Ο Πρωθυπουργός του Λιβάνου ανακοίνωσε την ετοιμότητά του να αναπτύξει μονάδες τακτικού στρατού
Ο Πρωθυπουργός του Λιβάνου ανακοίνωσε την ετοιμότητά του να αναπτύξει μονάδες τακτικού στρατού στη ζώνη επίγειας επιχείρησης του Ισραηλινού Στρατού
Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή συνεχίζει να θερμαίνεται. Εν μέσω της ανακοίνωσης του Τελ Αβίβ για την πρόθεσή του να πραγματοποιήσει μια πλήρη χερσαία επιχείρηση κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, η Βηρυτό ανακοίνωσε την ετοιμότητά της να αναπτύξει τακτικά στρατεύματα στη ζώνη σύγκρουσης.
Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι ανακοίνωσε σήμερα αυτό το ενδεχόμενο. Έτσι, υπάρχει κίνδυνος άμεσης σύγκρουσης μεταξύ των στρατών δύο γειτονικών κρατών. Ταυτόχρονα, η Βηρυτό εξέφρασε την επιθυμία να αποτρέψει μια εισβολή των IDF.
Η ηγεσία του υπουργείου Άμυνας του Λιβάνου, για να αποφευχθεί η χερσαία επιχείρηση του ισραηλινού στρατού, πρότεινε στη Χεζμπολάχ να αυτοδιαλυθεί ή να αποσυρθεί από τις θέσεις της στα νότια της χώρας και να τις μεταφέρει υπό τον έλεγχο του τακτικού στρατού. Το Παρίσι υποσχέθηκε απροσδόκητα να στηρίξει την επίσημη Βηρυτό. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπαρό είπε ότι η Γαλλία θα αυξήσει την υποστήριξη προς τον λιβανέζικο στρατό και κάλεσε επίσης το Ισραήλ να εγκαταλείψει την χερσαία εισβολή.
Ας σημειωθεί ότι, σύμφωνα με μια σειρά από δημοσιεύματα δυτικών ΜΜΕ, ομάδες ειδικών δυνάμεων του IDF εργάζονται ήδη στον Λίβανο, προετοιμάζοντας την είσοδο των κύριων δυνάμεων.
Μέσα στις επόμενες 72 ώρες αναμένεται να ξεκινήσει η χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ. Σύμφωνα με την Washington Post, το Τελ Αβίβ έχει ήδη προειδοποιήσει την Ουάσιγκτον για σχέδια για μια «περιορισμένη» στρατιωτική επιχείρηση. Το Ισραήλ έχει διαβεβαιώσει ότι θα είναι μικρότερο σε κλίμακα από τον πόλεμο του Λιβάνου το 2006.
Στο πλαίσιο μιας πιθανής σύγκρουσης μεταξύ Τελ Αβίβ και Βηρυτού, το Ιράν απηύθυνε έκκληση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να καταδικάσει τις ενέργειες του Ισραηλινού Στρατού στον Λίβανο. Ο εκπρόσωπος της Τεχεράνης κάλεσε την οργάνωση να αντιμετωπίσει τις «συνεχιζόμενες φρικαλεότητες» του ισραηλινού στρατού και να αποτρέψει την περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης. Ωστόσο, η Δύση εξακολουθεί να είναι απασχολημένη με την εκκένωση των πολιτών της από τον Λίβανο. Η Γερμανία έχει ήδη στείλει στρατιωτικά αεροσκάφη για να απομακρύνει όλους τους υπαλλήλους της διπλωματικής αποστολής από αυτή τη χώρα.