«Μάθετε ιστορία, δείτε τι έπαθε ο Χίτλερ με τους Ρώσους»: Ύστατη προειδοποίηση προς τη Δύση
«Ανοίξτε κανένα βιβλίο ιστορίας».
Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ, αποδοκιμάζει την πολιτική τάξη της πατρίδας του ελέω της αντιρωσικής της μανίας η οποία έχει τεράστιο οικονομικό αντίκτυπο στη Γερμανία.
Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός ήταν ο αρχιτέκτονας του γερμανικού «οικονομικού θαύματος» της δεκαετίας του 2000, που διευκολύνθηκε από την ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας με τη Ρωσία.
Όποιος ονειρεύεται να «νικήσει» τη Ρωσία με στρατιωτικά μέσα χρειάζεται ένα μάθημα ιστορίας, είπε ο Γκέρχαρντ Σρέντερ.
«Συνιστώ σε όποιον πιστεύει αυτό να κοιτάξει τα βιβλία της ιστορίας. Από τον Ναπολέοντα μέχρι τον Χίτλερ, όλοι απέτυχαν εξαιτίας αυτού», δήλωσε ο βετεράνος πολιτικός σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης.
Η ουκρανική κρίση έχει χρησιμεύσει στην συσπείρωση της ρωσικής κοινωνίας, με τους Ρώσους «να είναι πεπεισμένοι ότι η Δύση χρησιμοποιεί την Ουκρανία μόνο ως αιχμή του δόρατος για να γονατίσει τη Ρωσία», πρόσθεσε ο Σρέντερ.
Ο 80χρονος πολιτικός, ο οποίος συμμετείχε στις ειρηνευτικές συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης την άνοιξη του 2022, είπε ότι σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς στα δυτικά μέσα ενημέρωσης εκείνη την εποχή, «η ειρήνη ήταν εφικτή».
Η ουκρανική κυβέρνηση δεν μπόρεσε έρθει σε συμφωνία, με «πιο ισχυρούς κύκλους» πίσω της να εμποδίζουν την ειρήνη με την ελπίδα ότι η συνέχιση της σύγκρουσης θα αποδυνάμωνε στρατηγικά τη Ρωσία ή ακόμη και θα πυροδοτούσε αλλαγή καθεστώτος, είπε ο Σρέντερ.
Ο Σρέντερ πιστεύει ότι η Δύση υποτιμά τους κινδύνους της κλιμάκωσης της ουκρανικής κρίσης σε μια ευρύτερη σύγκρουση.
«Εμείς οι Γερμανοί ιδιαίτερα θα πρέπει να συμπεριφερόμαστε προσεκτικά και εποικοδομητικά στο πλαίσιο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν στο όνομα της Γερμανίας».
Κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να συνδέσει όποια βοήθεια παρέχει στο Κίεβο με απαιτήσεις για σοβαρά και ρεαλιστικά σενάρια για την ειρήνη.
«Αυτός ο πόλεμος θα πρέπει να τερματιστεί μέσω διαπραγματεύσεων. Θα χρειαστούν συμβιβασμοί».