Οι Ρώσοι γράφουν για αυτά που έρχονται στην καθημερινότητα της Δύσης
Η μεταρρύθμιση του νόμου περί επιτήρησης ξένων πληροφοριών δείχνει τον δρόμο για ένα ανησυχητικό μέλλον όπου το κράτος έχει απεριόριστη εξουσία να κατασκοπεύει την ιδιωτική μας ζωή, προειδοποιεί ένας ακτιβιστής στις ΗΠΑ, τον οποίο επικαλείται το ρωσικό Sputnik!
Στις ΗΠΑ, η Γερουσία ψήφισε σχετικά πρόσφατα το νομοσχέδιο επανεξουσιοδότησης της FISA (Νόμος για την εξουσιοδότηση ηλεκτρονικής παρακολούθησης πληροφοριών) που περιλαμβάνει μια διάταξη που υποχρεώνει κάθε εταιρεία ή άτομο που παρέχει ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ υπηρεσία επικοινωνιών να γίνει «εργαλείο» του δικτύου επιτήρησης της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας, γράφουν ΜΜΕ στις ΗΠΑ! Μάλιστα, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επικύρωσε το νομοσχέδιο που εξουσιοδοτεί εκ νέου μια βασική εποπτική αρχή μετά την ψήφιση της νομοθεσίας από την Γερουσία!
Ο ακτιβιστής και συγγραφέας Τάιλερ Νίξον μίλησε για το θέμα σύμφωνα με τους Ρώσους:
«Αυτοί είναι φασιστικοί οργουελικοί, ολοκληρωτικοί μηχανισμοί, ειλικρινά, ζωντανεύουν ακριβώς μπροστά μας».
«Μιλάμε για πολύ σοβαρά πράγματα», συμφώνησαν οι συνομιλητές του. «Δεν μιλάμε απλώς για τρολάρισμα των ροών σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάτι που προφανώς μπορεί να κάνει ο καθένας. Αλλά μιλάμε για ακρόαση των κλήσεών σας, άνοιγμα της αλληλογραφίας σας κτλ. Θα μπαίνουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς σας, θα εξετάζουν όλες τις συναλλαγές σας. Είναι σαν να βγαίνει κάθε λεπτομέρεια της ζωής σας στην φόρα».
Ο ανανεωμένος νόμος FISA χρονολογείται από το 1978, είχε αρχικά σχεδιαστεί ως ένας έλεγχος της εκτελεστικής εξουσίας μετά τις καταχρήσεις του πρώην προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον εν μέσω του σκανδάλου Γουότεργκεϊτ. Η νομοθεσία επεκτάθηκε δραματικά την δεκαετία του 2000 για να παραχωρήσει στις κυβερνητικές υπηρεσίες ενισχυμένες κατασκοπευτικές εξουσίες στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.
Αρχικά, ζητήθηκε από την NSA να ζητήσει έγκριση για ηλεκτρονικές έρευνες από δικαστήρια της FISA. Όμως, η πιο πρόσφατη αναθεώρηση του νομοσχεδίου παραλείπει ακόμη και αυτή την διασφάλιση.
(..)
Αντί να παρακολουθεί τις επικοινωνίες σε πραγματικό χρόνο, η κυβέρνηση επιδιώκει πλέον πρόσβαση σε διαδικτυακά κέντρα δεδομένων. Η άνοδος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης οδήγησε σε τεράστιες ποσότητες ιδιωτικών πληροφοριών που συγκεντρώνονται σε εταιρείες social media, οι οποίες έχουν αποδειχθεί πρόθυμες να μοιραστούν τέτοια δεδομένα σε αντάλλαγμα για ευνοϊκή νομοθεσία από το Κογκρέσο.
«Αυτός ο νόμος FISA και ο τρόπος με τον οποίο έχουν χρησιμοποιήσει αυτές τις εξουσίες παρακολούθησης πληροφοριών μέσω αυτών των εταιρειών τεχνολογίας… απλώς δείχνει ότι είμαστε πιο κοντά στον ολοκληρωτισμό. Δεν μπορείς να πεις πού τελειώνει η λογοκρισία της κυβέρνησης και πού αρχίζει η ατομικότητα στα social media. Έχουμε χάσει εντελώς τον έλεγχο ακόμη και των δικών μας εκλεγμένων αντιπροσώπων», υπογραμμίστηκε.
Σημειώνεται πως διάταξη του άρθρου 702 του νομοσχεδίου ανανέωσης της FISA απαιτεί από κάθε εταιρεία που φιλοξενεί οποιαδήποτε μορφή υπηρεσίας επικοινωνίας να παραδίδει δεδομένα επιτήρησης στην NSA, εάν υποχρεωθεί από την υπηρεσία.
«Η μεγαλύτερη επέκταση της εγχώριας επιτήρησης από τον νόμο Patriot Act είναι ενταγμένη στο νομοσχέδιο για την επανέγκριση της Ενότητας 702 (RISAA) που ψηφίστηκε από την Βουλή», έγραψε πρόσφατα η Elizabeth Goitein, συνδιευθύντρια του Προγράμματος Liberty and National Security στο Brennan Center for Justice στο X.
«Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η κυβέρνηση μπορεί να υποχρεώσει τους «παρόχους υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών», που έχουν άμεση πρόσβαση στις επικοινωνίες να βοηθήσουν την NSA στην διεξαγωγή της παρακολούθησης του Άρθρου 702», πρόσθεσε και υπογράμμισε:
«Οποιαδήποτε εταιρεία ή άτομο που παρέχει ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ υπηρεσία μπορεί να αναγκαστεί να βοηθήσει στην παρακολούθηση της NSA, εφόσον έχει πρόσβαση σε εξοπλισμό στον οποίο μεταδίδονται ή αποθηκεύονται οι επικοινωνίες—όπως δρομολογητές, διακομιστές, πύργοι κινητής τηλεφωνίας κτλ.».
«Αυτό σαρώνει μια τεράστια γκάμα αμερικανικών επιχειρήσεων που παρέχουν wifi στους πελάτες τους και επομένως έχουν πρόσβαση στον εξοπλισμό από τον οποίο διέρχονται οι επικοινωνίες. Κουρεία, πλυντήρια, γυμναστήρια, καταστήματα υλικού, οδοντιατρεία… η λίστα συνεχίζεται και συνεχίζεται.», τονίζει η Goitein.
«Περιλαμβάνει επίσης εμπορικούς ιδιοκτήτες που νοικιάζουν τον χώρο γραφείων όπου δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί πηγαίνουν για δουλειά καθημερινά—γραφεία δημοσιογράφων, δικηγόρων, μη κερδοσκοπικών οργανισμών, οικονομικών συμβούλων, παρόχων υγειονομικής περίθαλψης και πολλά άλλα», είπε, προσθέτοντας επίσης « θα περιλαμβάνει ξενοδοχεία, βιβλιοθήκες και καφετέριες».