Οι ΗΠΑ θέλουν την Ταϊβάν βασίλειο των καταραμένων – Σχέδια για κόλαση επί Γης με drones καμικάζι κατά της Κίνας

Το σχέδιο Hellscape αποτελεί απάντηση στα όσα έχει αναφέρει ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping

Σε κόλαση επί Γης σχεδιάζουν να κάνουν τα στενά της Ταϊβάν οι ΗΠΑ, σε περίπτωση που η Κίνα αποφασίσει να επιτεθεί, σύμφωνα με την Washington Post.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε η αμερικανική εφημερίδα, η Διοίκηση Ινδο-Ειρηνικού των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον ναύαρχο Samuel Paparo, ανακοίνωσε μια στρατηγική Hellscape για τη χρήση σμηνών από drone ώστε να αποτρέψει οποιαδήποτε πιθανή κινεζική εισβολή στην Ταϊβάν.
Σύμφωνα με την έκθεση, το σχέδιο Hellscape αποτελεί απάντηση στα ρηθέντα του Κινέζου προέδρου Xi Jinping ότι ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός (PLA) είναι έτοιμος να καταλάβει την Ταϊβάν με τη βία, εάν χρειαστεί, έως το 2027.
Το σχέδιο των ΗΠΑ περιλαμβάνει τη χρήση πολυάριθμων drones, υποβρυχίων, πλοίων επιφανείας κ.ά. που θα κατακλύσουν τα στενά της Ταϊβάν με σκοπό να επιβραδύνουν τις κινεζικές δυνάμεις για ένα μήνα – χρόνος που θα επιτρέψει στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να απαντήσουν.
Όπως σημειώνουν οι Asia Times, σύμφωνα με την προσέγγιση Fabian της στρατηγικής Hellscape, η Ταϊβάν θα είναι πιο ευάλωτη τις πρώτες 90 ημέρες τυχόν κινεζικής εισβολής και πιθανότατα θα πέσει γρήγορα αν δεν υπάρξει βοήθεια από τις ΗΠΑ.
Σημειωτέον, όπως αναφέρει η Washington Post, ότι η ταχεία επέκταση του PLA και οι περιορισμοί του στρατιωτικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ αποτελούν σημαντικές προκλήσεις για την εφαρμογή της στρατηγικής Hellscape.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι Asia Times υποστηρίζουν ότι ο προϋπολογισμός του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού θα μειωθεί στα 101,8 εκατομμύρια δολάρια το 2025, από 172 εκατομμύρια δολάρια φέτος.
Επίσης, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ παραμένει προσηλωμένο στην κατασκευή μεγάλων πλοίων, όπως αντιτορπιλικά και υποβρύχια, αντί να ενστερνιστεί πλήρως την τεχνολογία των drones.
Αντίθετα, η Κίνα έχει 232 φορές τη ναυπηγική ικανότητα των ΗΠΑ, γεγονός που καθιστά επείγον για την τελευταία να επενδύσει σε μη επανδρωμένη τεχνολογία ως πολλαπλασιαστή δύναμης για να αντισταθμίσει το αριθμητικό πλεονέκτημα της πρώτης.
Oι ΗΠΑ έχουν εντείνει την ανάπτυξη σμηνών drones στον Ειρηνικό μέσω του Προγράμματός τους Replicator.

Πρόγραμμα Replicator

Τον Σεπτέμβριο του 2023, οι Asia Times ανέφεραν ότι το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ (DOD) εισήγαγε το Πρόγραμμα Replicator για να επιταχύνει την ανάπτυξη αυτόνομων αναλώσιμων πλατφορμών για αεροπορικές, χερσαίες και θαλάσσιες επιχειρήσεις.
Η Replicator επιδιώκει να παράγει αυτόνομα drones σε μεγάλη κλίμακα και να εφαρμόσει μια γρήγορη, επεκτάσιμη διαδικασία τεχνολογικής ανάπτυξης.
Επιπλέον, μπορεί να περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα για τη δημιουργία μεγάλων μη επανδρωμένων υποθαλάσσιων οχημάτων σε συνεργασία με το Ναυτικό των ΗΠΑ.
Το Replicator μπορεί ήδη να σημειώνει πρόοδο.
Τον Μάιο του 2024, οι Asia Times ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ, ενσωματώνοντας διδάγματα από τον πόλεμο της Ουκρανίας, έχουν συμπεριλάβει στο πρόγραμμα το αεροσκάφος καμικάζι που σκοτώνει τανκς Switchblade, ενώ διερευνά επίσης σχέδια μη επανδρωμένων σκαφών αυτοκτονίας χαμηλού κόστους.
Τα σμήνη drones μπορεί να αποδειχθούν αποφασιστικά για την απόκρουση τυχόν κινεζικής εισβολής στην Ταϊβάν, συντρίβοντας την άμυνα της Κίνας.
Τον Μάιο του 2022, οι Asia Times ανέφεραν ότι η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, σε συνεργασία με τη δεξαμενή σκέψης RAND Corporation και το γραφείο Warfighting Integration Capability (AFWIC) της Πολεμικής Αεροπορίας, διεξήγαγε προσομοιώσεις που αποκαλύπτουν τη δυνατότητα των αυτόνομων drones ως προς την υπεράσπιση της Ταϊβάν.
Ο ερευνητής David Ochmanek τόνισε ότι τα drones που χρησιμοποιούν ένα δίκτυο κοινών δεδομένων θα μπορούσαν να είναι κρίσιμα για τη διασφάλιση της νίκης των ΗΠΑ.
Αυτό το δίκτυο θα επιτρέπει στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη να μοιράζονται ακαριαία δεδομένα πτήσης και στόχευσης καθιστώντας τα αυτόνομα, συντρίβοντας τις δυνατότητες της Κίνας, οι οποίες περιλαμβάνουν βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους κρουζ, αντιδορυφορικά όπλα και προηγμένα δίκτυα αεράμυνας.
Εφόσον συνδυαστούν με stealth επανδρωμένα αεροσκάφη όπως τα F-35 και F-22, τα drones θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως δόλωμα και να επεκτείνουν τις δυνατότητες αισθητήρων των επανδρωμένων πλατφορμών.
Ωστόσο, ο Ochmanek εξέφρασε ανησυχίες για την ωριμότητα της τεχνολογίας, επικαλούμενος ευπάθειες στον ηλεκτρονικό πόλεμο, τις κυβερνοεπιθέσεις και τους περιορισμούς εύρους ζώνης.
Σημείωσε όμως ότι η προσομοίωση του 2020 οδήγησε σε μια πύρρειο νίκη στις ΗΠΑ, σε αντίθεση με προηγούμενες προσομοιώσεις όπου οι ΗΠΑ τα πήγαν άσχημα.
Παρά τις δυνατότητες των μη επανδρωμένων αεροσκαφών να «ξεκαθαρίσουν το πεδίο της μάχης», ο πόλεμος στην Ουκρανία δείχνει ότι έχουν κάνει το πεδίο της μάχης πιο θανατηφόρο, με μια πιθανή σύγκρουση στα στενά της Ταϊβάν να έχει πιθανώς το ίδιο αποτέλεσμα.
Τον Ιανουάριο του 2023, οι Asia Times ανέφεραν ότι η δεξαμενή σκέψης Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS) με έδρα την Ουάσιγκτον διεξήγαγε μια προσομοίωση κινεζικής εισβολής στην Ταϊβάν το 2026, η οποία πρότεινε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα μπορούσαν να απωθήσουν την επίθεση, αλλά με βαριές απώλειες για όλες τις πλευρές.
Η προσομοίωση CSIS υπολόγισε ότι οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία θα έχαναν 449 μαχητικά αεροσκάφη, 43 πλοία (συμπεριλαμβανομένων δύο αεροπλανοφόρα) και 6.960 άτομα προσωπικό.
Η Ταϊβάν, από την άλλη πλευρά, θα έχανε τη μισή της πολεμική αεροπορία, 22 πλοία και 3.500 στρατιώτες, με το ένα τρίτο εξ αυτών να σκοτώνεται εν ΔΡΑΣΕΙ.
Η Κίνα θα έχανε 138 πλοία, 155 μαχητικά αεροσκάφη και 52.000 στρατιώτες, με περίπου 7.000 απώλειες στο έδαφος, 15.000 θανάτους στη θάλασσα και 30.000 αιχμαλώτους πολέμου.
Η έκθεση CSIS περιέγραψε τέσσερις κρίσιμες παραδοχές για μια νίκη των ΗΠΑ, τονίζοντας τη σημασία αντίστασης της Ταϊβάν, την έλλειψη επιλογών ανεφοδιασμού της, την ικανότητα των ΗΠΑ να χρησιμοποιούν βάσεις στην Ιαπωνία και την ανάγκη να χτυπήσουν έξω από τη φούσκα A2/AD της Κίνας.
Ωστόσο, η έκθεση προειδοποίησε ότι ακόμα και μια νίκη των ΗΠΑ θα μπορούσε να υπονομεύσει τη μακροπρόθεσμη αποτροπή.
Πρότεινε ότι η Κίνα θα μπορούσε να διακινδυνεύσει μια εισβολή εάν αντιλαμβανόταν την απροθυμία των ΗΠΑ να υποστούν μεγάλες απώλειες.
Ενώ οι αμερικανικές στρατιωτικές αρχές είναι προσηλωμένες σε μια πιθανή κινεζική εισβολή στην Ταϊβάν, οι βαριές απώλειες σε μια εισβολή στα στενά τύπου Νορμανδίας σημαίνουν ότι δεν είναι πιθανό ο προτιμώμενος τρόπος της Κίνας να ενσωματώσει την Ταϊβάν με την ηπειρωτική χώρα.
Τον Αύγουστο του 2022, οι Asia Times ανέφεραν ότι η Κίνα θα μπορούσε να εφαρμόσει μια στρατηγική «συμπίεσης και χαλάρωσης» για να εξαθλιώσει την Ταϊβάν μέσω ενός αόριστου ναυτικού αποκλεισμού.
Η στρατηγική περιλαμβάνει τη διεξαγωγή μιας σειράς στρατιωτικών ασκήσεων γύρω από το νησί. Αυτές οι ασκήσεις θα ακολουθούνταν από περιόδους μειωμένης έντασης για τη διευκόλυνση των συζητήσεων.
Το βασικό σημείο είναι ότι οποιαδήποτε μεγάλη στρατιωτική άσκηση θα μπορούσε να μετατραπεί σε αποκλεισμό.
Τον Μάιο του 2024, το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) δημοσίευσε μια έκθεση που περιγράφει τις μη στρατιωτικές μεθόδους που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η Κίνα εναντίον της Ταϊβάν, εστιάζοντας στην επίθεση σε τέσσερα κέντρα βάρους.
Η έκθεση του ISW υπογραμμίζει την πιθανή χρήση οικονομικής πίεσης, προπαγάνδας και στρατιωτικών απειλών για να πείσει τους ηγέτες των ΗΠΑ και της Ταϊβάν για τα οφέλη της αυξημένης συνεργασίας.
Επιπλέον, αναφέρει τακτικές όπως η διάβρωση της νομιμότητας της κυβέρνησης της Ταϊβάν, ψυχολογικές τακτικές για την υπονόμευση του ηθικού του κοινού και η εφαρμογή προσπαθειών παραπληροφόρησης για τη μείωση της δημόσιας και πολιτικής υποστήριξης των ΗΠΑ προς την Ταϊβάν.
Λέει ότι εάν η Κίνα επιτεθεί επιτυχώς σε αυτά τα κέντρα βάρους με μη κινητικά μέσα, ο λαός της Ταϊβάν θα αισθανθεί μια συντριπτική αίσθηση εγκατάλειψης και η νέα κυβέρνηση της Ταϊβάν θα αναγκαστεί να εξετάσει ένα «νέο μοντέλο».
Το ISW ισχυρίζεται ότι οι ΗΠΑ και η Ταϊβάν είναι απροετοίμαστες να αντιμετωπίσουν μια πολυετή εκστρατεία που θα στοχεύει στην προσάρτηση της Ταϊβάν στην Κίνα.

Πηγή bankingnews