Οι ΗΠΑ προειδοποιούν! Η Κίνα βοηθά τη Ρωσία να κερδίσει τον πόλεμο με την Ουκρανία
Η Κίνα λέει ότι είναι ουδέτερη στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας
Η Ουάσιγκτον έχει προειδοποιήσει τους συμμάχους της ότι το Πεκίνο εντείνει την υποστήριξή του στη Ρωσία, μεταξύ άλλων παρέχοντας γεωχωρικές πληροφορίες, για να βοηθήσει τη Μόσχα στον πόλεμό της εναντίον της Ουκρανίας , όπως γράφει το Bloomberg.
Εν μέσω ενδείξεων συνεχιζόμενης στρατιωτικής ολοκλήρωσης μεταξύ των δύο κρατών, η Κίνα παρείχε στη Ρωσία δορυφορικές εικόνες για στρατιωτικούς σκοπούς, καθώς και μικροηλεκτρονικά συστήματα και εργαλειομηχανές για την παραγωγή τεθωρακισμένων, όπως αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο άτομα με γνώση του θέματος.
Η υποστήριξη της Κίνας προς τη Ρωσία περιλαμβάνει επίσης οπτικά κατασκοπευτικά συστήματα, προωθητικά υλικά που χρησιμοποιούνται σε πυραύλους και αυξημένη συνεργασία στο διαστημικό τομέα, είπε ένας από τους ανθρώπους αυτούς.
Η υποστήριξη της Κίνας προς τη Ρωσία έχει μεγαλώσει τους τελευταίους μήνες, όπως ανέφεραν πηγές του Bloomberg υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ενημέρωσε τους Ευρωπαίους συμμάχους αυτή την εβδομάδα για την έκταση και τη σημασία της υποστήριξης της Κίνας και την ανάγκη να γίνουν περισσότερα για να τη μειώσουν, είπε ένας από τους ανθρώπους. Ο Μπλίνκεν ζήτησε από τους συμμάχους να αντιμετωπίσουν το θέμα απευθείας με την Κίνα.
Οι ΗΠΑ ανησυχούν
Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα επιδιώξουν να μεταφέρουν τις ανησυχίες τους στο Πεκίνο και να εντείνουν τις προσπάθειες για να καταστείλουν την υποστήριξη της Κίνας στη ρωσική αμυντική βιομηχανία, ανέφεραν πηγές του Bloomberg.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασε τις ανησυχίες τους κατά τη διάρκεια συνομιλίας που είχε με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζιπίνγκ την περασμένη εβδομάδα σχετικά με την υποστήριξη της Κίνας προς την βιομηχανική βάση της ρωσικής πολεμικής μηχανής, κάνοντας εκτεταμένη αναφορά στην προμήθεια εργαλειομηχανών, οπτικών κατασκοπευτικών συστημάτων, νιτροκυτταρίνης, μικροηλεκτρονικών και κινητήρων για μαχητικά αεροσκάφη, δήλωσε η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Αντριέν Γουάτσον.
Η υπουργός Οικονομικών Janet Yellen προειδοποίησε επίσης αυτή την εβδομάδα για “σημαντικές συνέπειες” εάν ορισμένες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στην Κίνα, διαπιστωθεί ότι παρέχουν υλική υποστήριξη στον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας και της στρατιωτικής της βάσης.
Η Κίνα λέει ότι είναι ουδέτερη στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας
Το Πεκίνο προσπάθησε να παρουσιάσει τον εαυτό του ως ουδέτερο απέναντι στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία,που τώρα βρίσκεται στον τρίτο χρόνο, αλλά έχει δημιουργήσει μια βαθιά συμμαχία με τη Μόσχα ως μέρος αυτού που ο Σι Τζιπίνγκ και ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχουν αποκαλέσει ότι είναι μια φιλία «χωρίς όρια».
Το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών πρόκειται να αγγίξει το ρεκόρ των 240 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023. Ο γείτονας της Ρωσίας έχει γίνει προμηθευτής όλων των ειδών, από ρούχα μέχρι μηχανήματα και αυτοκίνητα μετά την φυγή δυτικών κατασκευαστών από τη Ρωσία και αρκετούς γύρους κυρώσεων.
Το σημαντικότερο είναι για τις ΗΠΑ είναι το γεγονός ότι η Κίνα και το Χονγκ Κονγκ έχουν καταστεί βασικές πύλες πρόσβασης της Μόσχας σε τεχνολογίες με περιορισμούς στην πρόσβαση, συμπεριλαμβανομένων των προηγμένων τσιπ και των ολοκληρωμένων κυκλωμάτων, που χρησιμοποιούνται σε διάφορα οπλικά συστήματα ή χρειάζονται για την κατασκευή τους.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν θέσει αρκετές κινεζικές εταιρείες στη λίστα κυρώσεων επειδή επέτρεψαν αυτές τις μεταφορές, αλλά το εμπόριο δεν δείχνει σημάδια επιβράδυνσης. Πέρυσι, η κυβέρνηση Μπάιντεν επέβαλε επίσης κυρώσεις σε μια κινεζική εταιρεία για την παροχή δορυφορικών εικόνων σε μια ρωσική εταιρεία τεχνολογίας που με τη σειρά της τις παρείχε στην ομάδα μισθοφόρων Wagner.
Οι ανησυχίες έρχονται καθώς η Ουκρανία αντιμετωπίζει κρίσιμη έλλειψη πυροβολικού και οι σύμμαχοί της αγωνίζονται να ανεφοδιάσουν το Κίεβο. Εν τω μεταξύ, η Ρωσία κατάφερε να ενισχύσει την εγχώρια παραγωγή όπλων, συνεχίζει να εισάγει βασικά εξαρτήματα μέσω ενός δικτύου τρίτων χωρών και λαμβάνει οβίδες και άλλα όπλα από χώρες όπως την Βόρεια Κορέα και το Ιράν. Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει προειδοποιήσει προηγουμένως το Πεκίνο να μην προμηθεύει όπλα στη Ρωσία και δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το έχει κάνει μέχρι στιγμής, όπως αναφέρει το Bloomberg.