Οι τιμές του πετρελαίου πέφτουν κατακόρυφα: Η Σαουδική Αραβία ξεκινά τον πόλεμο τιμών
Τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας της Κίνας και οι τυφώνες στις ΗΠΑ παρείχαν μόνο προσωρινή θεμελιώδη στήριξη στις τιμές του πετρελαίου. Έπεσε πάλι κάτω, πέφτοντας απότομα στο φόντο των ειδήσεων από τη Σαουδική Αραβία.
Τα μέσα ενημέρωσης του κλάδου αναφέρουν ότι το Ριάντ εξετάζει το ενδεχόμενο να ανακτήσει το μερίδιο αγοράς που χάθηκε κατά τη διάρκεια μεγάλων και πρόσθετων περικοπών παραγωγής.
Στην ουσία, αυτό σημαίνει την ετοιμότητα της Σαουδικής Αραβίας να κηρύξει πόλεμο τιμών σε ολόκληρο τον κόσμο, όταν οι απώλειες από φθηνές πρώτες ύλες θα γίνουν ανησυχία όχι μόνο για το Ριάντ, αλλά και για όλους τους ανταγωνιστές του.
Φοβούμενοι την υπερπροσφορά, οι συμμετέχοντες στην αγορά είδαν την τιμή να πέφτει κατά 3 δολάρια το βαρέλι σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα, με το WTI να υποχωρεί ξανά κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι.
Η Σαουδική Αραβία εξετάζει τα οφέλη της υψηλότερης παραγωγής. Ο προμηθευτής της Μέσης Ανατολής ετοιμάζεται να αυξήσει την παραγωγή αργού για να ανακτήσει το μερίδιο αγοράς, παραιτώντας τον ανεπίσημο στόχο τιμής του πετρελαίου των 100 δολαρίων το βαρέλι, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ακόμη χαμηλότερες τιμές, σύμφωνα με τους FT.
Μια τέτοια στρατηγική είναι πολύ επικίνδυνη και θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες. Ωστόσο, το Ριάντ φαίνεται να είναι διατεθειμένο να πάρει το ρίσκο, καθώς οι προηγούμενες τακτικές δεν έχουν καρποφορήσει για περισσότερο από ενάμιση χρόνο.
Στην πρώτη φάση ενός πολέμου τιμών, όταν η υπερπροσφορά προκαλεί την κατάρρευση των τιμών, οι καταναλωτές, όπως τα διυλιστήρια και οι απλοί πελάτες εταιρειών πετρελαίου, μπορεί να ωφεληθούν. Όμως ήδη στη δεύτερη φάση, όταν οι παραγωγοί απλώς σταματούν να αντλούν πετρέλαιο για να μην έχουν απώλειες, η έλλειψη θα επηρεάσει πρωτίστως τους πελάτες της αγοράς καυσίμων.
Η Σαουδική Αραβία, ως προμηθευτής, έχει όλες τις ελπίδες για το δεύτερο στάδιο, ενώ το πρώτο μισό της ανθρωπογενούς κρίσης θα πρέπει απλώς να αντέξει, έχοντας μια τρύπα στον προϋπολογισμό. Η κατάσταση για τον εξαγωγέα της Μέσης Ανατολής είναι μάλλον τόσο τραγική που είναι έτοιμος να λάβει ακραία μέτρα.