Οι επιχειρηματίες επιμένουν πως η μείωση της φορολογίας θα ρίξει τις τιμές…Τι λέει η κυβέρνηση
Σε… «διάλογο κωφών» εξελίσσεται η συζήτηση για τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα. Κυβέρνηση και επιχειρηματίες όχι μόνο αδυνατούν να βρουν κοινό τόπο, αλλά κινούνται σε εντελώς αντίθετες τροχιές όσον αφορά στην επίδραση του μέτρου στις τελικές τιμές.
Μητσοτάκης: «Παράθυρο» παράτασης ΦΠΑ στον καφέ
«Περπατάμε παράλληλα και όλα είναι ακατάλληλα για να σμίξουμε πάλι», σημειώνουν με νόημα παράγοντας της αγοράς που δηλώνουν σοκαρισμένοι με την επίθεση που εξαπολύουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι στην επιχειρηματικότητα.
Η κόντρα σκληραίνει μετά και την χθεσινή παρέμβαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος σε διακαναλική του συνέντευξη απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ, επισημαίνοντας πως «δεν υπάρχει περίπτωση η χώρα να επιστρέψει σε εποχές μεγάλων ελλειμμάτων που μας οδήγησαν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας».
Κάποιοι θα «τσεπώσουν» τη διαφορά
Είχαν προηγηθεί κορυφαίοι υπουργοί που δεν δίστασαν να κατηγορήσουν ευθέως τους επιχειρηματίες ότι θα «τσεπώσουν» τη διαφορά, αδιαφορώντας για την ανακούφιση των νοικοκυριών από την ακρίβεια.
Αρχικά ο υπουργός Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη που ενώπιων των εκπροσώπων της βιομηχανίας τροφίμων (ΣΕΒΤ) αμφισβητεί ότι η αποκλιμάκωση της φορολογίας θα αποσυμπιέσει τις τιμές, σειρά πήρε ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού.
Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Πατέλης μιλώντας στο ένθετο του ΟΤ στο One Channel υποστήριξε πως «οι βιομήχανοι θα βάλουν τα επιπλέον χρήματα (από τη μείωση του ΦΠΑ) στην τσέπη τους».
Θα περάσει απευθείας στο ράφι
Η αρχή έγινε όταν ο πρόεδρος του ΣΕΒΤ και πρόεδρος της βιομηχανίας «Γιώτης», Ιωάννης Γιώτης ζήτησε την άμεση μείωση του ΦΠΑ για να πέσουν οι τιμές, λέγοντας πως «είναι η στιγμή να σταματήσουμε να λέμε μισές αλήθειες και να δούμε την ευθύνη που αναλογεί στον καθένα μας». Απέρριψε τις αιτιάσεις του κ. Χατζηδάκη, αναλαμβάνοντας παράλληλα προσωπική δέσμευση για τη μείωση των τιμών ενώ τόνισε πως «ο καταναλωτής είναι η περιουσία των εταιρειών και θέλουν να τον προστατέψουν και να τον έχουν σύμμαχο». Ο καταναλωτής είναι η περιουσία μας.
Τη σκυτάλη πήρε ο επικεφαλής της Bespoke Holdings και υποψήφιος για την προεδρία του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, δηλώνοντας ρητά και κατηγορηματικά πως η μείωση του ΦΠΑ θα περάσει στο ράφι. Ανέφερε πως αποδέχεται τον ισχυρισμό ότι θα υπάρξουν δημοσιονομικές επιπτώσεις από ένα τέτοιο μέτρο, ωστόσο δεν δέχεται ότι δεν θα πέσουν οι τιμές.
Σημειωτέον πως κάτω από την ομπρέλα της Bespoke Holdings που ελέγχει ο κ. Θεοδωρόπουλος ανήκουν εταιρείες όπως η ΙΟΝ, η Νίκας, η «Ελληνικοί Χυμοί» με το σήμα Viva, η «Μεντεκίδης» με τα νερά Διός και Σέλι και η εταιρεία υδροπονικής καλλιέργειας Wonderplant. Ο γνωστός επιχειρηματίας και άλλες επιχειρηματικές συμμετοχές, που βρίσκονται εκτός της περιμέτρου της Bespoke SGA, όπως το 25% της ΜΕΒΓΑΛ, το 25% της Λάβδα με τις καραμέλες και το 5% της Larisa Face Covers κ.ά.
Οι υψηλότεροι φόροι στην Ευρώπη
Τον κύκλο ολοκλήρωσε ο μετοχικός και διοικητικός ηγέτης του ομίλου METRO (My Market), Αριστοτέλης Παντελιάδης που δραστηριοποιείται στον κλάδο του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων (σούπερ μάρκετ) με ένα ευρύ δίκτυο σημείων λιανικής και χονδρικής πώλησης (πάνω από 270 καταστήματα πανελλαδικά).
Ο κ. Παντελιάδης ενώπιων δημοσιογράφων απέρριψε τους ισχυρισμούς Χατζηδάκη, δηλώνοντας με απόλυτο τρόπο ότι «μείωση του ΦΠΑ θα περάσει στο ράφι» αλλά και πως τη διαφορά θα την καρπωθούν οι εταιρείες προς όφελος της κερδοφορίας τους. Υπογράμμισε πως στην Ελλάδα έχουμε τον υψηλότερο ΦΠΑ στην Ευρώπη, αναγνώρισε πάντως ότι το μέτρο έχει υψηλό δημοσιονομικό κόστος.
Για αυτό και όπως είπε, προτείνει το μέτρο να εφαρμοστεί, ωστόσο από την άλλη πλευρά δεν επιμένει…
«Τρώμε ξύλο άδικα»
Οι επιχειρηματίες ισχυρίζονται πως βρίσκονται άδικα στο στόχαστρο και δέχονται κριτική για ευθύνες που δεν τους αναλογούν ενώ επαναλαμβάνουν πως η ακρίβεια οφείλεται στην εκτόξευση των πρώτων υλών και της ενέργειας που έλαβε χώρα μετά την λήξη της πανδημίας και την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.
Υποστηρίζουν μάλιστα πως έχουν βάλει πλάτη όλο αυτό το διάστημα, απορροφώντας σημαντικό κομμάτι της αύξησης του λειτουργικού κόστους και διατηρώντας όσο τον δυνατόν χαμηλότερα τις τιμές.
«Τρώμε ξύλο χωρίς να φταίμε ενώ η προσπάθεια που κάνουμε δεν έχει θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία. Όλοι πιστεύουν ότι αυξάνουμε τιμές και κέρδη», ανέφερε σε μια αποστροφή του λόγου του, ο κ. Παντελιάδης.
«Να αρθούν παράξενα μέτρα»
Όλοι τους συμφωνούν πως είναι καιρός να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόστηκαν ως αντίδοτο στην κυβέρνηση, καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί και η κατάσταση στην αγορά βελτιώνεται. Προειδοποιούν ότι κάποια μέτρα όπως το πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους που στην αρχή μπορεί να απέδωσαν, σε βάθος χρόνου ενδέχεται να λειτουργήσουν αρνητικά.
Στον τομέα αυτό, φαίνεται πως υπάρχει κάποια σύγκλιση: το μέτρο της μόνιμης μείωσης των τιμών κατά τουλάχιστον 5% έπαψε να ισχύει από την 1η Ιουνίου και δεν πήρε παράταση.
Ο πληθωρισμός…
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης σε συνέχεια της ανακοίνωσης της Eurostat, ο πληθωρισμός τροφίμων στη χώρα μας από το 4,8% μειώθηκε στο 2,4% τον Μάιο, στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας τριετίας, από τον Ιούλιο του 2021.
Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως η κόντρα θα συνεχισθεί και μάλιστα σε υψηλούς τόνους αφού η αποκλιμάκωση των τιμών στα τρόφιμα όπως παραδέχονται και στη βιομηχανία θα αργήσει να έρθει…
Πηγή: https://www.ot.gr/