Ώρα μηδέν στη Μέση Ανατολή – Θέμα χρόνου το χτύπημα του Ιράν στο Ισραήλ
Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν ότι περιμένουν το «πράσινο φως» από τον Αγιατολάχ Χαμενεΐ για να επιτεθούν στο Ισραήλ ως αντίποινα για την δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια αλλά και του υψηλόβαθμού στελέχους της Χεζμπολάχ, Φουάντ Σουκρ.
Θέμα χρόνου είναι η επίθεση του Ιράν και των συμμάχων του κατά του Ισραήλ, με τον κίνδυνο της γενίκευσης του πολέμου στη Μέση Ανατολή να είναι πιο ορατός από ποτέ παρά τις προσπάθειες της διεθνούς διπλωματίας για αυτοσυγκράτηση.
Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν ότι περιμένουν το «πράσινο φως» από τον Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ για να εκτοξεύσουν εκατοντάδες πυραύλους που έχουν ήδη τοποθετήσει στην ιρανική πόλη Μπαντάρ Αμπάς, την ώρα που η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ενημερώσει τους Αμερικανούς νομοθέτες ότι τα αντίποινα του Ιράν μπορεί να γίνουν ακόμα και μέσα στις επόμενες ώρες, σύμφωνα με τη Washington Post. Το χτύπημα επιβεβαίωσε και ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Μασούντ Πεσεσκιάν, που τόνισε ότι «θα απαντήσουμε σίγουρα».
Ο Άντονι Μπλίνκεν χαρακτήρισε την τρέχουσα συγκυρία «κρίσιμη στιγμή» για την περιοχή και δήλωσε ότι «Όλα τα μέρη πρέπει να απόσχουν από την κλιμάκωση», κατά τη διάρκεια συνάντησής του με την ομόλογό του της Αυστραλίας Πένι Γουόνγκ στην αμερικανική πρωτεύουσα.
«Όλα τα μέρη πρέπει να λάβουν μέτρα για να αμβλυνθούν οι εντάσεις. Η κλιμάκωση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Θα οδηγήσει σε περισσότερη σύγκρουση, περισσότερη βία, περισσότερη ανασφάλεια», διαμήνυσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.
Το Ιράν παράλληλα έχει καλέσει έκτακτη συνεδρίαση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας στη Τζέντα, ενώ εξέδωσε ΝΟΤΑΜ που απαγορεύει τη διέλευση αεροσκαφών σχεδόν στο σύνολο του εναέριου χώρου του, προσπαθώντας να λάβει τη στήριξη των ισλαμικών χωρών, αφού επιμένει ότι είναι δικαίωμά του να απαντήσει για την δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη. Έχει εξάλλου προειδοποιήσει για σφοδρό και μαζικό χτύπημα με δήλωση των Φρουρών της Επανάστασης στο Al Jazeera.
Την ίδια ώρα μεγάλη είναι η ανησυχία στις διεθνείς αγορές, που κατέγραψαν ισχυρές απώλειες υπό τον φόβο για ύφεση της αμερικανικής οικονομίας, ενώ ο ιαπωνικός Νικέι έκλεισε με πτώση 12,4% στη χειρότερη συνεδρίαση από το 1987.
Εν τω μεταξύ η κατάσταση στο Τελ Αβίβ είναι ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί τόσο στο Ισραήλ όσο και στη Μέση Ανατολή με πολλές εταιρείες να αναστέλλουν τις πτήσεις τους από και προς Τελ Αβίβ αλλά και Βηρυτό, μεταξύ των οποίων και η Aegean, με τον εναέριο χώρο του Ισραήλ και του Ιράν να είναι άδειος, αφού και οι δύο χώρες βρίσκονται σε καθεστώς ετοιμότητας.
Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε ότι η δολοφονία του Χανίγια έγινε με σκοπό την παράταση του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας και περιπλέκει τις συνομιλίες για επίλυση της σύγκρουσης, τονίζοντας ότι θεωρεί πως ήταν μία «άνανδρη ενέργεια και επικίνδυνη εξέλιξη στην ισραηλινή πολιτική», ενώ κάλεσε τις ισραηλινές αρχές «κατοχής (πρέπει) να εγκαταλείψουν τις φιλοδοξίες τους και να τερματίσουν την επίθεσή τους εναντίον του λαού μας και της υπόθεσής μας, να συμμορφωθούν προς το διεθνές δίκαιο και να εφαρμόσουν την αραβική πρωτοβουλία για την ειρήνη, καθώς και άμεση και διαρκή κατάπαυση του πυρός και απόσυρση (των ενόπλων δυνάμεών τους) από τη Λωρίδα της Γάζας».
Aμπάς: Ο έλεγχος της Λωρίδας της Γάζας πρέπει να επιστραφεί στις νόμιμες παλαιστινιακές αρχές
Ο έλεγχος της Λωρίδας της Γάζας πρέπει να επιστραφεί στις νόμιμες παλαιστινιακές αρχές και τα σχέδια του Ισραήλ να τον διατηρήσει προσωρινά είναι απαράδεκτα, τόνισε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA και μεταδόθηκε σήμερα.
«Η Γάζα πρέπει να κυβερνηθεί υπό την αιγίδα της ΟΑΠ (της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης) και τη νόμιμη παλαιστινιακή κυβέρνηση. Αντιτασσόμαστε σθεναρά στα ισραηλινά σχέδια για προσωρινές λύσεις», πρόσθεσε.
Ο κ. Αμπάς είπε στο RIA, ενόψει της επίσκεψής του στη Μόσχα την επόμενη εβδομάδα, πως θα συζητήσει με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν σχετικά με την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και θα επιδιώξει συντονισμό των θέσεων.
«Βασικός στόχος της επίσκεψής μας είναι να γίνουν διαβουλεύσεις και να ανταλλαχθούν απόψεις για τις τελευταίες εξελίξεις στην παλαιστινιακή και στη διεθνή σκηνή, να υπάρξει συντονισμός θέσεων και να ενισχυθούν οι διμερείς σχέσεις σε όλα τα πεδία», είπε ο κ. Αμπάς.
Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής μετά την επίσκεψή του στη Ρωσία —από τη Δευτέρα 12η ως την Τετάρτη 14η Αυγούστου, σύμφωνα με διπλωματική πηγή του πρακτορείου— αναμένεται να βρίσκεται στην Τουρκία από την Τετάρτη 14η ως και την Πέμπτη 15η Αυγούστου.
Η Ρωσία, που έχει στενές σχέσεις τόσο με το Ιράν, όσο και με άραβες ηγέτες, ανάμεσά τους τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, καταδίκασε τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια την περασμένη Τετάρτη στην Τεχεράνη και παρότρυνε όλα τα μέρη να αποφύγουν περαιτέρω αποσταθεροποίηση της Μέσης Ανατολής.
Ταυτόχρονα, η Μόσχα δεν χάνει ευκαιρία να επικρίνει τη Δύση, ειδικά τις ΗΠΑ, επισημαίνοντας πως αψηφά την ανάγκη να ιδρυθεί ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967.
Χθες Δευτέρα ο Σεργκέι Σαϊγκού, ο πρώην υπουργός Άμυνας, πλέον γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, συναντήθηκε με τον νέο πρόεδρο του Ιράν, τον Μασούντ Πεζεσκιάν. Ο τελευταίος δήλωσε αποφασισμένος να ενισχύσει περαιτέρω τη σχέση με τη Ρωσία, «στρατηγικό σύμμαχο» της Ισλαμικής Δημοκρατίας.Αναστασία – Βασιλική Γκολέμη
πριν μία ώρα
Ισραηλινοί διαδηλωτές απέκλεισαν τον αυτοκινητόδρομο του Τελ Αβίβ
Η ομάδα Ισραηλινών ακτιβιστών, η οποία περιλαμβάνει συγγενείς αιχμαλώτων που κρατούνται στη Γάζα, απαιτεί από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Νετανιάχου να καταλήξει σε συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων με τη Χαμάς.
Πλάνα που αναρτήθηκαν από Ισραηλινούς δημοσιογράφους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επαληθευμένα από το πρακτορείο ελέγχου γεγονότων Sanad του Al Jazeera, δείχνουν τουλάχιστον δώδεκα διαδηλωτές στον αυτοκινητόδρομο Ayalon της πόλης, με αρκετούς να κρατούν πανό που καταδικάζουν τον Νετανιάχου.
Για μήνες, Ισραηλινοί διαδηλωτές, μαζί με μέλη της οικογένειας Ισραηλινών αιχμαλώτων, έχουν οργανώσει διαδηλώσεις ζητώντας μια άμεση συμφωνία απελευθέρωσης αιχμαλώτων και τον Νετανιάχου να παραιτηθεί.
Η λιβανέζικη οργάνωση είπε ότι στόχευσε ένα κτίριο που χρησιμοποιούσαν Ισραηλινοί στρατιώτες στο χωριό Αβιβίμ κοντά στα σύνορα της Μπλε Γραμμής του Λιβάνου με το Ισραήλ.
Η ανακοίνωση ήρθε μετά την ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού ότι αναχαίτισε ένα βλήμα πάνω από το Kerem Ben Zimra και το Gush Halav, πόλεις που βρίσκονται κοντά στο Avivim στην Άνω Γαλιλαία.
Η αμερικανική αεροπορική εταιρεία ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις πτήσεις μεταξύ της Νέας Υόρκης και της ισραηλινής πόλης Τελ Αβίβ έως τις 31 Αυγούστου «λόγω συνεχιζόμενων συγκρούσεων στην περιοχή».
Νωρίτερα, η γερμανική Lufthansa ανέστειλε επίσης τις πτήσεις της προς το Τελ Αβίβ του Ισραήλ, την Τεχεράνη του Ιράν και τη Βηρυτό του Λιβάνου έως τις 12 Αυγούστου.
Οι κινήσεις έρχονται καθώς πολλές χώρες, όπως η Τουρκία, η Ιαπωνία, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία ζήτησαν από τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τον Λίβανο εν μέσω απειλών του Ιράν να επιτεθεί στο Ισραήλ για τις δολοφονίες του Χανίγια της Χαμάς και του στρατιωτικού διοικητή της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ .
Τη Ρωσία αναμένεται να επισκεφθεί ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, από τη Δευτέρα 12η ως την Τετάρτη 14η Αυγούστου, έκανε γνωστό το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο διπλωματική πηγή.
Στο μεταξύ, το ότι η δολοφονία του επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια την περασμένη Τετάρτη στην Τεχεράνη σκοπό είχε να παραταθεί ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας και περιπλέκει τις συνομιλίες για την επίλυση της σύγκρουσης, δήλωσε ο ίδιος μιλώντας στο ίδιο πρακτορείο.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σκοπός της δολοφονίας» του ηγέτη του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος «ήταν να παραταθεί και να επεκταθεί ο πόλεμος» στη Μέση Ανατολή, είπε ο κ. Αμπάς, σύμφωνα με το RIA.
«Θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για να τερματιστεί η επίθεση και να αποσυρθούν τα ισραηλινά στρατεύματα από τη Γάζα», πρόσθεσε.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και η Αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις ενημερώθηκαν από τις ομάδες εθνικής ασφάλειας για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης επίθεσης με ρουκέτες στη βάση του Άιν αλ Άσαντ που στεγάζει αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ.
Ο Μπάιντεν ανέφερε σε ανάρτησή του στο X: «Λάβαμε ενημερώσεις σχετικά με τις απειλές από το Ιράν και τους πληρεξούσιους του, τις διπλωματικές προσπάθειες για αποκλιμάκωση των περιφερειακών εντάσεων και τις προετοιμασίες για υποστήριξη του Ισραήλ σε περίπτωση που δεχθεί ξανά επίθεση».
Και πρόσθεσε: «Συζητήσαμε επίσης τα βήματα που λαμβάνουμε για να υπερασπιστούμε τις δυνάμεις μας και να απαντήσουμε σε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον του προσωπικού μας με τρόπο και τόπο της επιλογής μας».
Η κινεζική πρεσβεία στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, Βηρυτό, εξέδωσε μια δήλωση καλώντας τους Κινέζους πολίτες να ταξιδέψουν στη χώρα με προσοχή, επικαλούμενη μια «ζοφερή και περίπλοκη» κατάσταση ασφαλείας.
Η πρεσβεία κάλεσε επίσης τους Κινέζους υπηκόους και τα ιδρύματα στον Λίβανο να παραμείνουν σε υψηλή ετοιμότητα και να ενισχύσουν τις προφυλάξεις ασφαλείας.
Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι οι δυνάμεις αεράμυνας αναχαίτισσαν έναν «ύποπτο εναέριο στόχο» που εκτοξεύτηκε από τον Λίβανο προς το βόρειο Ισραήλ.
Ανέφερε ότι οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ενεργοποιήθηκαν καθώς το βλήμα καταρρίφθηκε πάνω από το Kerem Ben Zimra και το Gush Halav στην Άνω Γαλιλαία και πρόσθεσε ότι δεν υπήρξαν θύματα.
Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έκλεισε τη σημερινή συνεδρίαση με μεγάλη πτώση, με τους φόβους μιας ύφεσης στις ΗΠΑ και το «ξεπούλημα» που είχε προηγηθεί στις διεθνείς αγορές να προκαλούν πανικό στους επενδυτές.
Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones, στη χειρότερη επίδοσή του από το 2022, υποχώρησε κατά 2,60% στις 38.703,27 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας έκλεισε με πτώση 3,43% (στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο) στις 16.200,08 μονάδες και ο διευρυμένος δείκτης S&P 500 στις 5.186,33 μονάδες, με πτώση 3%.
Οι ΗΠΑ στέλνουν μήνυμα στο Ιράν να μην προχωρήσει σε κλιμάκωση αυτή την «κρίσιμη στιγμή» στη Μέση Ανατολή
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ παρότρυνε άλλες χώρες να επιδώσουν μέσω διπλωματικών διαύλων στο Ιράν το μήνυμα ότι η κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή δεν θα ήταν προς το συμφέρον της, δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενώ ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν χαρακτήρισε την τρέχουσα συγκυρία «κρίσιμη στιγμή» για την περιοχή.
Ο κ. Μπλίνκεν διαβεβαίωσε ότι η Ουάσιγκτον έχει αποδυθεί σε «εντατικές διπλωματικές προσπάθειες, μέρα και νύχτα» για να αποκλιμακωθεί η ένταση, εν μέσω της ανησυχίας για τα αντίποινα που φέρεται να προετοιμάζει η Τεχεράνη εναντίον του Ισραήλ, μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια την περασμένη εβδομάδα.
«Όλα τα μέρη πρέπει να απόσχουν από την κλιμάκωση», είπε ο κ. Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια συνάντησής του με την ομόλογό του της Αυστραλίας Πένι Γουόνγκ στην αμερικανική πρωτεύουσα.
«Όλα τα μέρη πρέπει να λάβουν μέτρα για να αμβλυνθούν οι εντάσεις. Η κλιμάκωση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Θα οδηγήσει σε περισσότερη σύγκρουση, περισσότερη βία, περισσότερη ανασφάλεια».
Το Ιράν, που κατηγόρησε το Ισραήλ για τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια την περασμένη Τετάρτη, διαμηνύει πως θα υπάρξει «σκληρή τιμωρία» του εβραϊκού κράτους για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς και αυτήν ηγετικού στελέχους της λιβανικής Χεζμπολά, του Φουάντ Σουκρ, σε ισραηλινό βομβαρδισμό στη Βηρυτό την περασμένη Τρίτη.
Επισήμως, το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια, πάντως ορκίστηκε πως θα αφανίσει τη Χαμάς μετά την άνευ προηγουμένου έφοδο του στρατιωτικού βραχίονα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος σε νότιους τομείς της επικράτειάς του την 7η Οκτωβρίου, το έναυσμα του καταστροφικού πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.
Χθες ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η αντιπρόεδρός του Κάμαλα Χάρις ενημερώθηκαν από την ομάδα τους που είναι αρμόδια για θέματα εθνικής ασφάλειας για τις εξελίξεις, ιδίως για τις απειλές που εγείρουν το Ιράν και σύμμαχοί του για το αμερικανικό στρατιωτικό προσωπικό στην περιοχή, σύμφωνα με την προεδρία των ΗΠΑ.
Ενημερώθηκαν για την επίθεση στην αεροπορική βάση Αλ Ασάντ στο Ιράκ και τα μέτρα που εξετάζονται για την προστασία των μελών των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ και την ανταπόδοση οποιασδήποτε επίθεσης. Τουλάχιστον πέντε αμερικανοί στρατιωτικοί τραυματίστηκαν στην επίθεση με ρουκέτες εναντίον της; βάσης, δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
Τους τονίστηκε πως είναι ακόμη «ασαφές» το εάν, το πότε και το πώς θα επιτεθούν το Ιράν και η Χεζμπολά εναντίον του Ισραήλ.
Ακόμη, ενημερώθηκαν για τις κινήσεις του αμερικανικού στρατού για να υποστηρίξει την άμυνα του Ισραήλ σε περίπτωση που γίνει στόχος επίθεσης. Και ακόμη, για τις διπλωματικές προσπάθειες να αποκλιμακωθεί η ένταση στην περιοχή και στις —ακόμη αδιέξοδες— προσπάθειες να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, πάντα σύμφωνα με τις υπηρεσίες της αμερικανικής προεδρίας.
Ο κ. Μπλίνκεν συνομίλησε νωρίτερα χθες με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, τον σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι, και τον αιγύπτιο ομόλογό του Μπαντρ Αμπντελάτι.
Στις δηλώσεις του στην Ουάσιγκτον ο κ. Μπλίνκεν απηύθυνε ξανά έκκληση στα μέρη να «σπάσουν αυτόν τον κύκλο» της βίας και να κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας — παρά τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια, βασικού παράγοντα στις έμμεσες διαπραγματεύσεις. «Επείγει τα μέρη να κάνουν ορθές επιλογές τις ώρες και τις ημέρες που έρχονται», τόνισε, καλώντας τα να κλείσουν συμφωνία και όχι να «αναζητούν τρόπους να καθυστερήσουν ή να αρνηθούν».
Η Τεχεράνη έχει αρχίσει να ζητά από τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει τα προηγμένα συστήματα αεράμυνας της, ανέφεραν τη Δευτέρα οι New York Times .
Πηγές σημείωσαν επίσης ότι η Μόσχα άρχισε να προμηθεύει το Ιράν με προηγμένο εξοπλισμό ραντάρ και αεράμυνας.
Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Τελ Αβίβ, με αφορμή τα πέμπτα γενέθλια του Αριέλ Μπίμπας, ζητώντας την απελευθέρωση του αγοριού και των συγγενών του που κρατούνται όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας εδώ και σχεδόν 10 μήνες, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Ορισμένοι από τους συμμετέχοντες φορούσαν πορτοκαλί μπλουζάκια και καπέλα, ως αναφορά στο χρώμα των μαλλιών του Αριέλ, κόκκινα, όπως του αδελφού Κφιρ, που ήταν σχεδόν ενός έτους όταν τον έπιασαν όμηρο.
Η δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Χανίγια σκοπό είχε να παραταθεί και να εξαπλωθεί ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας, εκτιμά ο ηγέτης της Παλαιστινιακής Αρχής Αμπάς
Η δολοφονία του επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια την περασμένη Τετάρτη στην Τεχεράνη σκοπό είχε να παραταθεί ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας και περιπλέκει τις συνομιλίες για την επίλυση της σύγκρουσης, δήλωσε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, ο Μαχμούντ Αμπάς, στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σκοπός της δολοφονίας» του ηγέτη του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος «ήταν να παραταθεί και να επεκταθεί ο πόλεμος» στη Μέση Ανατολή, είπε ο κ. Αμπάς, σύμφωνα με το RIA.
«Θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για να τερματιστεί η επίθεση και να αποσυρθούν τα ισραηλινά στρατεύματα από τη Γάζα», πρόσθεσε.
Ο Ισμαήλ Χανίγια σκοτώθηκε στην πρωτεύουσα του Ιράν τα ξημερώματα της περασμένης Τετάρτης. Το Ιράν και η Χαμάς ορκίστηκαν να εκδικηθούν τον θάνατό του· η εξέλιξη επέτεινε την ανησυχία πως ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας —διανύει πλέον την 305η ημέρα του— θα οδηγήσει σε ανάφλεξη όλη τη Μέση Ανατολή.
«Το θεωρούμε αυτό άνανδρη ενέργεια και επικίνδυνη εξέλιξη στην ισραηλινή πολιτική», τόνισε ο Μαχμούντ Αμπάς στο RIA.
«Οι ισραηλινές αρχές κατοχής πρέπει να εγκαταλείψουν τις φιλοδοξίες τους και να τερματίσουν την επίθεσή τους εναντίον του λαού μας και της υπόθεσής μας, να συμμορφωθούν προς το διεθνές δίκαιο και να εφαρμόσουν την αραβική πρωτοβουλία για την ειρήνη, καθώς και άμεση και διαρκή κατάπαυση του πυρός και απόσυρση (των ενόπλων δυνάμεών τους) από τη Λωρίδα της Γάζας», έκρινε.
Παλαιστίνια σύζυγος στελέχους της Χαμάς υπέκυψε στα τραύματα που υπέστη υπό κράτηση στο Ισραήλ
Η Ουάφα Τζαράρ, σύζυγος στελέχους της Χαμάς στην Τζενίν, στη βόρεια Δυτική Όχθη, είχε συλληφθεί την 21η Μαΐου
Τουλάχιστον τέσσερις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και άλλοι επτά τραυματίστηκαν από ισραηλινά πυρά στην Άκαμπα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, κατά τη διάρκεια επιδρομής τις πρώτες πρωινές ώρες, ανέφερε το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής, διευκρινίζοντας πως δύο από τους τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.
«Ισραηλινές δυνάμεις έκαναν έφοδο στην Άκαμπα, περικύκλωσαν σπίτι και ενεπλάκησαν με νεαρούς (…) χρησιμοποιώντας αληθινές σφαίρες», μετέδωσε το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.
Οι νεκροί είναι 36χρονος, δυο 19χρονοι και 14χρονο παιδί, διευκρίνισε εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.
Στοιχεία των ειδικών δυνάμεων «του (ισραηλινού) στρατού έκαναν έφοδο στην πόλη και περικύκλωσαν σπίτι, ακολουθούμενοι από στρατιωτικά οχήματα των δυνάμεων κατοχής», ανέφερε το WAFA, επικαλούμενο μαρτυρίες κατοίκων.
Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει σχολιάσει τις πληροφορίες για την επιχείρηση ως αυτό το στάδιο.
Οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις προετοιμάζονται για «μεγάλης κλίμακας» επιχείρηση εσπευσμένης απομάκρυνσης γερμανών πολιτών από το Λίβανο και ευρύτερα τη Μέση Ανατολή, καθώς το Βερολίνο εκτιμά ότι το Ιράν πρόκειται να αντεπιτεθεί στο Ισραήλ εντός της εβδομάδας, αναφέρουν το περιοδικό Der Spiegel και το Γερμανικό Πρακτορείο.
Περισσότεροι από 2.000 Γερμανοί πιστεύεται πως βρίσκονται το τρέχον διάστημα στον Λίβανο.
Σύμφωνα με το περιοδικό, ειδικοί της κυβέρνησης είναι βέβαιοι ότι η Χεζμπολάχ θα εξαπολύσει μαζική επίθεση εναντίον του Ισραήλ και από τον Λίβανο και θεωρούν ότι θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να σταματήσει η εξάπλωση της σύγκρουσης, αφού το Ισραήλ κατά πάσα πιθανότητα θα ανταποδώσει.
Ο σχεδιασμός του γερμανικού υπουργείου Άμυνας για την επιχείρηση διάσωσης των Γερμανών στον Λίβανο περιλαμβάνει μεταγωγικά αεροσκάφη Α400Μ, με τα πληρώματα να βρίσκονται εδώ και μέρες σε ετοιμότητα στην Κάτω Σαξονία προκειμένου να παραλάβουν υπηκόους της χώρας από την Βηρυτό, να τους μεταφέρουν στην Κύπρο και να επιστρέψουν στον Λίβανο, για να επαναλάβουν την διαδικασία όσες φορές χρειαστεί.
Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 2.000 Γερμανοί βρίσκονται ακόμη στον Λίβανο. Στην λίστα έκτακτης ανάγκης του υπουργείου Εξωτερικών περιλαμβάνονται 2.100 ονόματα, αλλά οι αρμόδιες υπηρεσίες εκτιμούν ότι υπάρχουν πολλοί οι οποίοι δεν έχουν ακόμη εγγραφεί.
Το Spiegel αναφέρει ότι στο υπουργείο εκφράζεται απογοήτευση για το γεγονός ότι ελάχιστοι πήραν σοβαρά υπόψη την οδηγία για άμεση εγκατάλειψη του Λιβάνου με εμπορικές πτήσεις. Εφόσον χρειαστεί να διασωθούν από την Bundeswehr, θα κληθούν κατόπιν να πληρώσουν το –υψηλό– κόστος, διευκρινίζει το Spiegel.
Το περιοδικό υποστηρίζει ακόμη ότι οι υπεύθυνοι της επιχείρησης εκφράζουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, το αεροδρόμιο της Βηρυτού θα κλείσει άμεσα ή να βομβαρδιστεί από το Ισραήλ. Σε αυτή την περίπτωση, «η παραλαβή όσων χρειάζονται προστασία με μεταγωγικά αεροσκάφη θα ήταν (…) ουσιαστικά αδύνατη», επισημαίνεται.
Το «Σχέδιο Β» της γερμανικής κυβέρνησης προβλέπει εσπευσμένη απομάκρυνση διά θαλάσσης των Γερμανών που βρίσκονται στον Λίβανο. Σε αυτή την περίπτωση, θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί η φρεγάτα Hamburg, η οποία βρίσκεται εν πλω προς την Ερυθρά Θάλασσα στο πλαίσιο της επιχείρησης προστασίας της διεθνούς ναυσιπλοΐας της Ευρωπαϊκής Ένωσης («Ασπίδες»). Το πολεμικό πλοίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα ύδατα νότια της Ελλάδας.
Στον πιο πρόσφατο πόλεμο του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ (το 2006), η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε απομακρύνει εσπευσμένα πολλούς Γερμανούς από τον Λίβανο μέσω Συρίας – αλλά αυτή η επιλογή δεν υπάρχει πλέον, μετά το 2011.
Η ετοιμότητα στο Ισραήλ για την επίθεση της Χεζμπολάχ και του Ιράν αυξάνεται, αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια επιβεβαιωμένη πληροφορία για το πότε αυτή θα συμβεί. Την ίδια ώρα όμως, το Channel 13 αποκάλυψε πως ανώτεροι αξιωματούχοι του ισραηλινού στρατού πρότειναν σε μια σειρά από πρόσφατες συζητήσεις, μεταξύ άλλων με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας Γκαλάντ, να εξαπολύσουν επίθεση κατά της Χεζμπολάχ, ακόμη και πριν από την απάντηση από τον Λίβανο.
Χρειάζεται να τονιστεί ότι η πρόταση εξετάστηκε και προς το παρόν δεν έγινε αποδεκτή. Σύμφωνα με ανώτερα στελέχη του στρατού, η πρόταση ήρθε για να «υπονομεύσει το αίσθημα του εχθρού».
Εν τω μεταξύ, σήμερα ο υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ επισκέφθηκε το σημείο ελέγχου της Πολεμικής Αεροπορίας και πραγματοποίησε αξιολόγηση της κατάστασης με τον διοικητή της δύναμης, υποστράτηγο Τόμερ Μπαρ και άλλους ανώτερους αξιωματούχους.
Ο Γκάλαντ είπε στους διοικητές της πολεμικής αεροπορίας: «Οι εχθροί μας εξετάζουν προσεκτικά τα βήματά τους χάρη στις ικανότητες που επιδείξατε τον τελευταίο χρόνο. Ωστόσο, πρέπει να προετοιμαστούμε για όλες τις πιθανότητες».
«Ομοίως, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν υποστήριξε ότι η Τεχεράνη «δεν ενδιαφέρεται για έναν περιφερειακό πόλεμο», αλλά τόνισε ότι κατά τη γνώμη του καθεστώτος του αγιατολάχ «το Ισραήλ πρέπει να τιμωρηθεί για να αποτραπεί η αστάθεια στο μέλλον.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η αντιπρόεδρός του —και υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία στις εκλογές του Νοεμβρίου— Κάμαλα Χάρις ενημερώθηκαν από την ομάδα που είναι αρμόδια για θέματα εθνικής ασφαλείας στον Λευκό Οίκο για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένων των απειλών που κατά την Ουάσιγκτον εγείρουν το Ιράν και σύμμαχοί του για το αμερικανικό στρατιωτικό προσωπικό στην περιοχή, σύμφωνα με την προεδρία των ΗΠΑ.
Ενημερώθηκαν για την επίθεση στην αεροπορική βάση Αλ Ασάντ και τα μέτρα που εξετάζονται για την προστασία των μελών των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ και την ανταπόδοση οποιασδήποτε επίθεσης.
Ακόμη, ενημερώθηκαν για τις κινήσεις του αμερικανικού στρατού για να υποστηρίξει την άμυνα του Ισραήλ σε περίπτωση που γίνει στόχος επίθεσης εκ νέου. Και ακόμη, για τις διπλωματικές προσπάθειες να αποκλιμακωθεί η ένταση στην περιοχή και στις —ακόμη αδιέξοδες— προσπάθειες να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, πάντα σύμφωνα με τις υπηρεσίες της αμερικανικής προεδρίας.
Oι ΗΠΑ έχουν μεταφέρει ήδη τουλάχιστον δύο αντιτορπιλικά στη Μέση Ανατολή, πιο κοντά στο Ισραήλ, με την Ουάσιγκτον να είναι ασαφής για το χρονοδιάγραμμα των αναμενόμενων ιρανικών αντιποίνων για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς στην Τεχεράνη την περασμένη εβδομάδα.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προήδρευσε σε συνάντηση με την ομάδα εθνικής ασφάλειας και συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν είναι σε θέση να υπολογίσουν πότε το Ιράν και οι σύμμαχοί του στον Λίβανο, το Ιράκ, την Υεμένη ή τη Συρία ενδέχεται να πραγματοποιήσουν επιθέσεις στο Ισραήλ για να εκδικηθούν για τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια.
Σε αντίθεση με τα ιρανικά αντίποινα του Απριλίου κατά του Ισραήλ για ένα θανατηφόρο χτύπημα κατά διπλωματικών εγκαταστάσεων στη Συρία, η Τεχεράνη δεν έχει αφήσει κανένα υπονοούμενο σχετικά με το πότε θα προχωρήσει στα -αναμενόμενα- αντίποινα. Δεν είναι επίσης σαφές εάν ο αποκαλούμενος «άξονας αντίστασης» θα πραγματοποιήσει μια συντονισμένη επιχείρηση ή θα πραγματοποιήσει ξεχωριστές απαντήσεις.
Το βράδυ της Δευτέρας (5/8), ένας αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ δήλωσε ότι αρκετοί Αμερικανοί τραυματίστηκαν σε επίθεση με ρουκέτες εναντίον δυνάμεων των ΗΠΑ στην αεροπορική βάση Αλ Άσαντ στο Ιράκ. «Οι αρχικές ενδείξεις είναι ότι πολλοί Αμερικανοί τραυματίστηκαν. Το προσωπικό της βάσης διενεργεί εκτίμηση ζημιών μετά την επίθεση», είπε ο αξιωματούχος στο Al Arabiya English.
Ο υπουργός Άμυνας Lloyd Austin διέταξε επίσης το αεροπλανοφόρο USS Abraham Lincoln και την ομάδα κρούσης του να αντικαταστήσουν το USS Theodore Roosevelt Carrier Strike Group για να διατηρήσουν μια παρουσία ομάδας κρούσης στην περιοχή.
Το Πεντάγωνο λαμβάνει επίσης μέτρα για να προετοιμαστεί για την ανάπτυξη πρόσθετων χερσαίων συστημάτων BMD και την αποστολή άλλης μοίρας μαχητικών αεροσκαφών.
Αρκετό προσωπικό των ΗΠΑ τραυματίστηκε σε επίθεση εναντίον αεροπορικής βάσης στο Ιράκ, ανέφεραν τρεις Αμερικανοί αξιωματούχοι στο Reuters.
Οι αξιωματούχοι, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπαν ότι η ύποπτη επίθεση με ρουκέτα έλαβε χώρα στην αεροπορική βάση Αλ Άσαντ στο Ιράκ.
Δύο πύραυλοι τύπου Κατιούσα έπεσαν στην αεροπορική βάση Αΐν αλ Άαντ του δυτικού Ιράκ, όπου έχουν την έδρα τους δυνάμεις των ΗΠΑ και άλλων χωρών, ανέφεραν πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.
Δεν είναι σαφές εάν υπάρχουν ζημιές στη βάση, ενώ μία από τις πηγές είπε ότι οι πύραυλοι έπεσαν μέσα στη βάση.
Οι Φρουροί της Επανάστασης στο Ιράν εξέδωσαν ανακοίνωση, στην οποία αναφέρουν ότι «έχουμε τοποθετήσει εκατοντάδες πυραύλους στη Μπαντάρ Αμπάς, είμαστε έτοιμοι να τους εκτοξεύσουμε σύντομα, με εντολή του Αγιατολάχ Χαμενεΐ».
Οι ΥΠΕΞ των χωρών της G7 (Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες) – και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασαν τη βαθιά τους ανησυχία για το αυξημένο επίπεδο έντασης στη Μέση Ανατολή».
«Υπάρχει φόβος για μία ευρύτερη σύγκρουση στην περιοχή. Για ακόμη μία φορά, παροτρύνουμε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να απέχουν από τη διεύρυνση του καταστροφικού κύκλου εκδικητικής βίας και να συμμετάσχουν εποικοδομητικά προς την αποκλιμάκωση. Καμία χώρα δεν πρόκειται να κερδίσει από ενδεχόμενη περαιτέρω αύξηση της έντασης στη Μέση Ανατολή», επισημάνθηκε στην ανακοίνωση.
Σε ζωντανή μετάδοση από το θέρετρο που κατέχει στο Μαρ–α–Λάγκο της Φλόριντα, ο πρώην Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, υποστήριξε πως άκουσε ότι το Ιράν θα επιτεθεί στο Ισραήλ απόψε (05/08), στην πρώτη πράξη των αντιποίνων για τη δολοφονία του ηγέτη της πολιτικής πτέρυγας της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια.