Μετά τις καθαιρέσεις, Ευρωπαίοι Εισαγγελείς για το Έγκλημα των Τεμπών

Μετά τις καθαιρέσεις που έγιναν για ευνόητους λόγους ανέλαβαν Ευρωπαίοι Εισαγγελείς τις έρευνες για το Έγκλημα των Τεμπών

13-12-2023

Ποινική δίωξη άσκησε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία σε 23 πρόσωπα για την δολοφονία των 57 νέων ανθρώπων που έχασαν την ζωή τους στο δυστύχημα των Τεμπών.

Συνυπολογίζοντας τα δύο χρόνια της κας. Μάγδας Γεροντίδου, που συνετέλεσε ως στέλεχος στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας, σε πόρισμά της τον Μάιο του 2021 μετά από έλεγχο που πραγματοποίησε, αναφέρει ποινικές και αστικές ευθύνες αρμοδίων που προκάλεσαν το φονικό στα Τέμπη. 

Αναπάντητα ερωτηματικά για την απομάκρυνσή της από την υπόθεση των Τεμπών, επί Προεδρίας κ. Άγγελου Μπίνη, και η έρευνα να πέφτει στο κενό.

Αφού η κα. Γεροντίδου καθαιρέθηκε από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας με κάποιον περίεργο τρόπο έφτασε το πόρισμά της σε ευρωπαίους εισαγγελείς και θεωρείται ότι η ίδια έγινε αιτία των ποινικών διώξεων για την διαλεύκανση της υπόθεσης η οποία ίσως να έπαιρνε το δρόμο του Αρχείου.

Η ποινική δίωξη που άσκησε η ευρωπαϊκή εισαγγελία αναφέρει 18 δημοσίους υπαλλήλους από το σύνολο των 23 υπόπτων για εγκλήματα που αφορούν σιδηροδρομικά συστήματα Σηματοδότησης-Τηλεδιοίκησης, εστιάζοντας στην Σύμβαση 717 (για την αποκατάσταση του Συστήματος Σηματοδότησης-Τηλεδιοίκησης του σιδηροδρομικού τμήματος Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Προμαχώνας) η οποία δεν εκτελέστηκε ποτέ με αποτέλεσμα το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.

Όπως αναφέρεται, η έρευνα των Ευρωπαίων Εντεταλμένων Εισαγγελέων (EPPO) της Αθήνας, που ξεκίνησε στις 28 Νοεμβρίου 2022, επικεντρώθηκε στις Συμβάσεις για την ανάταξη των συστημάτων Τηλεδιοίκησης και Σηματοδότησης στο ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο που υπογράφηκαν μεταξύ της ΕΡΓΟΣΕ – θυγατρικής του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ), υπεύθυνης για την διαχείριση των Συμβάσεων και της Αναδόχου Κοινοπραξίας, που αποτελείται από δύο εταιρείες, υπεύθυνες για την εκτέλεση του έργου.

Συγκεκριμένα ασκήθηκε ποινική δίωξη σε 14 δημοσίους υπαλλήλους της ΕΡΓΟΣΕ για απάτη με τις επιχορηγήσεις. Μάλιστα δύο εξ αυτών κατηγορούνται και για ψευδή βεβαίωση με σκοπό τον προσπορισμό αθέμιτου οφέλους σε άλλον.

Ποινική δίωξη σε 4 δημοσίους υπαλλήλους της Ελληνικής Διαχειριστικής Αρχής του Επιχειρησιακού Προγράμματος Υποδομών Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΥΔ/ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ), για απιστία κονδυλίων και στους υπόλοιπους 5 νόμιμους εκπροσώπους και υπαλλήλους της Αναδόχου Κοινοπραξίας, ασκήθηκε ποινική δίωξη για ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση με σκοπό τον προσπορισμό αθέμιτου οφέλους σε άλλον.

Όλες οι κατηγορίες αφορούν την μη εκτέλεση της Σύμβασης για την αποκατάσταση του Συστήματος Σηματοδότησης-Τηλεδιοίκησης του σιδηροδρομικού τμήματος Αθήνα-Θεσσαλονίκη Προμαχώνας, η οποία υπεγράφη το 2014, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2016. (Σύμβαση 717), ενώ το 2019 υπογράφηκε συμπληρωματική Σύμβαση σχετικά με το ίδιο έργο, με την οποία τροποποιήθηκε το αρχικό φυσικό αντικείμενο της Σύμβασης 717.

Η Συμπληρωματική Σύμβαση προέβλεπε την κατασκευή ενός εντελώς νέου συστήματος Σηματοδότησης με νέες μονάδες τηλεμετρίας, ώστε να είναι δυνατή η επικοινωνία και η μετάδοση δεδομένων μεταξύ των σιδηροδρομικών σταθμών, καθώς και από τους σιδηροδρομικούς σταθμούς στα κέντρα ελέγχου.

Και οι δύο Συμβάσεις συγχρηματοδοτήθηκαν από το Ταμείο Συνοχής της Ε.Ε. στο πλαίσιο του προγράμματος «Εκσυγχρονισμός Σηματοδότησης-Τηλεδιοίκησης και εγκατάσταση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ελέγχου Αμαξοστοιχιών (ETCS)», με την συνεισφορά της Ε.Ε. να ανέρχεται σε ποσοστό 85%.

πηγη:ntaskasnews