Μακρόν: Θα ορίσει κυβέρνηση μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες για να αποφευχθεί η «αναταραχή»
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι θα διατηρήσει την κεντρώα υπηρεσιακή κυβέρνηση της χώρας μέχρι το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων στα μέσα Αυγούστου για να αποφευχθεί η «αναταραχή»
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι δεν θα ορίσει νέα κυβέρνηση παρά μόνο μετά το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού. Νωρίτερα το «Νέο Λαϊκό Μέτωπο» (NFP), ένας αριστερός συνασπισμός που αποτελεί τη μεγαλύτερη ομάδα στο γαλλικό κοινοβούλιο μετά τις πρόσφατες εκλογές, πρότεινε μια ελάχιστα γνωστή δημόσια υπάλληλο, τη Λουσί Καστέτς, ως υποψήφια πρωθυπουργό.
Απαντώντας στην πρόταση, ο Μακρόν είπε ότι το να λάβει αποφάσεις πριν από τα μέσα Αυγούστου θα «δημιουργούσε αναταραχή». Αριστεροί πολιτικοί ωστόσο τον κατηγόρησαν ότι προσπαθεί να «ακυρώσει το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών». Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ξεκινούν με μια τελετή έναρξης στο κέντρο του Παρισιού την Παρασκευή και θα ολοκληρωθούν στις 11 Αυγούστου.
Ο Μακρόν αποδέχτηκε την παραίτηση του πρωθυπουργού Γκάμπριελ Ατάλ μετά τις μεγάλες απώλειες για το κεντρώο κόμμα τους στις κοινοβουλευτικές εκλογές που ολοκληρώθηκαν στις αρχές αυτού του μήνα. Ωστόσο, ο Ατάλ και οι υπουργοί του συμφώνησαν να παραμείνουν υπό τη μορφή προσωρινής κυβέρνησης μέχρι να διοριστούν αντικαταστάτες.
Σύμφωνα με το γαλλικό σύστημα, ο πρόεδρος παραδοσιακά διορίζει έναν πρωθυπουργό που μπορεί να έχει την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση.
Κανένα κόμμα δεν έχει πλέον πλειοψηφία, αλλά το NFP ελέγχει τουλάχιστον 182 από τις 577 έδρες, με αποτέλεσμα να είναι στην ισχυρότερη θέση για να προτείνει έναν υποψήφιο.
Την Τρίτη, μετά από εβδομάδες διαπραγματεύσεων και μόλις μία ώρα πριν ο Μακρόν παραχωρήσει τηλεοπτική συνέντευξη, η ομάδα πρότεινε την Καστέτς, επικαλούμενη το ιστορικό της εργασίας της για την υπεράσπιση των δημόσιων υπηρεσιών. Η Καστέτς, μία 37χρονη οικονομολόγος και δημόσια υπάλληλος, σήμερα εργάζεται ως διευθύντρια οικονομικών και αγορών για την πόλη του Παρισιού, αλλά δεν έχει υπόβαθρο στην πολιτική. Η επιλογή είναι ασυνήθιστη καθώς ο πρωθυπουργός είναι συνήθως εν ενεργεία μέλος της Εθνοσυνέλευσης.
Γράφοντας στο X, η ίδια είπε ότι δέχτηκε την υποψηφιότητα «με μεγάλη ταπεινότητα αλλά και μεγάλη αποφασιστικότητα». Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε για την πρόταση του NFP κατά τη διάρκεια συνέντευξης στον εθνικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό France 2, ο Μακρόν είπε: «Δεν είναι αυτό το θέμα. Δεν είναι το όνομα. Το θέμα είναι: Ποια πλειοψηφία μπορεί να προκύψει στη συνέλευση; Φυσικά πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι στους Αγώνες μέχρι τα μέσα Αυγούστου.
Μέχρι τα μέσα Αυγούστου, δεν είμαστε σε θέση να αλλάξουμε τα πράγματα, γιατί θα δημιουργούσε αταξία». Είπε επίσης ότι καμία κοινοβουλευτική ομάδα δεν προέκυψε από τις εκλογές με πλειοψηφία και ότι δεν είναι ακόμη βέβαιο ποια απο όλες θα είναι σε θέση να διορίσει πρωθυπουργό. Είπε ότι θα επιδιώξει να διορίσει έναν πρωθυπουργό με την «ευρύτερη δυνατή υποστήριξη»
Τα σχόλια του Μακρόν προκάλεσαν οργισμένη αντίδραση σε ορισμένα μέλη του NFP. Η Mαρίν Τοντελιέ, εθνική γραμματέας των «Οικολόγων», ενός από τα συστατικά κόμματα της ομάδας, είπε ότι ο Μακρόν «πρέπει να βγει από την άρνηση». «Κερδίσαμε, έχουμε πρόγραμμα, έχουμε πρωθυπουργό», έγραψε στο X.
«Οι ψηφοφόροι μας αναμένουν τώρα να τεθούν σε εφαρμογή τα μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης και περιβαλλοντικής δικαιοσύνης που ζήτησαν. «Ο πρόεδρος δεν μπορεί να τους εμποδίσει έτσι».
Τα μέλη της «Ανυπότακτης Γαλλίας» τον κατηγόρησαν ότι προσπαθεί να «ακυρώσει το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών». «Πρόκειται για μια ανεπίτρεπτη άρνηση της δημοκρατίας», είπε. «Στη Γαλλία, δεν υπάρχει προεδρικό βέτο όταν ο λαός εκφράζει τη βούλησή του».