Ούγγρος υπουργός: Όλη η Ευρώπη κάνει δουλειές με τους Ρώσους απλώς το κρύβουν-Τι κάνει η ελλάδα και η Κύπρος;

Σύμφωνα με τον ίδιο οι καιροί είναι εξαιρετικά δύσκολοι στην Ευρώπη και έρχεται μεγάλη οικονομική κρίση

Ο Υπουργός Εξωτερικών και Εμπορίου Péter Szijjártó πραγματοποίησε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ρώσο υπουργό Υγείας Mihail Albertovics Murasko, όπου είπε ότι, κατά τη γνώμη του, η ανάπτυξη της ουγγρορωσικής οικονομικής συνεργασίας αποτελεί σημαντικό συμφέρον για την χώρα του.

Ο Péter Szijjártó είχε συνομιλίες με τον Ρώσο υπουργό Υγείας Mihail Albertovich Murasko την Παρασκευή.

Ο επικεφαλής του ουγγρικού υπουργείου ανέφερε στο Facebook ότι η συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικής Συνεργασίας Ουγγαρίας-Ρωσίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Puskás Arena, πραγματοποιήθηκε σε ασυνήθιστη τοποθεσία λόγω της αύξησης των τιμών.

Ο Péter Szijjártó ανέφερε ότι «αυτό που παραμένει αμετάβλητο, είναι ότι η Ουγγαρία πρέπει να διατηρήσει τη συνεργασία με τη Ρωσία. Πολύ απλά, γιατί αυτό είναι το εθνικό μας συμφέρον, αυτό είναι το συμφέρον του ουγγρικού λαού», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών και Εμπορίου.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ρώσο Υπουργό Υγείας, ο επικεφαλής του ουγγρικού υπουργείου είπε ότι, κατά τη γνώμη του, είναι προς το εθνικό οικονομικό συμφέρον, την εθνική ασφάλεια και το εθνικό στρατηγικό συμφέρον να αναπτυχθεί η οικονομική συνεργασία μεταξύ Ουγγαρίας και Ρωσίας σε τομείς που δεν επηρεάζονται από διεθνείς κυρώσεις.

“Παρεμπιπτόντως, όλη η Ευρώπη κάνει δουλειές με τους Ρώσους, απλώς προσπαθούν να το κρύψουν” σημείωσε ο Péter Szijjártó.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι καιροί είναι εξαιρετικά δύσκολοι στην Ευρώπη σήμερα και αντί για τις οικονομικές επιδόσεις, μόνο η αβεβαιότητα αυξάνεται και κατά τη γνώμη του, αφού το προηγούμενο μοντέλο, που βασιζόταν σε συνδυασμό δυτικών τεχνολογιών και ανατολικών μεταφορέων ενέργειας, έχει καταρρεύσει”.

Ο ίδιος εκτιμά ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας δεν λειτουργούν, επιπλέον, και σημαντικός αριθμός ευρωπαϊκών εταιρειών και χωρών συνεχίζουν να διατηρούν την οικονομική τους συνεργασία, έστω και με παράκαμψη των κυρώσεων.

“Ούτε εμείς συμφωνούμε με τις κυρώσεις, αλλά εφόσον εμφανίζονται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, φυσικά τις σεβόμαστε”, είπε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι η Ουγγρική κυβέρνηση συνήθως ασκεί βέτο εάν μια συγκεκριμένη πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης βλάπτει σοβαρά τα εθνικά συμφέροντα.

Ο Péter Szijjártó έθιξε επίσης ενεργειακά θέματα. Χαιρέτισε που ο διαπραγματευτικός εταίρος του τον διαβεβαίωσε ότι η Μόσχα παραμένει προσηλωμένη στη συμμόρφωση με τις συμβάσεις που εγγυώνται την προμήθεια της Ουγγαρίας σε φυσικό αέριο και αργό πετρέλαιο.

Αναφέρθηκε ότι από τις αρχές του 2024, η Ρωσία έχει προμηθεύσει την Ευρώπη με 4,8 εκατομμύρια μετρικούς τόνους LNG, δηλαδή πάνω από το 16% των συνολικών εισαγωγών της Ε.Ε.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters, τα προβλεπόμενα έσοδα της Ρωσίας από πετρέλαιο και φυσικό αέριο τον Απρίλιο ανέρχονται σε 1,292 τρισεκατομμύρια ρούβλια (14 δισεκατομμύρια δολάρια), από 648 δισεκατομμύρια ρούβλια τον Απρίλιο του 2023 και ελαφρώς χαμηλότερα από τα 1,308 τρισεκατομμύρια ρούβλια του περασμένου μήνα.

Η Ρωσία ο κύριος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ελλάδας το πρώτο εξάμηνο του 2024

H Ρωσία έγινε ο κύριος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ελλάδας το πρώτο εξάμηνο του 2024, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το 50% των εισαγωγών, δήλωσε ο διαχειριστής του ελληνικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου ΔΕΣΦΑ.

Η εταιρεία δημοσίευσε τα αποτελέσματα της κατανάλωσης φυσικού αερίου για το πρώτο εξάμηνο του 2024 την Πέμπτη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της, η εγχώρια κατανάλωση φυσικού αερίου αυξήθηκε σχεδόν κατά 30%. «Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ για το πρώτο εξάμηνο του 2024, η κατανάλωση φυσικού αερίου στη χώρα αυξάνεται. Η εγχώρια κατανάλωση αερίου αυξήθηκε κατά 29,76%, φτάνοντας τις 30,78 τεραβατώρες (TWh) έναντι 23,72 TWh την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η συνολική ζήτηση φυσικού αερίου μειώθηκε κατά 7,14% λόγω της μείωσης των εξαγωγών», ανέφερε η εταιρεία.

Οι εισαγωγές φυσικού αερίου διαμορφώθηκαν στις 30,93 TWh, σημειώνοντας οριακή πτώση κατά 8,14% από 33,67 TWh το πρώτο εξάμηνο του 2023, ανέφερε. Το κύριο σημείο εισαγωγής φυσικού αερίου στη χώρα αυτή την περίοδο ήταν το σημείο Σιδηροκάστρου, μέσω του οποίου εισάγεται αέριο ρωσικού αγωγού στην Ελλάδα.

- Advertisement -

Πηγή pentapostagma