Κίνηση τακτικής η αποχώρηση του Ισραηλινού στρατού από τη Γάζα-Ο Νετανιάχου ζεσταίνει την “πολεμική μηχανή” της χώρας του κατά της Χεζμπολάχ
Θα ήταν παντελώς λάθος στρατιωτικά να υπάρχει απειλή για πυραυλική επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ, με τη Χεζμπολάχ να καιροφυλακτεί και ο στρατός του Νετανιάχου να είναι απλωμένος στη Γάζα, την οποία έχει καθαρίσει από τη Χαμάς σχεδόν εντελώς, πλήν της Ράφα
Έξι μήνες μετά την έναρξη του πολέμου Χαμάς-Ισραήλ ανακοινώθηκε ότι ο Ισραηλινός Στρατός απέσυρε την τελευταία του Μεραρχία από το Χαν Γιούνις, αφήνοντας μόνο μια Ταξιαρχία και διάσπαρτες Ειδικές Δυνάμεις στην περιοχή.
Η είδηση μεταδόθηκε ως μέρος ενός από τα τακτικά ωριαία δελτία ειδήσεων της ημέρας, όχι κατά τη διάρκεια μιας ειδικά αποκαλούμενης συνέντευξης τύπου ή δήλωσης βίντεο του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου που θα περίμενε κανείς δεδομένης της βαρύτητας της είδησης.
Επιπλέον δεν υπήρξε προϊδεασμός ότι επρόκειτο να συμβεί.
Ο Ισραηλινός στρατός αποσύρθηκε από τη Γάζα αφήνοντας μόνο μια Ταξιαρχία εντός αυτής
Όπως επισημαίνει σε σχέση με το θέμα Ισραηλινό ΜΜΕ, μία Ταξιαρχία, η επωνομαζόμενη “Nahal” είχε απομείνει από τις πεντέμισι Μεραρχίες, μεταξύ 30.000 και 40.000 στρατιωτών, που βρίσκονταν μέσα στη Γάζα στην κορύφωση των μαχών τον Δεκέμβριο.
Η Ταξιαρχία Ναχάλ περιπολεί τον δρόμο που διχοτομεί τη λωρίδα από τα ανατολικά προς τα δυτικά για να κρατήσει τους κατοίκους της Γάζας πιεσμένους στα νότια.
Τελείωσε ο πόλεμος;» πολλοί ρώτησαν την Κυριακή, ενώ άλλοι, έχοντας επίγνωση της αυξημένης έντασης στο βορρά ,ρώτησαν αντί αυτού: «Τελείωσε στη Γάζα;»
Μετά από μήνες που έλεγε ο Νετανιάχου ότι το Ισραήλ δεν θα σταματήσει να πολεμά στη Γάζα μέχρι να νικηθεί η Χαμάς και να απελευθερωθούν οι όμηροι,αυτή η ξαφνική ανακοίνωση είναι άραγε το αποτέλεσμα της οργισμένης κλήσης του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προς τον Ισραηλινό πρωθυπουργό την Πέμπτη;
Σε αυτή τη διαπίστωση κατατείνουμε αφού ούτε οι όμηροι απελευθερώθηκαν ούτε η Χαμάς νικήθηκε ολοκληρωτικά.
Είναι δύσκολο να γνωρίζεις. Ωστόσο, ο ξαφνικός και απροσδόκητος χαρακτήρας αυτής της απόφασης άφησε πολλούς την αίσθηση ή ακόμα και την ελπίδα, ότι βρίσκονταν στη μέση της παρακολούθησης μιας ταινίας και ότι κάτι μεγάλο και δραματικό δεν είχε ακόμη έρθει.
Οι Ισραηλινοί γνωρίζουν πώς ξεκίνησε αυτή η «ταινία» στις 7 Οκτωβρίου και ξέρουν πώς η κυβέρνηση και ο στρατός τους είχαν πει ότι θα τελειώσει με την ήττα της Χαμάς και την απελευθέρωση των ομήρων.
Αλλά δεν υπήρχε ούτε η ηττημένη Χαμάς ούτε η απελευθέρωση των ομήρων, μόνο μια σημαντική αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα.
Κίνηση εξαπάτησης ή προϊόν συμφωνίας για απελευθέρωση των ομήρων;
Αυτό δεν μπορεί να είναι, σκέφτηκαν πολλοί. Κάτι άλλο πρέπει να συμβαίνει. Ίσως αυτό είναι ένα τέχνασμα που έχει σκοπό να θέσει τη Χαμάς σε εφησυχασμό, μέρος κάποιου είδους μεγάλης στρατηγικής για τη διεξαγωγή πολέμου μέσω εξαπάτησης. Ίσως ήταν μια προκαταβολή για μια συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων που μαγειρεύτηκε στο Κάιρο αυτή τη στιγμή;
Είναι αυτό το τέλος του πολέμου;
Ωστόσο ο Netanyahu, ο υπουργός Άμυνας Yoav Gallant και ο Αρχηγός του Επιτελείου Αντιστράτηγος Herzi Halevi είπαν ότι δεν ήταν.
Η Χαμάς πίστευε ότι το Ισραήλ είχε εγκαταλείψει το Νοσοκομείο Σίφα στην πόλη της Γάζας και ως αποτέλεσμα επέστρεψε για να προσπαθήσει να επαναφέρει το κέντρο διοίκησης εκεί, μόνο για να εκπλαγεί από μια ισραηλινή επίθεση πριν από δύο εβδομάδες που άφησε περίπου 200 τρομοκράτες νεκρούς και άλλους 500 αιχμαλώτους.
Ίσως η τρέχουσα απόσυρση των στρατευμάτων είναι μέρος της ίδιας στρατηγικής, για να απομακρυνθούν οι τρομοκράτες και οι ηγέτες της Χαμάς από τα τούνελ τους στο φως της ημέρας, όπου θα μπορούσαν να στοχοποιηθούν καλύτερα.
Ίσως πάλι με τη διεθνή νομιμότητα για τον πόλεμο σχεδόν εξαντλημένη, με τους δεσμούς της Ιερουσαλήμ με την αμερικανική διοίκηση σε ναδίρ, με την εσωτερική διαφωνία να αυξάνεται ξανά στοΙσραήλ, ο Νετανιάχου αποφάσισε ότι ήταν ώριμη η ώρα να αποσύρει την πλειοψηφία των στρατευμάτων από τη Γάζα.
Σύγκριση με την επιχείρηση “Αμυντική Ασπίδα” το 2002
Ενώ στη συνέχεια το Ισραήλ θα ενεργήσει όπως στην Τζενίν, δηλαδή μια περιοχή όπου το Ισραήλ παρακολουθούσε προσεκτικά και χτυπούσε όποτε λάμβανε πληροφορίεςγια εχθρική δραστηριότητα ή αποθήκευση όπλων.
Υπό αυτή την έννοια, αυτός ο πόλεμος θα μπορούσε να συγκριθεί με την Επιχείρηση “Αμυντική Ασπίδα” το 2002, σε πολύ πιο μαζική κλίμακα.
Ακριβώς όπως εκείνη η επιχείρηση ξεκίνησε με μια φρικτή τρομοκρατική επίθεση –τη σφαγή στο Park Hotel Seder– έτσι και αυτός ο πόλεμος ξεκίνησε με τις φρικαλεότητες της 7ης Οκτωβρίου.
Κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης “Αμυντικής Ασπίδας”, ο Ισραηλινός Στρατός εγκαταστάθηκε στις μεγάλες παλαιστινιακές πόλεις στη Δυτική Όχθη, περιοχές εκτός ορίων σύμφωνα με τις Συμφωνίες του Όσλο, και τις “καθάρισε” από την τρομοκρατική υποδομή που έχτισαν εκεί οι Παλαιστίνιοι.
Αν και μέσα σε έξι μήνες αυτή η επιχείρηση έφερε σημαντική μείωση στον αριθμό των βομβιστών αυτοκτονίας, δεν τερμάτισε τη Δεύτερη Ιντιφάντα, η οποία τελείωσε χωρίς πολλές φανφάρες τρία χρόνια αργότερα.
Από τότε –μέχρι σήμερα– ο Ισραηλινός Στρατός επιστρέφει σε αυτές τις παλαιστινιακές πόλεις όποτε πιστεύει ότι πρέπει να αντιμετωπίσει απειλές για την ασφάλεια.
Ο IDF δεν έχει δυνάμεις μέσα στο Jenin, αλλά μπαίνει όταν είναι απαραίτητο.
Ίσως αυτό να είναι το ίδιο σχέδιο τώρα για τη Γάζα.
Αν είναι όμως, κανείς δεν το λέει ξεκάθαρα. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην ανάγκη να συνεχίσει να μαντεύει η Χαμάς τις κινήσεις μας.
Αν οι Ισραηλινοί εξεπλάγησαν από την ξαφνική αποχώρηση από τον Χαν Γιουνίς, μπορεί κανείς μόνο να φανταστεί πόσο έκπληκτη ήταν η Χαμάς από την κίνηση, αναρωτιώντας τι θα ακολουθούσε.
Προετοιμασία για πόλεμο με Χεζμπολάχ-Ιράν;
Το ίδιο ισχύει ασφαλώς για τη Χεζμπολάχ, το Ιράν και την κυβέρνηση του Λιβάνου που πρέπει όλοι να αναρωτιούνται τι έχει το Ισραήλ στο μανίκι του και αν όλα αυτά μπορεί να είναι απλώς μια προσπάθεια να ανακατευθύνει την εστίαση από τον Νότο στον Βορρά.
Το ότι η Χαμάς, η Χεζμπολάχ και το Ιράν μένουν να μαντεύουν είναι καλό. Αλλά ότι οι ίδιοι οι Ισραηλινοί μένουν να αναρωτιούνται και σε μια περίοδο κενού είναι ανησυχητικό.
Αυτό το αίσθημα ανησυχίας ακολούθησε γρήγορα το άγχος που επικρατεί σε μεγάλο μέρος του έθνους μετά τη δολοφονία στη Δαμασκό την Τετάρτη του Ανώτατου στρατιωτικού διοικητή του Ιράν στην περιοχή Ταξιαρχου Mohammad Reza Zahedi.
Οι απερίσκεπτες δηλώσεις που έγιναν από διάφορες πηγές – συμπεριλαμβανομένων των αξιωματούχων του IDF ,σχετικά με το απόθεμα νερού, την αγορά γεννητριών και ότι τα χειρότερα «δεν είναι ακόμα πίσω μας», τροφοδότησαν αυτό το άγχος και άφησαν εκατομμύρια να αισθάνονται ότι επίκειται μια ιρανική επίθεση.
Το μυαλό λαχταρά για έναν βαθμό βεβαιότητας, προβλεψιμότητας και τάξης. Όταν οι δυνάμεις βρίσκονταν μέσα στη Γάζα, η χώρα είχε μια ορισμένη αντίληψη του τι προσπαθούσε να επιτύχει ο Ισραηλινός Στρατός. Ξαφνικά η απομάκρυνση των στρατευμάτων, χωρίς πολλές δημόσιες εξηγήσεις – και κάτι τέτοιο με τη χώρα να ανησυχεί για πιθανά αντίποινα από το Ιράν – άφησε πολλά ερωτήματα στον κόσμο προς τα πού κατευθύνονται τα πράγματα.
Η δήλωση του Νετανιάχου τη Δευτέρα ότι ο Ισραηλινός Στρατός θα εισέλθει στη Ράφα και θα απομακρύνει τα εναπομείναντα τάγματα της Χαμάς εκεί και ότι υπάρχει ημερομηνία για αυτήν την επιχείρηση, απλώς ενίσχυσε την αβεβαιότητα.”
Κίνηση τακτικής
Άποψή μας είναι ότι η αποχώρηση του συνόλου σχεδόν του Ισραηλινού στρατού πλην μιας Ταξιαρχίας και κάποιων Ειδικών δυνάμεων από τη Γάζα έγινε κυρίως για λόγους στρατιωτικής τακτικής, που υπαγορεύθηκαν από το ενδεχόμενο πολέμου με Χεζμπολάχ και πυραυλικής επίθεσης από το Ιράν, μετά το αεροπροικό πλήγμα του Ισραήλ στην Ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό.
Θα ήταν παντελώς λάθος στρατιωτικά να υπάρχουν οι παραπάνω απειλές για το Ισραήλ και ο στρατός του να είναι απλωμένος στη Γάζα, την οποία έχει καθαρίσει από τη Χαμάς σχεδόν εντελώς, πλήν της Ράφα.
Ωστόσο η Χαμάς δεν συνιστά πλέον απειλή για το Ισραήλ και γιαυτό υπό το βάρος των πιέσεων των ΗΠΑ, των συγγενών των ομήρων και του Ισραηλινού λαού, ο Νετανιάχου έδωσε το πράσινο φώς για την αποχώρηση της μάζας του Ισραηλινου στρατού από τη Γάζα.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν θα επιστρέψει.
Το πώς και το πότε θα υπαγορευθεί από πολεμική εμπλοκή του Ισραήλ με Χεζμπολάχ και Ιράν και το μέγεθος αυτής.
Κλείνουμε επισημαίνοντας ότι άποψή μας είναι πως ο Νετανιάχου θέλει να “τελειώσει” και τη Χεζμπολάχ, τώρα που η Ισραηλινη πολεμική μηχανή είναι “ζεστή”, οπότε θεωρούμε πάρα πολύ πιθανό, η απόσυρση του Ισραηλινού στρατού από τη Γάζα να απαοτελεί προοίμιο αναδιοργάνωσης και ανακατεύθυνσης αυτού στα Βόρεια σύνορα για ανάληψη επιθετικής αποστολής.