Πώς η μυστική ομάδα 8200 έστησε «νέα εποχή» στον πόλεμο

Η Μονάδα είναι διάσημη για την εργασιακή κουλτούρα που δίνει έμφαση στην «απρόβλεπτη» σκέψη

 

Η μαζική παγίδευση ηλεκτρονικών συσκευών που βρίσκονται στα χέρια εκατοντάδων ανθρώπων ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του πολέμου.

Η μαζική επίθεση κατά της Χεζμπολάχ με τις ταυτόχρονες εκρήξεις χιλιάδων βομβητών στον Λίβανο έστρεψε τα φώτα της δημοσιότητας στη μυστική Μονάδα 8200 του Ισραήλ, τη μονάδα πληροφοριών των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων, η οποία σύμφωνα με δυτική πηγή ασφαλείας συμμετείχε στον σχεδιασμό της επιχείρησης.

Ανώτερη πηγή ασφαλείας του Λιβάνου και άλλη πηγή, που επικαλείται το Reuters ανέφεραν ότι η υπηρεσία κατασκοπείας του Ισραήλ, Μοσάντ, ήταν υπεύθυνη για την επιχείρηση τοποθέτησης μικρής ποσότητας εκρηκτικών μέσα σε 5.000 βομβητές που παρήγγειλε η Χεζμπολάχ.

Παράλληλα, δυτική πηγή ασφαλείας είπε στο Reuters ότι η Μονάδα 8200, μια στρατιωτική μονάδα, που δεν ανήκει στη Μοσάντ, συμμετείχε στο στάδιο ανάπτυξης της επιχείρησης κατά της Χεζμπολάχ, η οργάνωση της οποίας γινόταν για πάνω από ένα χρόνο.

Η πηγή είπε ότι η μονάδα 8200 συμμετείχε στην τεχνική πλευρά της επιχείρησης με αντικείμενο το πώς θα μπορούσαν να εισάγουν εκρηκτικό υλικό στη διαδικασία κατασκευής.

«Τα καλύτερα στελέχη του Ισραηλινού στρατού»

Ο Yossi Kuperwasser, πρώην αξιωματούχος των στρατιωτικών πληροφοριών και τώρα διευθυντής ερευνών στο Ισραηλινό Φόρουμ Άμυνας και Ασφάλειας, είπε ότι δεν υπάρχει καμία επιβεβαίωση ότι η μονάδα στρατιωτικών πληροφοριών εμπλέκεται στην επίθεση.

Ωστόσο, είπε ότι τα μέλη της μονάδας 8200 ήταν μερικά από τα καλύτερα και λαμπρότερα στελέχη του ισραηλινού στρατού, που υπηρετούσαν σε μια μονάδα που εργάζεται στην ανάπτυξη των αμυντικών δυνατοτήτων του Ισραήλ.

«Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν είναι τεράστιες, πολύ απαιτητικές και χρειαζόμαστε τους καλύτερους ανθρώπους για να εργάζονται», είπε.

Η μονάδα, που πρόκειται για μία λεγεώνα νεαρών, επιλεγμένων στρατιωτών, αναπτύσσει και χειρίζεται εργαλεία συλλογής πληροφοριών και συχνά παρομοιάζεται με την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Σε μια σπάνια δημόσια δήλωση σχετικά με τις δραστηριότητες της μονάδας, ο IDF είπε το 2018 ότι βοήθησε στην αποτροπή αεροπορικής επίθεσης του Ισλαμικού Κράτους σε δυτική χώρα. Εκείνη την εποχή, ανέφερε ότι οι επιχειρήσεις της μονάδας εκτείνονταν από τη συλλογή πληροφοριών και την άμυνα στον κυβερνοχώρο έως τις «τεχνολογικές επιθέσεις».

Ενώ το Ισραήλ δεν επιβεβαίωσε ποτέ τη συμμετοχή του, πληροφορίες ανέφεραν ότι η Μονάδα 8200 συμμετείχε στην επίθεση Stuxnet που απενεργοποίησε τις ιρανικές πυρηνικές φυγόκεντρες καθώς και σε μια σειρά άλλων επιχειρήσεων υψηλού προφίλ εκτός του Ισραήλ.

Νεοσύλλεκτο σώμα επίλεκτων

Η μονάδα αποτελεί ουσιαστικά το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης του Ισραήλ, και όπως και οι υπόλοιπες υπηρεσίες άμυνας και ασφάλειας, επωμίστηκε μέρος της ευθύνης για την αποτυχία εντοπισμού της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ.

Ο διοικητής της παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα, αναφέροντας στην επιστολή του που μετέδωσαν τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ότι δεν είχε εκπληρώσει την αποστολή του.

Η Μονάδα είναι διάσημη για την εργασιακή κουλτούρα που δίνει έμφαση στην «απρόβλεπτη» σκέψη για την αντιμετώπιση ζητημάτων που προηγουμένως δεν είχαν αντιμετωπιστεί. Αυτό βοήθησε ορισμένους απόφοιτους να χτίσουν τον τομέα υψηλής τεχνολογίας του Ισραήλ και μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες του.

“Είτε πρόκειται για πρόβλημα που αφορά σε αδυναμία λογισμικού, μαθηματικά, κρυπτογράφηση, πρόβλημα εισβολής… πρέπει να είμαστε σε θέση να το κάνουμε μόνοι μας”, είπε ο Avi Shua, απόφοιτος της 8200, συνιδρυτής της Orca.

Η μονάδα έχει υψηλό ποσοστό κύκλου εργασιών νέων νεοσύλλεκτων που αντικαθιστούν βετεράνους, είπε ο Kobi Samboursky, άλλο πρώην μέλος της 8200 και Διευθύνων Συνεργάτης της Glilot Capital Partners, ενός fund που επενδύει στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και την τεχνητή νοημοσύνη.

«Το πιο σημαντικό πράγμα εδώ είναι η κουλτούρα του «can-do», όπου όλα είναι δυνατά», είπε ο Samboursky.

Το νέο κύμα εκρήξεων

Νέο κύμα εκρήξεων σε συσκευές του επικοινωνιακού εξοπλισμού της Χεζμπολά στοίχισε χθες Τετάρτη τη ζωή σε 20 ανθρώπους και τραυμάτισε πάνω από 450 σε όλο τον Λίβανο, επιτείνοντας ακόμη περισσότερο την ατμόσφαιρα ανησυχίας για το ξέσπασμα πολέμου με το Ισραήλ, ενώ αναμένεται σήμερα ομιλία του ηγέτη του σιιτικού κινήματος, που πρόσκειται στο Ιράν.

Ο Χασάν Νασράλα, ο οποίος δεν έχει τραυματιστεί εξαιτίας των εκρήξεων, σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στην παράταξή του, αναμένεται να εκφραστεί σήμερα στις 17:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) για τις εκρήξεις που η Χεζμπολά αποδίδει στις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες και ήταν μοιραίες για πολλά στελέχη της.

Χθες βράδυ, το λιβανικό υπουργείο Υγείας ενημέρωσε ότι «το κύμα εκρήξεων που προκάλεσε ο εχθρός σε γουόκι-τόκι (…) σκότωσε 20 ανθρώπους και τραυμάτισε πάνω από 450».

Το νέο κύμα εκρήξεων ακολούθησε τη σειρά επιθέσεων της προηγουμένης και την ταυτόχρονη ανακοίνωση της κυβέρνησης του Ισραήλ πως οι στόχοι του πολέμου που διεξάγει εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας πλέον επεκτείνονται και συμπεριλαμβάνουν την επιστροφή των δεκάδων χιλιάδων πολιτών που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στον βορρά, στα σύνορα με τον Λίβανο.

«Το κέντρο βάρους του πολέμου μετακινείται προς βορρά»

Χωρίς να αναφερθεί στις εκρήξεις στον Λίβανο, ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ δήλωσε χθες πως το «κέντρο βάρους» του πολέμου μετακινείται «προς βορρά», όπου είναι στην πράξη καθημερινές οι φονικές ανταλλαγές πυρών με τη Χεζμπολά, με αποτέλεσμα να φύγουν και στις δύο πλευρές της μεθορίου δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι.

Στη Βηρυτό, ασύρματοι εξερράγησαν ταυτόχρονα χθες σε νότια προάστια, τη στιγμή που γίνονταν οι κηδείες τεσσάρων μελών της Χεζμπολά τα οποία έχασαν τη ζωή τους την προηγουμένη εξαιτίας εκρήξεων βομβητών, ανέφεραν πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στο κίνημα και εργαζόμενοι στις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών.

Οι νέες εκρήξεις προκάλεσαν πανικό στους παρευρισκόμενους στις κηδείες και πολλοί έσπευσαν να καλυφθούν.

Προχθές Τρίτη, οι ταυτόχρονες εκρήξεις βομβητών, συστήματος αποστολής μηνυμάτων που χρησιμοποιεί το ισλαμιστικό κίνημα, σκότωσαν 12 ανθρώπους και τραυμάτισαν από 2.750 ως 2.800 άλλους, σύμφωνα με το λιβανικό υπουργείο Υγείας.

Από την επομένη του ξεσπάσματος του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, η Χεζμπολά άνοιξε μέτωπο στα σύνορα, για να υποστηρίξει τη Χαμάς, όπως τονίζει.

Οι αρχές του Ισραήλ δεν έχουν κάνει ως εδώ κανένα απολύτως σχόλιο δημόσια για τις εκρήξεις, που βρίσκονται στα πρωτοσέλιδα του ισραηλινού Τύπου.

Σύμφωνα με τον Άμος Χαρέλ της κεντροαριστερής εφημερίδας Haaretz, οι εκρήξεις των συσκευών επικοινωνίας του λιβανικού κινήματος έχουν πλέον φέρει «το Ισραήλ και τη Χεζμπολά στα πρόθυρα ολοκληρωτικού πολέμου».

Στην άλλη πλευρά, ο επικεφαλής της λιβανικής διπλωματίας, ο Αμπντάλα Μπου Χαμίμπ, εκτίμησε πως οι επιθέσεις αυτές προμηνύονται ευρύτερο πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Πηγή στη Χεζμπολά δήλωσε στο AFP ότι «οι βομβητές που εξερράγησαν ανήκαν σε παρτίδα που εισήχθη πρόσφατα» από το κίνημα και αποτελείτο «από 1.000 συσκευές».

Με βάση προκαταρκτικά στοιχεία έρευνας που διενεργείται από τις λιβανικές αρχές, οι συσκευές αυτές είχαν «προγραμματιστεί εκ των προτέρων να εκραγούν και περιείχαν εκρηκτικές ύλες τοποθετημένες πλάι στις μπαταρίες τους», δήλωσε πηγή στα λιβανικά σώματα ασφαλείας.

Ο Τσαρλς Λίστερ, ειδικός του Middle East Institute, εκτίμησε μέσω X ότι «η Μοσάντ», η υπηρεσία κατασκοπείας του Ισραήλ, «παρεισέφρησε στην αλυσίδα εφοδιασμού» της Χεζμπολά.

Το χάος από τις εκρήξεις στις κηδείες μετέδωσε το BBC

Ομάδα του BBC βρισκόταν σε κηδεία τεσσάρων από τους νεκρούς στο νότιο προάστιο Dahiya της Βηρυτού την Τετάρτη, όταν άκουσαν μια δυνατή έκρηξη γύρω στις 17:00 τοπική ώρα (14:00 GMT).
Επικράτησε χάος και σύγχυση μεταξύ των πενθούντων και στη συνέχεια άρχισαν να έρχονται αναφορές για εκρήξεις που συνέβησαν και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Ένα ανεπιβεβαίωτο βίντεο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έδειξε έναν άνδρα να πέφτει στο έδαφος μετά από μια μικρή έκρηξη κατά τη διάρκεια μιας πορείας της Χεζμπολάχ στην οποία συμμετείχαν μεγάλα πλήθη.
Ο Ερυθρός Σταυρός του Λιβάνου είπε ότι περισσότερα από 30 ασθενοφόρα απάντησαν σε εκρήξεις στα νότια προάστια της πρωτεύουσας, καθώς και στο νότιο Λίβανο και την κοιλάδα Μπεκάα.

Το υπουργείο Υγείας είπε ότι οι θανατηφόρες εκρήξεις «στόχευσαν ραδιοτηλέφωνα». Πηγή κοντά στη Χεζμπολάχ είπε επίσης στο πρακτορείο ειδήσεων Γαλλικό Πρακτορείο ότι τα ραδιοτηλεόραση που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της είχαν ανατιναχτεί.

Το κρατικό Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων (NNA) του Λιβάνου ανέφερε ότι ένας άνδρας σκοτώθηκε όταν ένα γουόκι-τόκι εξερράγη μέσα σε ένα κατάστημα που πωλούσε συσκευές κινητής τηλεφωνίας στο Τσάατ, στη βόρεια κοιλάδα Μπεκάα.

Αναγνώρισε τη συσκευή ως φορητό ραδιόφωνο VHF ICOM-V82, το οποίο είναι ένα μοντέλο που έχει πλέον καταργηθεί, κατασκευασμένο από τον κατασκευαστή ηλεκτρονικών ειδών ICOM με έδρα την Ιαπωνία.

Το NNA είπε ότι ένα άλλο ICOM-V82 εξερράγη σε ένα σπίτι στα περίχωρα της κοντινής πόλης Baalbek. Το βίντεο δείχνει ζημιές από πυρκαγιά σε τραπέζι και τοίχο, καθώς και κατεστραμμένα μέρη αυτού που φαινόταν να είναι ένα φορητό ραδιόφωνο που έφερε την ετικέτα “ICOM”.

Τι αναφέρει το Reuters για τους ασυρμάτους

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλέστηκε μια λιβανέζικη πηγή ασφαλείας ότι τα walkie-talkies αγοράστηκαν από τη Χεζμπολάχ πριν από πέντε μήνες – περίπου την ίδια περίοδο με την αγορά των τηλεειδοποιητών.

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios επικαλέστηκε δύο πηγές που ανέφεραν ότι οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν παγιδεύσει χιλιάδες γουόκι-τόκι προτού τα παραδώσουν στη Χεζμπολάχ ως μέρος του συστήματος επικοινωνίας έκτακτης ανάγκης της ομάδας εν καιρώ πολέμου.

Το BBC ζήτησε από το βρετανικό βραχίονα του ICOM να σχολιάσει τις αναφορές, αλλά παρέπεμψε όλα τα αιτήματα των μέσων ενημέρωσης στο γραφείο Τύπου της εταιρείας στην Ιαπωνία. Το BBC επικοινώνησε με το ICOM Japan.

Πηγές των ΗΠΑ και του Λιβάνου είπαν στους New York Times και στο Reuters ότι το Ισραήλ είχε τοποθετήσει μικρές ποσότητες εκρηκτικών μέσα στους τηλεειδοποιητές που ανατινάχθηκαν την Τρίτη.

Ένας οφθαλμίατρος σε νοσοκομείο στη Βηρυτό είπε στο BBC ότι τουλάχιστον το 60% των ανθρώπων που είχε δει είχε χάσει τουλάχιστον ένα μάτι, με τους περισσότερους να έχουν χάσει και ένα χέρι.

«Μάλλον αυτή είναι η χειρότερη μέρα της ζωής μου ως γιατρός. Πιστεύω ότι ο αριθμός των θυμάτων και το είδος της ζημιάς που έχει προκληθεί είναι τεράστιος», δήλωσε ο Δρ Elias Warrak.

«Δυστυχώς, δεν μπορέσαμε να σώσουμε πολλά μάτια και δυστυχώς η ζημιά δεν περιορίζεται στα μάτια – μερικά από αυτά έχουν βλάβη στον εγκέφαλο εκτός από οποιαδήποτε βλάβη στο πρόσωπο».

«Παραβίαση στο διεθνές δίκαιο»

«Η ταυτόχρονη στόχευση χιλιάδων ατόμων, είτε αμάχων είτε μελών ένοπλων ομάδων, χωρίς γνώση του ποιος είχε στην κατοχή του τις στοχευμένες συσκευές, τη θέση τους και το περιβάλλον τους κατά τη στιγμή της επίθεσης, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και, στο βαθμό που εφαρμόζεται, το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», δήλωσε ο Volker Türk, Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, σε δήλωση.

«Το εθιμικό διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο απαγορεύει τη χρήση παγίδων εκρήξεων –αντικειμένων με τα οποία είναι πιθανό να προσελκύονται οι άμαχοι ή συνδέονται με την κανονική μη στρατιωτική καθημερινή χρήση– ακριβώς για να αποφευχθεί ο σοβαρός κίνδυνος των αμάχων και να παραχθούν οι καταστροφικές σκηνές που συνεχίζουν να εκτυλίσσονται σε όλο τον Λίβανο σήμερα », δήλωσε ο Λάμα Φακίχ, διευθυντής Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Η χρήση εκρηκτικού μηχανισμού του οποίου η ακριβής τοποθεσία δεν θα μπορούσε να είναι αξιόπιστη θα ήταν παράνομα αδιάκριτη, χρησιμοποιώντας ένα μέσο επίθεσης που δεν θα μπορούσε να κατευθυνθεί σε συγκεκριμένο στρατιωτικό στόχο και ως αποτέλεσμα θα χτυπούσε στρατιωτικούς στόχους και αμάχους χωρίς διάκριση».

«Θα πρέπει να διεξαχθεί επειγόντως μια άμεση και αμερόληπτη έρευνα για τις επιθέσεις», είπε ο Φακίχ.

Πηγή:  https://www.zougla.gr/

- Advertisement -