Παναθηναϊκός: Ματσάρα με Τσέλσι στο ΟΑΚΑ και κλήρωση για πρόκριση!

Το προφίλ των 6 αντιπάλων του


 

 


Το προφίλ των 6 αντιπάλων του

 

ΤΣΕΛΣΙ (Αγγλία)

 

 

Αλήθεια, υπάρχει κάτι που δεν είναι γνωστό για την Τσέλσι; Υπάρχει. Ποια θα είναι η ευρωπαϊκή της λίστα. Κάποια στιγμή έφτασε να έχει κοντά στα 50 επαγγελματικά συμβόλαια χάρη στην λαιμαργία του Τοντ Μποέλι να αγοράζει ό,τι κινείται και πλέον ξεσκαρτάρει με γοργούς ρυθμούς. «Μπορεί να φαίνεται ότι στο προπονητικό μας κέντρο, γυμνάζονται 40-45 παίκτες, όμως εγώ δουλεύω καθημερινά με ένα γκρουπ 22-23 παικτών, τους άλλους δεν τους βλέπω καν, δεν θα παίξουν ποτέ», δικαιολογήθηκε ο Έντσο Μαρέσκα, νέος κι αυτός στο πόστο, διαδεχόμενος τον Μαουρίτσιο Ποκετίνο.

Η Τσέλσι είναι ένα work in progress. Με άγνωστη ημερομηνία παραλαβής όμως. Είναι μία ομάδα που χτίζεται μέρα με την ημέρα, επιχειρεί να βάλει βάσεις και σαφή φιλοσοφία στο παιχνίδι της. Παρά τις αμέτρητες μεταγραφές, πέρσι εξασφάλισε στο τέλος ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο χάρη σε ένα ντεμαράζ προς το τέλος του πρωταθλήματος που της εξασφάλισε την 6η θέση στην Premier League. Σε θεωρητικό επίπεδο, το Conference League δεν το βλέπει καν. Θα αποτελέσει διοργάνωση για ξεμούδιασμα. Στην πραγματικότητα, είναι το μοναδικό διεθνές τρόπαιο που λείπει από την συλλογή της, έχει κατακτήσει Champions, Europa League, Κύπελλο Κυπελλούχων, Σούπερ Καπ και Παγκόσμιο Συλλόγων. Άλλωστε, δίνεται πρώτο φαβορί για την κατάκτηση της διοργάνωσης, ένας ευρωπαϊκός τίτλος δεν μπορεί να υποτιμηθεί ποτέ.

Για να μπει πάντως στο League phase, έφτυσε αίμα. Πίστεψε ότι καθάρισε με το 2-0 επί της Σερβέτ στο Λονδίνο, όμως στην Ελβετία είδε τον χάρο με τα μάτια της. Παρότι προηγήθηκε με πέναλτι του Νκουνκού από νωρίς, οι γηπεδούχοι γύρισαν το ματς (2-1) και από το 72ο λεπτό πολιόρκησαν για το γκολ της παράτασης, δίχως τελικά να τα καταφέρουν. Εντός συνόρων, η κατάσταση είναι κάπως καλύτερη. Δεν μπόρεσε να κοντράρει την Μάντσεστερ Σίτι στην πρεμιέρα (0-2), ωστόσο το εκκωφαντικό 2-6 στην έδρα της Γουλβς δημιούργησε την αίσθηση ότι κάτι πάει να δημιουργηθεί, σε μία ομάδα γεμάτη πανάκριβα πρότζεκτ (Καϊσέδο, Έντσο Φερνάντες, Μούντρικ, Τζάκσον, Νκουνκού, Ζοάο Φέλιξ, Πάλμερ, Πέδρο Νέτο), που κάποια στιγμή πρέπει να βγουν. Μία ομάδα που μοιάζει με ένα πείραμα, που κανείς δεν ξέρει πως θα εξελιχθεί στην πορεία, η μετά-Αμπράμοβιτς εποχή συνεχίζει να έχει ατελείωτο χρήμα, αλλά καμία ποδοσφαιρική λογική.

 

ΤΖΟΥΡΓΚΑΡΝΤΕΝ (Σουηδία)

Η σουηδική ομάδα έχει μια αρκετά γεμάτη τροπαιοθήκη, μετρώντας 12 Πρωταθλήματα, 5 Κύπελλα αλλά και 1 Κύπελλο Intertoto, όσο φυσικά υπήρχε αυτή η διοργάνωση. Πρόκειται για μια ομάδα που τα τελευταία χρόνια διεκδικεί διαρκώς τον τίτλο στην χώρα της και φέτος βρίσκεται στην 2η θέση της κατάταξης, έχοντας 38 βαθμούς σε 19 αγωνιστικές και ούσα στο -7 από την Μάλμε (που έχει ένα ματς περισσότερο).

Η χρηματιστηριακή αξία του ρόστερ της ανέρχεται στα 18.15 εκατ. ευρώ, με την διαφορά από τον Παναθηναϊκό να είναι πολύ σημαντική. Ο αστέρας της ομάδας είναι ο Τομπάιας Γκούλικσεν, 21χρονος Νορβηγός εξτρέμ που σε 27 παιχνίδια μετράει 5 γκολ και 6 ασίστ. Είναι διεθνής με όλα τα μικρά κλιμάκια της Νορβηγίας, κοστολογείται στα 4 εκατ. ευρώ και σίγουρα έχει πολύ μεγάλες προοπτικές.

Προπονητής της Τζουργκάρντεν είναι ο 56χρονος Σουηδός, Κιμ Μπέργκστραντ, που ανέλαβε την θέση του τον Ιανουάριο του 2019 και γνωρίζει φυσικά απόλυτα την ομάδα του. Όσον αφορά την έδρα της, είναι η «Tele2 Arena», χωρητικότητας 30.000 θεατών, που κατασκευάστηκε το 2013.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πέρα από την κατάκτηση του Intertoto την σεζόν 1975-76, δεν έχει πετύχει κάτι σπουδαίο, με καλύτερη πορεία αυτή της σεζόν 2022-23, όταν έφτασε στους «16» του Conference League. Προκρίθηκε από όμιλο κόντρα σε Γάνδη, Μόλντε και Σάμροκ Ρόβερς, όμως αποκλείστηκε εύκολα με συνολικό σκορ 5-0 από την Λεχ Πόζναν.

Την σεζόν 2023-24 αποκλείστηκε στα προκριματικά της ίδιας διοργάνωσης από την Λουκέρνη, ενώ φέτος απέκλεισε τις Πρόγκρες Νίντερκορν, Ίλβες και Μάριμπορ, εξασφαλίζοντας έτσι την παρουσία της στην League Phase της διοργάνωσης, εκεί όπου ευελπιστεί να επαναλάβει τα όσα έκανε πριν μια διετία.

Σε μεταγραφικό επίπεδο, απέκτησε φέτος αρκετούς ποδοσφαιριστές, η συντριπτική πλειοψηφία εκ των οποίων είναι Σουηδοί και αγωνίζονταν στο Πρωτάθλημα. Ακριβότερη προσθήκη ήταν αυτή του 24χρονου αριστερού μπακ, Βίκτορ Μπεργκ, έναντι 900 χιλ. ευρώ από την Βάρναμο. Σχεδόν το ίδιο ποσό (890 χιλ. ευρώ) δαπανήθηκε και για τον 21χρονο κεντρικό χαφ, Πάτρικ Άσλουντ, που αγωνιζόταν στην Βαστέρας.

 

ΕΛΣΙΝΚΙ (Φινλανδία)

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά βρίσκεται στον δρόμο ελληνικής ομάδας, αφού πέρσι βρέθηκε στον ίδιο όμιλο με τον ΠΑΟΚ ξανά στο Conference League, χάνοντας τόσο εντός (2-3), όσο και εκτός έδρας (4-2). Τι είχε μείνει από εκείνα τα παιχνίδια; Ο συνθετικός χλοοτάπητας του γηπέδου της, που είχε δυσκολέψει αφάνταστα τους παίκτες του Δικεφάλου, αλλά και η διάθεση της να παίξει επιθετικά, με τα δικά της όπλα, χωρίς να θέλει να καταστρέψει το παιχνίδι του αντιπάλου. Ισόβια πρωταθλήτρια Φινλανδίας, πήρε τον τίτλο για 4η συνεχόμενη φορά, όμως τα θαλάσσωσε στα προκριματικά του Champions League.

Αποκλείστηκε στον 1ο προκριματικό από την Λιθουανική Πανεβέζις (3-0, 1-1) και «υποβιβάστηκε» στον 3ο προκριματικό του Conference League στο μονοπάτι των πρωταθλητών. Εκεί απέκλεισε στα πέναλτι την Ντέτσιτς από το Μαυροβούνιο (1-0, 1-2) και μπήκε στο League stage με τον πιο χιτσκοκικό τρόπο, σε απίστευτη πρόκριση επί της Κλάκσβικ από τα Φερόε (2-2, 2-1), χάρη σε δύο γκολ στις καθυστερήσεις στον επαναληπτικό της Φινλανδίας!

Το πρωτάθλημα της είναι σε πλήρη εξέλιξη και φέτος κινδυνεύει να χάσει το πρωτάθλημα για πρώτη φορά μετά από 5 χρόνια, αφού βρίσκεται στο -4 από την πρωτοπόρο Κουόπιο, μία αγωνιστική πριν την λήξη της κανονικής διάρκειας (υπάρχουν και πλέι-οφ τίτλου).

Σε σχέση με την περσινή της ομάδα, έχασε τον πρώτο της σκόρερ Ραντούλοβιτς που πήγε στην αγγλική Χάντερσφιλντ, όμως η ελληνική της παροικία μεγάλωσε, αφού δίπλα στον Γιώργο Κανελλόπουλο προστέθηκε ο Γιώργος Αντζουλάς (αμφότεροι με περάσματα από τον Αστέρα Τρίπολης).

Μία ομάδα που δείχνει σε ύφεση σε σχέση με την περασμένη σεζόν, η οποία βρίσκεται σε εντελώς διαφορετικό καλαντάρι, ένας σύλλογος που ήδη θεωρεί επιτυχημένη την ευρωπαϊκή της πορεία, με την συμμετοχή της στο League phase του Conference League.

 

THE NEW SAINTS (Ουαλία)

Η ομάδα από την Ουαλία με το εντυπωσιακό σημεία ιδρύθηκε το 1959 και φυσικά δεν έχει την παραμικρή εμπειρία από την τελική φάση ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Τα 16 Πρωταθλήματα που έχει κατακτήσει της έχουν δώσει την ευκαιρία να συμμετάσχει και στο Champions League, όμως ποτέ δεν κατάφερε κάτι παραπάνω από μία πρόκριση σε προκριματικούς γύρους. Ακόμα κι όταν υποβιβαζόταν στην κατώτερη διοργάνωση, δεν ήταν σε θέση να μπει σε ομίλους.

Στο Conference League πανηγύρισε δύο σερί προκρίσεις την σεζόν 2021-22, όμως αποκλείστηκε στον τρίτο προκριματικό γύρο από την Βικτόρια Πλζεν. Την σεζόν 2022-23 αποκλείστηκε από την Βίκινγκουρ Ρέικιαβικ, ενώ πέρσι βγήκε εκτός από την Εσπεράνζ του Λουξεμβούργου. Φέτος πάντως πήρε μια πρόκριση στον 1ο προκριματικό του Champions League, κόντρα στην Ντέτσιτς, και παρά τους αποκλεισμούς από Φερεντσβάρος και Πετροκούμπ βρέθηκε στα Play-Offs του Conference League, όπου απέκλεισε την Πανεβέζις της Λιθουανίας.

Το ρόστερ της έχει χρηματιστηριακή αξία ύψους 2.84 εκατ. ευρώ και ουσιαστικά δεν υπάρχει κανένας ποδοσφαιριστής που να ξεχωρίζει σε αυτό. Με 250 χιλ. ευρώ κοστολογείται ο 21χρονος Άγγλος επιθετικός, Μπραντ Γιανγκ, που έχει εξαιρετική σχέση με τα αντίπαλα δίχτυα και μετρά 32 γκολ και 4 ασίστ σε 43 εμφανίσεις με την συγκεκριμένη ομάδα. Οι παίκτες που απέκτησαν φέτος οι The New Saints ήρθαν ως ελεύθεροι ή δανεικοί, είτε από το Πρωτάθλημα της Ουαλίας, είτε από τις μικρές κατηγορίες της Αγγλίας. Ο πιο έμπειρος πάντως είναι ο 28χρονος στόπερ, Χάρισον ΜακΓκάχεϊ, που ήρθε από την Όλνταμ της National League.

Προπονητής τους είναι ο 46χρονος Άγγλος Κρεγκ Χάρισον, που ανέλαβε την θέση αυτή το 2022 και εγχώρια τα πηγαίνει εξαιρετικά, κατακτώντας τα 2 τελευταία Πρωταθλήματα. Όσον αφορά την έδρα τους, είναι το «Park Hall», με 1.034 θέσεις (αλλά χωρητικότητα 2.034 θεατών σε διεθνή παιχνίδια), που χτίστηκε το 1993.

 

ΜΠΟΡΑΤΣ ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ (Βοσνία)

Ζει τις κορυφαίες ευρωπαϊκές στιγμές στην ιστορία της, αφού έγινε η δεύτερη ομάδα στην ιστορία του βοσνιακού ποδοσφαίρου (μετά την Ζρίνσκι), που θα παίξει σε αυτό που παλιά λέγαμε ομίλους. Θα μπορούσε να είναι στο Europa League, όμως αποκλείστηκε στα πλέι-οφ από την Φερεντσβάρος με τον πιο επώδυνο τρόπο. Πήρε 0-0 στην Ουγγαρία από την Φερεντσβάρος, προηγήθηκε με 1-0 στο πρώτο ημίχρονο της παράτασης, όμως ισοφαρίστηκε λίγο πριν το τέλος και έχασε την πρόκριση στα πέναλτι (2-3). Είναι η ομάδα που απέκλεισε ο ΠΑΟΚ στον 2ο προκριματικό του Champions League, έδειξε κάποια πράγματα στην ήττα της με 3-2 στην Τούμπα, όμως ήταν παντελώς ακίνδυνη στον επαναληπτικό της Μπάνια Λούκα (0-1), δείχνοντας ότι δεν είχε το επίπεδο για να προσχωρήσει πιο μακριά στην διοργάνωση.

Πέρσι κατέκτησε το τρίτο πρωτάθλημα Βοσνίας στην ιστορία της, με αρκετή διαιτητική εύνοια και πολλές σκιές και το καλοκαίρι ανανέωσε σε μεγάλο βαθμό το ρόστερ της, με ξένους δεύτερης διαλογής από πρωταθλήματα της Κεντρικής Ευρώπης. Οι «μαχητές» (όπως μεταφράζεται το Μπόρατς) εδρεύουν στην Μπάνια Λούκα, μία πόλη με έντονο το σερβικό στοιχείο και ουσιαστικά αποτελούν την αθλητική έκφανση των Σέρβων στην χώρα. Έδρα τους είναι το Γκράντσκι ένα γήπεδο με ταρτάν στίβου περιμετρικά, το οποίο χωράει 10.000 κόσμο και γεμίζει στα ευρωπαϊκά παιχνίδια, με το κοινό της να είναι αρκετά θερμό, αλλά και με πολύ φιλικές διαθέσεις προς οτιδήποτε ελληνικό, όπως φάνηκε και στα παιχνίδια με τον ΠΑΟΚ.

Ως μοναδική εκπρόσωπος του βοσνιακού ποδοσφαίρου στην Ευρώπη είναι δεδομένο ότι θα έχει διευκολύνσεις στο πρωτάθλημα, όπου έχει δώσει μόλις ένα παιχνίδι φέτος παρότι βρισκόμαστε στην 4η αγωνιστική. Με τακτική βάση το 4-2-3-1 και φιλοσοφία από την σερβική σχολή, οι Τσρβένο-πλάβι είναι μία σκληρή, δυσκολοκατάβλητη ομάδα που θα στηριχθεί στην έδρα της, θέλοντας να ρουφήξει ως το μεδούλι μία εμπειρία που δεν έχει γευτεί ποτέ στην ιστορία της…

 

Και..

ΝΤΙΝΑΜΟ ΜΙΝΣΚ (Λευκορωσία)

Μια από τις πιο ιστορικές ομάδες της Λευκορωσίας, η οποία ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1927 και κοντεύει να συμπληρώσει έναν αιώνα ζωής. Σε όλα αυτά τα χρόνια έχει κατακτήσει 8 Πρωταθλήματα Λευκορωσίας και 3 Κύπελλα, ενώ στην τροπαιοθήκη της υπάρχει και ένα Σοβιετικό Πρωτάθλημα. Τα τελευταία χρόνια βέβαια είχε υποχωρήσει εντός των συνόρων, αφού πριν το 2023, το τελευταίο της Πρωτάθλημα είχε έρθει το 2004 και έκτοτε η καλύτερή της επίδοση ήταν η δεύτερη θέση του 2014, του 2015 και του 2017.

Φέτος πάντως μπορεί να ελπίζει ότι θα φτάσει ξανά στην κορυφή, αφού σε 15 αγώνες μετρά 10 νίκες και 5 ισοπαλίες και με 35 βαθμούς φιγουράρει στην 3η θέση της κατάταξης, στο -5 από την πρωτοπόρο Νέμαν Γκρόντνο αλλά με 3 παιχνίδια λιγότερα. Έχει μάλιστα 5 σερί νίκες και είναι η μοναδική αήττητη ομάδα της διοργάνωσης. Μένει λοιπόν να φανεί εάν θα ρίξει το βάρος στα εγχώρια, ειδικά από την στιγμή που στην Ευρώπη δεν έχει ιδιαίτερες βλέψεις.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει αγωνιστεί κάποιες φορές στους ομίλους του Europa League και συνολικά μετρά 103 αγώνες στην διοργάνωση αυτή, συμπεριλαμβανομένων φυσικά των προκριματικών. Φέτος ξεκίνησε από τα προκριματικά του Champions League, όπου απέκλεισε την Πιούνικ και αποκλείστηκε από την Λουντογκόρετς. Στον 3ο προκριματικό του Europa League πέρασε την Λίνκολν Ρεντ Ίμπς και ο αποκλεισμός από την Άντερλεχτ στα Play-Offs την έστειλε στην League Phase του Conference League.

Το ρόστερ της έχει αξία μόλις 6.93 εκατ. ευρώ, με τον Ντανιίλ Κουλίκοφ (26χρονος Ρώσος αμυντικός χαφ) να είναι ο ακριβότερος ποδοσφαιριστής της και να κοστολογείται στις 700 χιλ. ευρώ. Κάποιο γνωστό όνομα στο δυναμικό της δεν υπάρχει, ενώ οι λίγες μεταγραφές που πραγματοποίησε αφορούσαν ελεύθερους παίκτες ή δανεισμούς.

Προπονητής της Ντιναμό Μινσκ είναι ο 48χρονος Λευκορώσος, Βαντίμ Σκριπτσένκο, που ανέλαβε το 2022 και το συμβόλαιό του εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου, ενώ το γήπεδό της χτίστηκε το 1934 και έχει χωρητικότητα 22.246 θεατών

- Advertisement -