Πανικός και απελπισία: Η Ουκρανική Κυβέρνηση μπορεί να χρειαστεί να εκκενώσει το Κίεβο

Τα νεύρα είναι στα άκρα στην Ουάσιγκτον λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

 

Πρόσφατα, ένας υψηλόβαθμος εμπειρογνώμονας εξωτερικής πολιτικής και στρατιωτικής πολιτικής των ΗΠΑ μίλησε ξεκάθαρα. Το Κίεβο θα χάσει τον πόλεμο.

Οι ΗΠΑ θα αλλάξουν τις μεθόδους τους – προς περισσότερο τρόμο και τακτικές εξέγερσης. Το Κίεβο και η Ευρώπη πρέπει να διατηρηθούν σε μια αντιρωσική πορεία.

Η ηλεκτρονική εφημερίδα του Χονγκ Κονγκ Asia Times αναδημοσίευσε ένα αναλυτικό και προγραμματικό άρθρο του Αμερικανού ειδικού στον στρατό και την εξωτερική πολιτική Stephen Bryen .

Το κείμενο εμφανίστηκε στην πύλη Substack Weapons and Strategy  σχετικά πρόσφατα. Ο Bryen παρουσιάζεται ως πρώην «Αρχηγός του Επιτελείου της Υποεπιτροπής Μέσης Ανατολής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ» και πρώην «Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας για θέματα Πολιτικής» που είναι σήμερα «Ανώτερος Συνεργάτης στο Κέντρο Πολιτικής Ασφάλειας» και στο “Yorktown Institute.

Ο Αμερικανός εμπειρογνώμονας συνοψίζει την στρατιωτική κατάσταση της Ουκρανίας και παραδέχεται ότι τα ουκρανικά στρατεύματα υφίστανται μεγάλες απώλειες σε όλους τους τομείς.
Η Ουκρανία θα μπορούσε να συγκρατήσει τον ρωσικό στρατό για λίγο, αλλά δεν μπορεί να τον σταματήσει.

Εν όψει αυτής της στρατιωτικής κατάστασης, «πανικός» έχει κυριεύσει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και η Ουάσιγκτον «αναζητά μια νέα πολιτική».

Με την άσκηση του ΝΑΤΟ «Steadfast Defender», η οποία έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει σχεδόν πέντε μήνες, η δυτική στρατιωτική συμμαχία θέλει «να ενισχύσει την εντύπωση της αξιοπιστίας του ΝΑΤΟ». Ο Αμερικανός ειδικός δεν φαίνεται να πιστεύει πραγματικά ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να εντυπωσιάσουν την Μόσχα στρατιωτικά.

Παραδέχεται ότι οι ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ έχουν ήδη στείλει ένα μεγάλο μέρος των «στρατηγικών αποθεμάτων πολεμικού υλικού» τους στην Ουκρανία, γι’ αυτό και τα δικά τους αποθέματα έχουν σε μεγάλο βαθμό αδειάσει.

Σε αντίθεση με την Ρωσία, η οποία ενίσχυσε με επιτυχία την παραγωγή όπλων της και αύξησε την παραγωγή εξοπλιστικών οπλικών συστημάτων, η παραγωγή όπλων και πυρομαχικών δεν προοδεύει στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Οι δυτικές χώρες αντιμετώπισαν «ελλείψεις εργατικού δυναμικού, προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και αργές παραγγελίες προμηθειών». Οι ΗΠΑ έδωσαν επίσης «το μεγαλύτερο μέρος των κρίσιμων πολεμικών προμηθειών τους» στην Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ επί του παρόντος δεν είναι σε θέση να «σώσουν την Ευρώπη» ακόμη κι αν το ήθελαν, παραδέχεται ο Μπράιεν.

Οι ΗΠΑ αλλάζουν την πολιτική τους για την Ουκρανία

Εξαιτίας αυτής της εξέλιξης, οι ΗΠΑ θα άλλαζαν την πολιτική τους – και θα αναγνωρίσουν ότι «δεν μπορούν να κερδίσουν έναν συμβατικό πόλεμο εναντίον της Ρωσίας». Ταυτόχρονα, αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να κερδίσουν έναν «συμβατικό πόλεμο κατά της Κίνας» και ίσως «ούτε καν εναντίον του Ιράν ή των μικροσκοπικών Χούτι», όπως επισημαίνει ο Μπράιεν.

Ως εκ τούτου, μια «νέα πολιτική της Ουκρανίας» έχει ήδη «κρυσταλλωθεί τους τελευταίους μήνες». Εάν αυτό είναι αλήθεια, θα πρέπει να «λάβει υπόψη την νέα πραγματικότητα». Η «νέα πραγματικότητα» θα ήταν επομένως ότι «η Ουκρανία θα χάσει τον πόλεμο και η ουκρανική κυβέρνηση μπορεί να χρειαστεί να εκκενώσει το Κίεβο».

Αυτή η νέα πολιτική θα μετακινηθεί από περισσότερο ή λιγότερο συμβατικό πόλεμο σε τρομοκρατικές τακτικές κατά της Ρωσίας, είπε ο Bryen:

«Επιχειρησιακά, η πολιτική πιθανότατα θα είναι η χρήση ειδικών επιχειρήσεων, δολοφονιών, βομβαρδισμών και άλλων μέσων, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής ανατίναξης πυρηνικού αντιδραστήρα, για να τιμωρηθούν οι Ρώσοι και να μην ισορροπήσουν».

Το ουκρανικό κοινό ήταν προετοιμασμένο για αυτήν την αλλαγή πριν από μήνες από τον Πρόεδρο Ζελένσκι, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η Μόσχα θα «ανατινάξει έναν πυρηνικό αντιδραστήρα».

Σύμφωνα με τον αμερικανό εμπειρογνώμονα, η Μόσχα «αναμφίβολα γνωρίζει» ότι ένας πυρηνικός σταθμός στην δυτική Ρωσία θα μπορούσε να επιλεγεί για μια τέτοια επίθεση και «ότι θα είναι Ουκρανοί σαμποτέρ που θα εκτελέσουν την εντολή».

«Τρεις αναγκαιότητες»

Ο Bryen συνεχίζει: Υπάρχουν τρεις επιταγές για την Ουάσιγκτον.

  • Η πρώτη είναι να συνεχίσει τον πόλεμο και να συνεχίσει να απαιτεί χρήματα από το Κογκρέσο. Αυτό είναι ένα δύσκολο εγχείρημα γιατί εάν η Ουκρανία καταρρεύσει, θα είναι δύσκολο να λάβεις υποστήριξη για μια προσπάθεια απελπισίας.
  • “Η δεύτερη αναγκαιότητα είναι να διατηρηθεί σε λειτουργία μια φιλοδυτική ουκρανική κυβέρνηση, ακόμα κι αν πρέπει να φύγει από το Κίεβο. Αυτό σημαίνει επίσης ότι η σημερινή κυβέρνηση πρέπει να επιβιώσει πολιτικά: αν γίνει πραξικόπημα, τότε όλα έχουν χαθεί.
  • Η τρίτη «αναγκαιότητα» που ονομάστηκε από τον Bryen θυμίζει την ευρέως αναφερόμενη ιδρυτική αρχή του ΝΑΤΟ, η οποία αποδίδεται στον Βρετανό Λόρδο Ismay «να κρατήσει τους Ρώσους έξω, τους Αμερικανούς μέσα και τους Γερμανούς κάτω»! Η Ρωσία πρέπει να μείνει έξω από την Ευρώπη, δηλαδή, οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να αποτραπούν από το να κάνουν τις δικές τους συμφωνίες με την Μόσχα.

Εάν η Μόσχα πετύχαινε να εγκαταστήσει μια φιλορωσική κυβέρνηση στο Κίεβο, οι Ευρωπαίοι θα έπρεπε στην πραγματικότητα να βασιστούν ξανά σε μια πραγματιστική συνεργασία με την Μόσχα.

Σύμφωνα με τον Bryen, η Γερμανία διαδραματίζει κεντρικό ρόλο σε αυτό το πλαίσιο. Η τρέχουσα ομοσπονδιακή κυβέρνηση «δεν θέλει να μιλήσει με την Ρωσία», για την ώρα! Και ο Bryen εκφράζει τους φόβους των ΗΠΑ ότι αυτή η στάση του Βερολίνου θα μπορούσε να αλλάξει «στο εγγύς μέλλον».

Η τελευταία παράγραφος του άρθρου εκφράζει τους φόβους της Ουάσιγκτον! Σε λίγες μόνο φράσεις, οι πολεμικοί στόχοι των ΗΠΑ γίνονται ξεκάθαροι, ή μάλλον αυτό που, από την οπτική γωνία της ελίτ των ΗΠΑ, πρέπει να αποτραπεί με κάθε κόστος:

«Εάν πέσει η Ουκρανία, η Γερμανία θα πρέπει να αλλάξει την πολιτική της. Ο ευκολότερος τρόπος για την κυβέρνησή της να αλλάξει κατεύθυνση είναι να κατηγορήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες για κάτι, για παράδειγμα για την καταστροφή του αγωγού Nord Stream. Αυτό θα άνοιγε την πόρτα σε μια συζήτηση με τον Πούτιν».

Αυτή η ανησυχία των ΗΠΑ για την συνεργασία Ευρώπης/Γερμανίας-Ρωσίας απηχεί αυτό που είπε ο πρώην διευθυντής της αμερικανικής δεξαμενής σκέψης Stratfor, George Friedman, το 2015, ένα χρόνο μετά το πραξικόπημα στην Ουκρανία: Μια Γερμανο-Ρωσική οικονομική συνεργασία είναι η μεγαλύτερη απειλή για την ΗΠΑ.

ΠΗΓΉ: https://www.el.gr/

- Advertisement -