«Παρέδωσε τη Γαλλία στη Λεπέν, την έκανε kingmaker»: Τα διεθνή ΜΜΕ για το «πραξικόπημα Μακρόν»

Η Λεπέν αποφάσισε για το νέο πρωθυπουργό και δίνει το «φιλί του θανάτου» σε Μπαρνιέ και Μακρόν.

 

Από τον Ιούλιο, όταν το «Νέο Λαϊκό Μέτωπο» κέρδισε τις πρόωρες εκλογές και πρότεινε για την πρωθυπουργία της Γαλλίας τη Λουσί Καστέ, ο Εμανουέλ Μακρόν είχε μπλοκάρει τη διαδικασία επικαλούμενος την αδυναμία σχηματισμού πλειοψηφικής κυβέρνησης υπό την Αριστερά και τον κίνδυνο πολιτικής αστάθειας.

Τελικά ο Γάλλος Πρόεδρος κατέληξε στον διορισμό του συντηρητικού Μισέλ Μπαρνιέ και το μόνο σίγουρο είναι πως η απόφασή του επιτείνει το πολιτικό χάος, το οποίο εξάλλου ο ίδιος προκάλεσε οδηγώντας αιφνιδιαστικά τη χώρα σε πρόωρες εκλογές μετά τη συντριβή του κόμματός του από τη Μαρίν Λεπέν στις ευρωεκλογές. «Ο 73χρονος Μισέλ Μπαρνιέ, επιστρέφοντας από τη συνταξιοδότηση για να ηγηθεί μιας κυβέρνησης μοιάζει απίθανο να προσφέρει μια σταθερή λύση», σχολιάζει δηκτικά ο Guardian σε δημοσίευμά του.

Ένα ακόμη «παράδοξο» των εξελίξεων είναι πως η Γαλλία μπήκε σε μια πολιτική περιπέτεια με τον Μακρόν να υποστηρίζει πως με τις εκλογές επιδίωξή του ήταν να ανακοπεί η πορεία της ακροδεξιάς προς την εξουσία. Τελικά αυτό επετεύχθη σε πρώτη φάση χάρη στο Λαϊκό Μέτωπο, τη συμμαχία της Αριστεράς που απαρτίζεται από τους Σοσιαλιστές, το κόμμα FI του Ζαν Λυκ Μελανσόν, τους Κομμουνιστές και τους Οικολόγους. Η Αριστέρα αναδείχθηκε πρώτη δύναμη. Καθώς όμως δεν κατάφερε να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, ο Γάλλος Πρόεδρος μπλόκαρε τον διορισμό πρωθυπουργό από τις τάξεις της και κατέληξε τελικά στον συντηρητικό Μισέλ Μπαρνιέ.

Ο πρώην υπουργός, ευρωπαίος επίτροπος και διαπραγματευτής του Brexit προέρχεται από τους Ρεπουμπλικάνους το τέταρτο (και καταϊδρωμένο με μόλις 47 έδρες από τις 577) δεξιό κόμμα του κοινοβουλίου και για να επιβιώσει η κυβέρνηση του «εκλεκτού» του Μακρόν, χρειάζεται υποχρεωτικά τη σιωπηρή – τουλάχιστον – υποστήριξη της ακροδεξιάς, του τρίτου ισχυρότερου μπλοκ στη γαλλική εθνοσυνέλευση.

Στην πραγματικότητα ο Μπαρνιέ εξαρτάται εξολοκλήρου από τη Μαρίν Λεπέν και με αυτόν τον τρόπο ο Γάλλος Πρόεδρος τη βάζει έμμεσα στην κυβέρνηση, προσφέροντάς της, όπως σχολιάζει το Politico, κυρίαρχο ρόλο και μια σημαντική νίκη, την οποία ο ίδιος ο Μακρόν ισχυριζόταν πως ήθελε να αποτρέψει. Η «Εθνική Συσπείρωση» μπορεί, όποτε το επιθυμεί, να «τραβήξει την πρίζα» στον Μπαρνιέ, ενδεχομένως πλέον και στον Μακρόν, υποστηρίζοντας μια ψήφο μομφής. «O Μακρόν έχει θέσει τη μοίρα της Γαλλίας στα χέρια της Λεπέν», αναφέρει ο Guardian.

Τα κόμματα της Αριστερής συμμαχία και το κοινωνικό μέτωπο κατά της Ακροδεξιάς μιλούν για «κλοπή των εκλογών» και «πραξικόπημα» και προγραμματίζουν μαζικές κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα, αρχής γενομένης από το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου.

Η Λεπέν αποφάσισε για τον νέο πρωθυπουργό

Οι πληροφορίες που αποκαλύπτει το Politico για τις παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις των τελευταίων ημερών σχετικά με την επιλογή του πρωθυπουργού, καταδεικνύουν πως ο Μακρόν παρέδωσε το ρόλο του «kingmaker» στη Λεπέν.

Οι ίδιες οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν επίσης πως ο Γάλλος Πρόεδρος δεν ήθελε σε καμία περίπτωση Αριστερή κυβέρνηση, όχι για την «πολιτική αστάθεια» που επικαλούταν, αλλά γιατί αυτή θα μπορούσε να ανατρέψει το οικονομικό του πρόγραμμα και τις «εμβληματικές» για αυτόν μεταρρυθμίσεις, όπως το ασφαλιστικό/συνταξιοδοτικό.

Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο που μίλησε στο Politico υπό τον όρο της ανωνυμίας, ο Μακρόν αρχικά εξέταζε για πρωθυπουργό τον ακραίο συντηρητικό Ξαβιέ Μπερτράν, ωστόσο αυτός «κόπηκε» ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Γάλλος Πρόεδρος με τη Μαρίν Λεπέν.

Ο Ξαβιέ Μπερτράν στο παρελθόν, μετά από μια νίκη στο προπύργιο της Λεπέν Hauts-de-France, είχε καυχηθεί πως «έσπασε τα σαγόνια» της ακροδεξιάς και αποτελεί μέχρι σήμερα «κόκκινο πανί» για την ηγεσία της «Εθνικής Συσπείρωσης».

Κάπως έτσι ο Μπερτράν βγήκε εκτός και τη θέση του πήρε ο Μπαρνιέ, ο οποίος έχει εκφράσει κατά θέσεις συμβατές με την ακροδεξιά, κυρίως στο μεταναστευτικό. Συνοψίζοντας τα «θέλω» της ακροδεξιάς για μια ανοχή σε μια νέα κυβέρνηση, η ίδια η Λεπέν έχει θέσει τους εξής όρους: «Σεβασμός» στους βουλευτές της Εθνικής Συσπείρωσης, αναλογική εκπροσώπηση στην Εθνοσυνέλευση, σκληρή στάση για τη μετανάστευση και την ασφάλεια, και μέτρα για τους εργαζόμενους στον προϋπολογισμό.

«Ο Μπαρνιέ φαίνεται ότι πληροί τουλάχιστον ένα από τα κριτήρια που απαιτούσαμε, το οποίο ήταν να έχουμε κάποιον που θα σέβεται τις διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις και θα μπορεί να μιλά με την Εθνική Συσπείρωση», σχολίασε η Λεπέν μετά την ανακοίνωση του διορισμού του νέου πρωθυπουργού.

Η Λεπέν δίνει το φιλί… του θανάτου

Η ακροδεξιά μπορεί όποτε το επιθυμεί να ανατρέψει την κυβέρνηση του Μπαρνιέ. Στην παρούσα φάση, όπως εκτιμά ο δημοσκόπος και πολιτικός αναλυτής της OpinionWay, Μπρούνο Ζανμπαρτ, η Λεπέν ενδεχομένως να μην έχει συμφέρον να επιταχύνει μια ακόμη κρίση. «Έχει τη μοίρα της κυβέρνησης στα χέρια τους, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι είναι προς το συμφέρον τους να ανατρέψουν την κυβέρνηση πολύ γρήγορα», δήλωσε στο Politico και πρόσθεσε:

«Θα μπορούσαν να αφήσουν τα πράγματα να συμβούν μέχρι να γίνουν προεδρικές εκλογές. Είναι δύσκολο να διοικήσεις μια χώρα χωρίς να κερδίσεις τις προεδρικές εκλογές».

Το «αλισβερίσι» του Μακρόν με την Εθνική Συσπείρωση έχουν προκαλέσει ανησυχία και στο στρατόπεδό του. Κεντρώος βουλευτής, σχολιάζοντας στο Politico τις εξελίξεις, είπε πως «δεν αντιστοιχούν στο πνεύμα του δημοκρατικού μετώπου», μια αναφορά στην ιστορική αρχή μεταξύ των κυρίαρχων κομμάτων του δημοκρατικού τόξου να κρατούν την ακροδεξιά μακριά από την εξουσία. «Η μοίρα του Μπαρνιέ εξαρτάται πλέον από την Εθνική Συσπείρωση», πρόσθεσε.

Το σημαντικότερο πρόβλημα για τον Μακρόν είναι πως στην πραγματικότητα κανένα κόμμα δεν έχει συμφέρον να βοηθήσει τον «αντιδημοφιλή» πρόεδρο να ολοκληρώσει με αξιοπρέπεια τη δεύτερη και τελευταία του θητεία. «Ποιος είναι ο λόγος να ρισκάρουν πολιτικό κεφάλαιο για να λειτουργήσουν ως σωσίβιο του Μακρονισμού», σημειώνεται σε άρθρο του Guardia και υπενθυμίζεται πως η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων.

Υπενθυμίζεται πως τον Οκτώβριο θα πρέπει να παρουσιαστεί το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού με τη Γαλλία να βρίσκεται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι περισσότεροι πολιτικοί είναι ήδη προσηλωμένοι στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Είναι χαρακτηριστικό πως ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες την υποψηφιότητα του για την προεδρία, ενώ οι κάλπες έχουν προγραμματιστεί θεωρητικά για το 2027.

Αξιωματούχοι του κόμματός του ανέφεραν πως ο άλλοτε στενός σύμμαχος και υποστηρικτής του Γάλλου Προέδρου εκτιμά ότι ο Εμανουέλ Μακρόν θα αναγκαστεί να παραιτηθεί τους επόμενους μήνες και οι προεδρικές εκλογές θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν την άνοιξη του 2025.

Ο Μακρόν, όπως γράφει ο Guardian, «έχει επί της ουσίας παραδώσει την πολιτική του επιβίωση στα χέρια της Λεπέν, η οποία μπορεί προσωρινά να επιδείξει πολιτειακό χαρακτήρα με την αποχή της για να περάσει ένας σκληρός προϋπολογισμός, την ευθύνη του οποίου θα αναλάβει εξολοκλήρου ο Γάλλος Πρόεδρος και το κόμμα του». «Μετά μπορεί να τραβήξει την πρίζα από την κυβέρνηση όταν οι συνθήκες θα είναι πιο ευνοϊκές για την προεδρική της υποψηφιότητα.

Ο Μπαρνιέ μοιάζει με το τελευταίο χαρτί του Μακρόν για τη διατήρηση της κληρονομιάς του, με την ελπίδα ότι από τώρα έως το 2027 θα συμβεί κάτι για τη διάσωση του πολιτικού κέντρου. Μην ποντάρετε σε αυτό».

Πηγή: https://www.ieidiseis.gr/

- Advertisement -