Κραχ τύπου 1929 ενόψει-BRICS: Οι τράπεζες των ΗΠΑ αντιμετωπίζουν ζημίες 500 δις. δολαρίων καθώς αυξάνεται η αποδολαριοποίηση
Για αυτό η Τουρκία αναζητά οικονομικό σωσίβιο στους BRICS εδώ και τώρα-Το αυξανόμενο χρέος των ΗΠΑ και οι απώλειες τραπεζών αποδυναμώνουν το δολάριο οδηγώντας πιθανόν σε παγκόσμια στρατιωτική σύγκρουση
Ενώ η συμμαχία των χωρών του BRICS ενισχύει το τραπεζικό της σύστημα, οι ΗΠΑ φαίνεται να βρίσκονται σε κατήφορο.
Μόνο τα τελευταία τρία χρόνια, 15 τράπεζες των ΗΠΑ κατέρρευσαν ανανεώνοντας τους φόβους για χρηματοπιστωτική αστάθεια σε ολόκληρη τη χώρα και φυσικά σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Το μπλοκ των χωρών του οργανισμού BRICS έχει ωθήσει τις προσπάθειες αποδολαριοποίησης, ειδικά από τότε που διεύρυνε τα μέλη του ενώ στο προθάλαμο είναι η Τουρκία με την πρόσφατη αίτηση της.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει τεράστια πίεση στο δολάριο ΗΠΑ, καθώς οι τράπεζες της χώρας αντιμετωπίζουν μη πραγματοποιηθείσες απώλειες άνω των 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με μια νέα έκθεση.
Ένας εμπειρογνώμονας οικονομικών στο Florida Atlantic University αποκάλυψε ότι οι μη πραγματοποιηθείσες απώλειες των Ηνωμένων Πολιτειών σε επενδυτικούς τίτλους είναι πάνω από 500 δισεκατομμύρια δολάρια στο τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2024.
Αυτή είναι μια ελαφρά πτωτική τάση από το πρώτο τρίμηνο του έτους: (μείωση στα 513 δισεκατομμύρια δολάρια από 516 δολάρια δισεκατομμύριο), κινδυνεύει να προκαλέσει κάποια στιγμή κραχ τύπου 1929.
Όλο αυτό το σκηνικό εξακολουθεί να είναι μια σημαντική απώλεια για μια από τις ισχυρότερες οικονομίες στον κόσμο, ταρακουνώντας και την ΕΕ που αναζητά λύσεις στο παρασκήνιο.
Οι αμερικανικές τράπεζες είναι πλέον επιβαρυμένες με πάνω από μισό τρισεκατομμύριο δολάρια στους ισολογισμούς στα χαρτοφυλάκια τους και αυτό είναι μια βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της παγκόσμιας οικονομίας.
Εκθέσεις δείχνουν ότι οι τράπεζες των ΗΠΑ βρίσκονται σε κίνδυνο, ενώ οι κεντρικές τράπεζες των BRICS συσσωρεύουν μαζικά χρυσό για να αντισταθμίσουν το δολάριο ΗΠΑ.
Ο Lynn Eminent Scholar Πρόεδρος και Καθηγητής Οικονομικών στο Κολέγιο Επιχειρήσεων του FAU, δήλωσε ξεκάθαρα ότι “παρά την ελαφρά πτωτική τάση των μη πραγματοποιηθεισών ζημιών για τις τράπεζες μεταξύ τριμήνων: οι τράπεζες των ΗΠΑ έχουν μεγάλο πρόβλημα.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ήταν εξαιρετικά ασταθής τα τελευταία δύο χρόνια καθώς ο πληθωρισμός αυξήθηκε. Οι τράπεζες επηρεάζονται επίσης από την έκθεσή τους σε ανασφάλιστες καταθέσεις, επομένως ο συνδυασμός μη πραγματοποιηθεισών ζημιών και έκθεσης σε ανασφάλιστες καταθέσεις μπορεί να είναι ιδιαίτερα καταστροφικός».
Αυτός ο συνδυασμός μπορεί να είναι ιδιαίτερα θανατηφόρος καθώς το δολάριο ΗΠΑ υποφέρει επίσης από τον πληθωρισμό και την πίεση των BRICS.
Το αυξανόμενο χρέος των ΗΠΑ και οι απώλειες τραπεζών αποδυναμώνουν το δολάριο και την οικονομία έναντι των BRICS
Επιπλέον, το χρέος των Ηνωμένων Πολιτειών συνέχισε να αυξάνεται φέτος, ξεπερνώντας το ιστορικό υψηλό του.
Το τρέχον χρέος σε εθνικό επίπεδο είναι πάνω από 35,7 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Μόνο τις τελευταίες τρεις ημέρες, το χρέος έχει αυξηθεί κατά 345 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πληρώνει επί του παρόντος 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε τόκους για το χρέος της ημερησίως.
Το αυξημένο χρέος και οι μη πραγματοποιηθείσες απώλειες ασκούν μεγαλύτερη πίεση στην οικονομία των ΗΠΑ, απογοητεύοντας τους Αμερικανούς επενδυτές, κάτι που δεν συμβαίνει στην ζώνη των χωρών των BRICS.
Ενώ οι μη πραγματοποιηθείσες ζημίες εμφανίζονται μόνο στους ισολογισμούς, θα μπορούσαν να γίνουν υποχρέωση, άμεση πληρωτέα, όταν οι τράπεζες απαιτήσουν ρευστότητα και τότε όλα τα τρομερά σενάρια θα γίνουν πραγματικότητα.
Αυτό θέτει το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα υπό πίεση καθώς οι BRICS συνεχίζουν να κάνουν ντάμπινγκ στα αμερικανικά κρατικά ομόλογα και το δολάριο.
Η συμμαχία των χωρών του οργανισμού BRICS πρωτοστατεί επίσης στο κίνημα αποδολαριοποίησης πείθοντας τις αναπτυσσόμενες χώρες να τερματίσουν την εξάρτηση από το δολάριο.
Καθώς περισσότερες χώρες προσπαθούν να εκθρονίσουν το δολάριο, αυτό θα μπορούσε να ασκηθεί περαιτέρω πίεση στις τράπεζες των ΗΠΑ, και συνεπώς σε ολόκληρη την αμερικανική οικονομία.
Αυτός είναι και ο λόγος να δούμε παγκόσμιο πόλεμο ίσως πολύ πιο σύντομα από ότι αναμένουμε.