης.

Η ανακοίνωση ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα δώσει συνέντευξη στον Τάκερ Κάρλσον ξεπέρασε κάθε ρεκόρ στα social media, καθώς πάνω από 80 εκατομμύρια μοναδικοί χρήστες, μέσα μόνο σε μια νύχτα, είδαν το βίντεο και μάλιστα 58 εκατομμύρια μετρήθηκαν μόνο στο λογαριασμό στο Twitter, χώρια τους θεατές στα υπόλοιπα social media του δικτύου του (site, YouTube, Facebook κλπ).

Πάντως, πριν καν ακόμη προβληθεί – αλλά μονάχα στην προαναγγελία της – η Ε.Ε. κινητοποιήθηκε και έφτασε στο σημείο να ζητά ακόμα και την επιβολή κυρώσεων στον δημοσιογράφο, μια κίνηση που εγείρει σοβαρά ερωτήματα και ενστάσεις, με τους επικριτές να αναφέρουν πως θυμίζει τις σκοτεινές εποχές του μακαρθισμού.

Ο λόγος της συνέντευξης

Ο Τάκερ Κάρλσον κατήγγειλε πως κανένας αμερικανός δημοσιογράφος δεν αιτήθηκε μέχρι τώρα συνέντευξη του προέδρου της Ρωσίας και πως η παρουσία του στη Μόσχα σηματοδοτεί τη λήξη παραπληροφόρησης της αμερικανικής κοινής γνώμης για τα όσα συμβαίνουν.

Ο δημοσιογράφος υπονοεί πως οι Αμερικανοί πολίτες παραπληροφορούνται για τα όσα συμβαίνουν στον πόλεμο της Ουκρανίας, ενω διαβεβαιώνει πως η «δημοσιογραφική του δραστηριότητα» θα συμβάλει στην πληρέστερη και ολοκληρωμένη πληροφόρηση των αμερικανών.

Η συνέντευξη πάντως έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τον πόλεμο στην Ουκρανία, με την αμερικανική βοήθεια προς το Κίεβο να έχει «βρει τοίχο» στο Κογκρέσο. Την Τετάρτη (7/2), η Γερουσία διέκοψε χωρίς να προχωρήσει σε ένα πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία και το Ισραήλ, αφού οι Ρεπουμπλικάνοι εμπόδισαν έναν συμβιβασμό που θα συνδύαζε τη βοήθεια με αυστηρά μέτρα συνοριακής ασφάλειας.

Μιλώντας με τον Κάρλσον, ο Βλαντίμιρ Πούτιν πιθανότατα θα επιδιώξει να αδράξει μια μοναδική ευκαιρία: να προσεγγίσει ένα κοινό με συμπάθεια προς το πρόσωπό του που υπάρχει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι αντιδράσεις

Η απόφαση του Τάκερ Κάρλσον να πάρει συνέντευξη από τον Ρώσο πρόεδρο ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στην Ε.Ε. και όχι μόνο, με τον Γκι Βέρχοφσταντ, πρώην πρωθυπουργό του Βελγίου και σήμερα επικεφαλής της ευρωομάδας των «Φιλελεύθερων Δημοκρατών» να δηλώνει στο Newsweek ότι ο δημοσιογράφος θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπος ακόμα και με κυρώσεις από την ΕΕ.

Ο ευρωβουλευτής κάλεσε την Κομισιόν να διερευνήσει την επιβολή «ταξιδιωτικής απαγόρευσης» στον Κάρλσον και περιέγραψε τον Αμερικανό δημοσιογράφο ως «φερέφωνο» του πρώην προέδρου του Ντόναλντ Τραμπ και του Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Καθώς ο Πούτιν είναι ένας εγκληματίας πολέμου και η ΕΕ επιβάλει κυρώσεις σε όλους όσους τον βοηθούν, φαίνεται λογικό η αρμόδια ευρωπαϊκή αρχή να εξετάσει μέτρα και για τον Κάρλσον», είπε ο Βερχοφσταντ, με άλλους αξιωματούχους να επιβεβαιώνουν αυτό το ενδεχόμενο και να εκφράζουν τη συμφωνία τους.

«Ένας χρήσιμος ηλίθιος»

Ο Τάκερ Κάρλσον δεν ξέφυγε ούτε από τα πυρά της Χίλαρι Κλίντον η οποία τον χαρακτήρισε «έναν χρήσιμο ηλίθιο».

«Είναι αυτό που λέμε χρήσιμος ηλίθιος», είπε η πρώην υπουργός Εξωτερικών στον παρουσιαστή του MSNBC Άλεξ Βάγκνερ όταν ρωτήθηκε για τη συνάντηση Πούτιν-Κάρλσον.

«Ξέρετε, κατά κάποιο τρόπο – αφού απολύθηκε από τόσα πολλά ΜΜΕ στις Ηνωμένες Πολιτείες – δεν θα εκπλαγώ αν εμφανιστεί με συμβόλαιο σε κάποιο ρωσικό μέσο επειδή είναι ο χρήσιμος ηλίθιος», είπε δηκτικά η Κλίντον.

«Λέει πράγματα που δεν ισχύουν. Παπαγαλίζει τα ψέματα του Βλαντιμίρ Πούτιν για την Ουκρανία. Οπότε, δεν καταλαβαίνω γιατί ο Πούτιν να μην ήθελε να του δώσει συνέντευξη», ανέφερε επίσης.

Οι αντιδράσεις γνωστών δημοσιογράφων

Η κίνηση του Κάρλσον δεν έμεινε αναπάντητη όμως ούτε από συναδέλφους του δημοσιογράφους στη Δύση τους οποίους κατηγόρησε ότι δεν αιτήθηκαν ποτέ συνέντευξη στον Ρώσο πρόεδρο από τότε που έγινε η ρωσική εισβολή και έσπευσαν να υποστηρίξουν πως αυτό δεν οφείλεται στο ότι δεν είχαν τη διάθεση ή δεν προσπάθησαν.

«Πιστεύει πραγματικά ο Τάκερ ότι εμείς οι δημοσιογράφοι δεν προσπαθούσαμε να πάρουμε συνέντευξη από τον Βλαντιμίρ Πούτιν σχεδόν κάθε μέρα από την εισβολή του στην Ουκρανία;» έγραψε στο Χ η Κριστιάν Αμανπούρ, επικεφαλής του τμήματος του CNN για τις διεθνής ειδήσεις.

«Είναι παράλογο και θα συνεχίσουμε να ζητάμε συνέντευξη, όπως κάναμε εδώ και χρόνια». Ομοίως, ο συντάκτης του BBC για τη Ρωσία, Στιβ Ρόζενμπεργκ, τόνισε ότι το BBC «έχει υποβάλει αρκετά αιτήματα στο Κρεμλίνο τους τελευταίους 18 μήνες. Όμως πάντα υπήρχε ένα ‘όχι’ για εμάς».

«Ο αδικημένος και καημένος Βλαντιμίρ Πούτιν», σχολίασε σκωπτικά ο ανταποκριτής της Wall Street Journal, Γιάροσλαβ Τροφίμοβ, «Μέχρι τώρα, κανείς στη Δύση δεν είχε την ευκαιρία να τον ακούσει να εξηγεί όλους τους εξαιρετικούς λόγους για τους οποίους έπρεπε να εισβάλουν στην Ουκρανία», συμπλήρωσε.

Η συνέντευξη, που τόσο διαφημίστηκε από τον ίδιο τον δημοσιογράφο θα μεταδοθεί το απόγευμα (τοπική ώρα) μέσω του ιστοτόπου του, ανακοίνωσε η μέχρι πρότινος βεντέτα του Fox News μέσω Instagram.

Θα αρχίσει να προβάλλεται στις 18:00 (σ.σ. ώρα Ουάσιγκτον – 01:00 της Παρασκευής ώρα Ελλάδας), διευκρίνισε σε —μαυρόασπρη— ανάρτησή του, στην οποία διακρίνονται τα πρόσωπα των δυο ανδρών.

πηγή: https://www.ieidiseis.gr/

- Advertisement -